fbpx
Ilustracija, foto: Stožer Međimurske županije

EPIDEMIOLOG KAIĆ O OBVEZNOM CIJEPLJENJU: ‘Kako to postići? Pitajte psihologe, sociologe ili pravnike’

Autor: Daniel Radman

Epidemilog Bernard Kaić u velikom intervjuu za Novi list iznio je svoje prognoze vezano za omikron, a dotaknuo se i pitanja obveznog cijepljena, kao i cijepljenja djece.

“Najsretnije rješenje kad bi se takva jedna varijanta isprofilirala, proširila svijetom i potisnula ove koje izazivaju teže oblike bolesti. To je jednostavno evolucijsko rješenje koje bi bilo dobro i za nas i za virus. A je li to omikron ili ne, to ne možemo nikako reći” rekao je.

“Još je premalo podataka o tome kakvu kliničku sliku on izaziva. Zasad, koliko sam pročitao, ne piše da izaziva teže oblike, ali ne piše ni da izaziva lakše.”


Kako postići obvezno cijepljenje? Pitajte psihologe, sociologe i pravnike

Kad je riječ o obveznom cijepljenju, Kaić je to pozdravio zbog smanjenja broja oboljelih i umrlih, ali na dodao je da bi odgovor kako to postići trebali dati drugi stručnjaci.

“Sasvim sigurno bi obavezno cijepljenje podiglo cijepne obuhvate što bi sigurno doprinijelo bržem padu broja oboljelih, ali bi možda rezultiralo jačim otporom kod nekih manjih grupa, demonstracijama po cesti, što je opet loše. Ono što znam jest da se cijepiti treba što više ljudi da bi se smanjio broj oboljelih i broj umrlih, ali kako to postići, stvarno mislim da bi bolje odgovorili psiholozi, sociolozi ili pravnici.

Iznio je i svoje mišljenje o cijepljenju djece.

“Opasnost od COVID-19 je za mlade i za djecu manja nego za odrasle. To je činjenica. Ali ipak apsolutno sva savjetodavna tijela kažu da je rizik komplikacija od COVID-19 kod djece veći nego rizik od cijepljenja. Tako da ćemo dati preporuku da se cijepe djeca za koju roditelji to žele jer dijete ipak može razviti i multisistemski upalni sindrom koji je strašno teška bolest.”

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.