Etičko povjerenstvo HRT-a: Denis Latin nije postupio nečasno kad je 4. kolovoza građanima čestitao ‘Dan domovinske pljačke i paleži’

Autor: I.Babić

Odluka Etičkog povjerenstva HRT-a je skandalozna i pokazuje da je vrhuška na Prisavlju izgubila svaku orijentaciju i osjećaj zdravog razuma

Etičko povjerenstvo HRT-a na sjednicama održanima 27. kolovoza i 1. rujna ove godine raspravljalo je o skandaloznom i sramotnim istupu HTV-ovog urednika Denisa Latina na svojem Facebook profilu 4. kolovoza ove godine uoči obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti kada je svim hrvatskim građanima uputio poruku sljedećeg sadržaja: “Svima čestitam dan pobjede i dan domovinske pljačke i paleži”.

Taj je njegov status izazvao veliko zgražanje javnosti, a i na HRT-u se oko tog slučaja povela velika rasprava. Tako je v.d. rukovoditelja IMS-a Tomislav Špoljar 12. kolovoza protiv Latina podigao prijavu zbog povrede članka 5., članka 15. i članka 48. Etičkog kodeksa HRT-a.

Etičko povjerenstvo HRT-a je donijelo sljedeće mišljenje o Latinovoj eskapadi na Facebooku:

“Etičko povjerenstvo HRT-a mišljenja je da Denis Latin, novinar i urednik IMS-a HRT-a istupom na Facebooku od 4. kolovoza 2014. u kojem je, citiramo, „svima čestitam dan pobjede i dan domovinske pljačke i paleži” – NIJE POVRIJEDIO čl. 5 Etičkog kodeksa jer je istupom na društvenoj mreži Facebook uz čestitku za državni blagdan izrazio i svoje ogorčenje pljačkom tijekom 20 godina hrvatske države, koje su kao istinite potvrđene i primjerice sudskim presudama za ratno profiterstvo (pravomoćnim i nepravomoćnim), kao i razočaranje drugim negativnim pojavama na koje je već u svom dugogodišnjem radu na HRT-u upozoravao. Iako je izričajem u spornom statusu granično ironizirao i tako novinarski provocirao, Povjerenstvo smatra da time nije povrijedio dostojanstvo većine koja se tih dana slavne hrvatske prošlosti časno borila i branila domovinu, već je potpuno legitimno upozoravao na sve one koji su te dane koristili za navedene nečasne radnje”, zaključilo je Etičko pvjerenstvo HRT-a u izjavi koju je potpisala njegova čelnica Mirna Zidarić.

I Denis Latin se očitovao pred članovima Povjerenstva. Rekao je kako smatra da nije prekršio niti jednu odredbu Etičkog kodeksa. Isto tako, Latin se opravdavao i time kako nema upute da oko istupa na Facebooku, kada se ne govori o programu HRT-a, treba imati dopuštenje nadređenih.

Inače, članice Povjerenstva su: Mirna Zidarić, Jagoda Martinović, Zvonimir Varošanec, Eleonora Korošić Knez, Tomislav Pulić, Andreja Oreč i Jana Haluza.
Autor:I.Babić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.