fbpx

Europska komisija odbacila tvrdnje ‘naših mađarskih saveznika’

Autor: hina

'Vjerodostojnost politike proširenja nije u vremenskim rokovima nego u kvaliteti. Proces proširenja temelji se na reformama i konkretnim rezultatima i na Hrvatskoj je da to učini', rekla je glasnogovornica Štefana Fuelea.

Europska komisija ne slaže se s ocjenama da bi mogućnost da se pristupni pregovori s Hrvatskom ne završe do kraja lipnja doveli u pitanje vjerodostojnost procesa proširenja Europske unije jer nisu presudni rokovi, nego kvaliteta procesa, izjavila je u srijedu glasnogovornica povjerenika za proširenje Natasha Butler.

– To nije stajalište Europske komisije. Ključno je da sve zemlje koje žele ući u EU, u ovom slučaju Hrvatska, uđu potpuno spremne za preuzimanje europske pravne stečevine i provedbu pravila i standarda EU-a. Pristupni se pregovori mogu završiti kada budu ispunjeni svi uvjeti i za sada još nije određen datum za zaključenje pregovora s Hrvatskom. Vjerodostojnost politike proširenja nije u vremenskim rokovima nego u kvaliteti. Proces proširenja temelji se na reformama i konkretnim rezultatima i na Hrvatskoj je da to učini – rekla je glasnogovornica Štefana Fuelea na konferenciji za novinare zamoljena da komentira izjave diplomata zemalja članica uključujući i neke ministre.

Mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi, čija zemlja predsjeda EU-om, u utorak je pred jednom radnom skupinom mađarskog parlamenta u Budimpešti rekao da bi odgoda završetka pregovora s Hrvatskom dovela u pitanje vjerodostojnost politike proširenja EU-a.


– Ne budu li pristupni pregovori zaključeni do kraja lipnja, opasnost nije u odgodi od nekoliko mjeseci, nego na dulje vrijeme. Rizik koji se pojavljuje može dovesti u pitanje vjerodostojnost cijelog procesa proširenja – rekao je Martonyi, kako je preneseno na internetskoj stranici mađarskog predsjedništva.

On je rekao da je zaključenje pregovora s Hrvatskom još otvoreno pitanje te da mađarsko predsjedništvo u ovom slučaju može učiniti dvije stvari: pozvati Hrvatsku da učini sve kako bi bila u potpunosti spremna i ukazivati na opasnost od odgode završetka pregovora.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.