Foto: Damjan Tadic / CROPIX

EKSKLUZIVNO! U posjedu smo dokumenata: Kakva pljuska Jeleniću za Dan državnosti – ovo svi moraju vidjeti

Autor: Marin Vlahović

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, dobio je zanimljivu “čestitku” povodom Dana državnosti. Pismenim prijedlogom obratio mu se Damir Sabljak, bivši glavni tajnik Ministarstva vanjskih poslova koji je nakon razotkrivanja korupcije i kriminala u navedenom ministarstvu, udaljen iz službe. Sabljak se u pismu ponovno referira na poznati slučaj diplomata i bivšeg veleposlanika u SAD-u Joška Para, kojem je i Državna revizija utvrdila brojne nepravilnosti u radu. Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, imala je ovlasti razriješiti dužnosti ovog kontroverznog diplomata, ali nije učinila ništa, iako je Paro praktički otvoreno pokazivao prijezir prema ličnosti i ulozi predsjednice.

Prije više od godinu dana naš portal je ovako komentirao odnos predsjednice Republike Hrvatske i veleposlanika Joška Para.

“Na prvi pogled, Joško Paro i Kolinda Grabar-Kitarović, nikada nisu mogli naći zajednički jezik. Ipak, postoji mogućnost da je riječ samo o prividu, te da oboje zapravo pripadaju istom krugu karijernih političara i diplomata. Ovih dana, mediji su se opet raspisali o Jošku Paru, koji je nedavno imenovan na novu dužnost veleposlanika u Belgiji. Ovo imenovanje, službeno se dogodilo 10.08., ali je postalo predmet interesa novinara tek sada. Naime, osim same odluke o imenovanju, objavljene u Narodnim novinama, drugih obavijest nije bilo.

Ispada, kako se ova odluka namjerno donijela ispod radara većine promatrača. Na žalost političara, neki ljudi čitaju i Narodne novine. I sada čitavu priču imamo crno na bijelo. Joška Paru, na mjesto veleposlanika u Belgiji, imenovala je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Zapravo, jedino ga je ona i mogla imenovati. Po Ustavu Republike Hrvatske, predsjednica ima ovlasti i odgovornost da sudjeluje u oblikovanju vanjske politike države. U djelokrug njezina posla, svakako spadaju i kadrovska rješenja. Zato se postavlja pitanje, kako je moguće da nakon svega imenuje Joška Paru na novu veleposlaničku dužnost?

S druge strane, predsjednica se povremeno nameće vladi kao nekakav korektiv, inicijator velikih reformi koje će zaustaviti masovno iseljavanje, što zvuči neuvjerljivo. Teško je vjerovati kako je Kolinda Grabar-Kitarović promijenila mišljenje o Jošku Paru. Realniji je scenarij da predsjednica, okružena raznih dobronamjernim savjetnicima, uopće nije kadra donositi samostalne odluke. Iz sadašnje perspektive možemo zaključiti kako je pokretanje Hrvatske u pravom smjeru prevelika zadaća za političarku koja, izgleda, nema pravu autonomiju ni da trajno razriješi dužnosti jednog običnog veleposlanika.” – pisali smo u kolovozu prošle godine.

U međuvremenu Paro i dalje obavlja dužnost veleposlanika u Belgiji, dok je Damir Sabljak dulje vrijeme jedan od progonjenih zviždača čije argumente i dokaze ne uvažavaju istražna i pravosudna tijela Republike Hrvatske koja bi trebala biti neovisna od izvršne vlasti. Naravno, to je samo u teoriji, dok praksa pokazuje da čak i marginalni predstavnici vlasti na lokalnom nivou uživaju protekciju duboke države koja im osigurava svojevrsni imunitet od kaznenog progona. Sabljak državnom odvjetniku Jeleniću predlaže neka da ostavku kao moralni čin svog nedjelovanja i selektivnog pristupa kaznenim djelima. Sabljakovoj želji, pridružuje se stotine, pa i tisuće građana koji su zgroženi (ne)radom Državnog odvjetništva. Oštećenici formalno pokojnog kamatara i prevaranta Mire Ćalušića, podignuli su kaznene prijave protiv javne bilježnice Lucije Popov koja je kompletnu imovinsku korist ostvarenu kaznenim dijelima, prenijela na nasljednika, čime se de facto poništio rad USKOK-a, MUP-a, Državnog odvjetništva, kao i važeće sudske odluke.

U stvari, oštećenici su prijave prvo podnijeli USKOK-u, ali ih je USKOK poslao DORH-u. Umjesto da navedenom predmetu pristupi s profesionalnim ciljem da ova zastrašujuća priča konačno dobije svoj pravni i pravedni ishod, Državno odvjetništvo predmet ponovno šalje USKOK-u, koji će sada valjda pokrenuti istragu. Sve se to odvija u realnom vremenu što omogućuje osumnjičenicima da uništavaju dokaze i prikrivaju tragove o svojim prljavim rabotama. U sličnoj situaciji kao i Damir Sabljak, nalazi se i Mislav Kotarac, pravnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Kotarac, ne samo da je iznio dokaze o uhljebljivanju i malverzacijama u ovoj državnoj agenciji, nego je i posvjedočio o prijetnjama koje mu je uputio direktor Fonda Dubravko Ponoš. Zbog ovih, ali i raznih drugih slučajeva, Sabljakova čestitka Jeleniću ima i svoju simboličnu poruku. Ispada kako državu čine samo oni koji su zaštićeni dok mi ostali, još čekamo svoju državu.




Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.