EU preporučila Hrvatskoj da povuče tužbu protiv Srbije

Autor: dnevno.hr

Bruxselles: Vaša je sreća što ste dobili novoga predsjednika, intelektualca koji razumije potrebu regionalne suradnje i umjerene retorike, što dosad nije bio slučaj.

Hrvatska će morati povući tužbu za genocid protiv Srbije ukoliko želi do 2012. ući u EU. Iako ovo nije službeni zahtjev, pouzdani izvor za Slobodnu Dalmaciju okarakterizirao ga je kao preporuku bez koje ćemo teško zatvoriti otvorena pregovaračka poglavlja.

EU si ne može dopustiti da primi u svoje redove zemlje iz kojih dolaze nacionalističke struje, usmjerene jedne protiv drugih. Optužbe tko je četnik, a tko ustaša jednostavno neće proći u Uniji. Dobrosusjedski odnosi ključan su faktor za članstvo svih balkanskih zemalja.


– To je i u vašem interesu, a ne samo Srbije i EU-a. Nećete moći ni vi napredovati dok se ne postignu dobri dobrosusjedski odnosi u regiji. Vaša je sreća što ste dobili novoga predsjednika, intelektualca koji razumije potrebu regionalne suradnje i umjerene retorike, što dosad nije bio slučaj. Ako vaši političari žele skore europske integracije, do nekih zacrtanih rokova, morat će riješiti to otvoreno pitanje – tvrdi izvor za Slobodnu.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nije bio dobar partner Europskoj uniji, navodi izvor, dok je Vesna Pusić, hrvatska predstavnica u pregovorima, ‘dobro razumjela suštinu problema’. Ona je već predlagala povlačenje tužbe za genocid kako se ne bi opterećivale buduće generacije, te kako bi započeo proces regionalnog zatopljavanja.

EU udovoljavanje srbijanskom zahtjevu

– Mi u Europskoj uniji imamo velike probleme zbog Kosova. Dok se to pitanje ne riješi, bit će blokiran napredak kompletnog zapadnog Balkana kao i održavanje regionalnih konferencija. Boris Tadić, zbog Kosova, ima velikih problema u Srbiji i potrebno mu je dati neke koncesije da se ti problemi lakše rješavaju – pojašnjava europski sugovornik.

Ležerni sastanak, bez kravata, ‘prvog ovogodišnjeg srbijanskog turista na jadranskoj obali’ Borisa Tadića i novog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića imao je za funkciju otopljavanje odnosa uoči važnog bruxelleskog sastanka.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.