EKSKLUZIVNO Tko je dojavio o pretresima i uhićenjima RTL-u, N1 i Jutarnjem listu?

Autor: Robert Valdec

Ranojutarnju akciju MUP-a u Kulmerovim dvorima spremno su dočekale tek tri medijske kuće – RTL, N1 i Jutarnji list, snimajući dolazak policijske kolone i ulazak u Gazdinu prijestolnicu te kucanje na vrata njegovim najbližim suradnicima.

U vrijeme dok su se navedene TV ekipe i fotoreporteri namještali na pozicije, snimatelji radili ‘white balance’ na već napudranim izvjestiteljima, ostali medijski djelatnici i njihovi urednici još su spavali snom pravednika, ne sanjajući da će koji sat kasnije na njihovim radnim mjestima izbiti oluje.

Zašto policija, u pravilu, u ovakve i slične akcije kreće prije svitanja je, manje-više jasno – riječ je o faktoru iznenađenja, još uspavane ‘objekte’ akcije zateći nespremne na bilo kakvu reakciju. No, činjenica da su bar tri hrvatske redakcije, bez sumnje, večer prije dobile dojavu. Za barem jednu od njih – američku N1 televiziju, kojoj su vlasnici zemljaci i vlasnicima fonda – Knighthead Capital Management LLC, o vremenu, redosljedu i ciljevima akcije ‘nepoznat netko’ obavijestio je još sinoć oko 22 sata. Niti ekipa RTL-a s već potpuno razbuđenim, svježe obrijanim i napudranim izvjestiteljem u bijeloj košulji i sakou, za akciju nije doznala u posljednji trenutak, a još manje drži vodu objašnjenje da njihove ekipe već danima i noćima čuče pred Kulmerovim dvorima. Osim toga, neki su bili dobro obaviješteni i o tome od kuda kreće akcija – naime, prva vrata na koja je zakucano bila su ona Ivana Crnjca na obližnjem Šestinskom vrhu.

‘Ne znam što se dogodilo, naš je novinar Andrej Rašljanin tek oko 8 sati otišao pred Kulmerove dvore i to taksijem! Na HRT-u su za policijsku akciju doznali s konkurentskih televizija i kolegij će nam biti vrlo zanimljiv’, javio nam je naš izvor s HRT-a dodajući kako je iz njihove kuće druga ekipa vođena Majom Sever otišla tek pola sata nakon toga.

Priopćenje policije dodatno je zamutilo vodu:
‘Policija u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu i u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija Republike Hrvatske provodi izvide. Sukladno članku 206.f st.1 Zakona o kaznenom postupku postupanje tijekom izvida je tajno. S obzirom na fazu postupanja nismo u mogućnosti iznijeti više informacija.’

Cjelokupan sustav je, očito, šupalj kao stara kanta, jer ako je ‘postupanje tajno’, kako to da je u medije ‘procurilo’ bar desetak sati prije nego što će policajci krenuti u akciju iz svoje baze?

Gdje curi? DORH, USKOK, Sud, Porezna, MUP…? Iz samo jednog segmenta ili iz svih pomalo? I kako uopće očekivati bilo kakvu ‘tajnost’ postupanja prema Todorićima i njihovim suradnicima kada u nekim od ‘dobro obaviještenih’ redakcija još zvrndaju I-phon-i i zuje laptopi dobiveni na poklon na Agrokorovom prošlogodišnjem Božićnom domjenku?




Autor:Robert Valdec
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.