fbpx

EKSKLUZIVNO: ‘Pravna država ne funkcionira, o krivcu za smrt Ivane Obad odlučit će onaj s više love’

Autor: Mladen Starčević

Policijski očevid kao i istraga koja je uslijedila ukazuju na njegovu nevinost, a za otvaranje nove istrage Opačak optužuje oca Marina Čolaka.

Od studenog prošle godine, Dalibor Opačak je upleten u proces utvrđivanja odgovornosti za smrt 20-godišnje Ivane Obad, u svojstvu svjedoka. Tada je, 5. studenog, vozio crni Nissan u koji je udario Ferrari Marina Čolaka, na čijem suvozačkom sjedištu se vozila Ivana. Policijski očevid, te očevid istražnog suca odmah nakon nesreće, kao i istraga koja je uslijedila, ukazuju na njegovu nevinost.

Ali sad, kako nam priča Opačak, istraga se vodi nad njim, nakon sumnjivog novog vještačenja.

>>>

‘Dado je htio biti frajer, bio je ljubomoran i zato je ubio Ivanu’


– Napravljena je istraga, nakon policijskog zapisnika i saslušanja svjedoka. Ja po tome nisam bio ni po čemu okrivljen. Nakon osam mjeseci Vlado Arbutina, vještak, napravi takve nalaze… Ti nalazi nisu bili matematički potkrijepljeni, na osnovu čega je bilo vidljivo da su nelogični, da nisu argumentirani, i da su izrađeni toliko neprofesionalno da ih je tužitelj odbacio, da je sa tim prijedlogom istražni sudac prihvatio da se sad napravi novo vještačenje na prometnom fakultetu u Zagrebu.

Nakon toga, Opačak je podnio primjedbu protiv rada vještaka Arbutine Županijskom sudu u Karlovcu. Odluku o toj žalbi trenutačno očekuje. O prethodnom vještačenju Alojza Vodnika iz Karlovca, kojim je ustanovljeno da Opačkov Nissan nije bio tehnički ispravan, kaže da je svaki dio na njegovom automobilu propisno ispitan.

– Nakon što sam dobio auto od policije, ja sam ga stavio na kamion, poslao u Centar vozila, tamo su ga na pisti ispitivali. On je mjesec dana bio na testiranju, sve sam te dijelove atestirao, za sve te ugrađene dijelove sam imao TIF certifikat, ali nije to samo to, moraš imati i način ugradnje, tko ga je ugradio… Stvarno su bili profesionalni tamo – kaže.

Očev utjecaj

Ustupio nam je i fotografije svog automobila neposredno nakon nesreće, na kojima je očito vidljivo koliko je malo oštećenja zadobio. Da se zaletio u Čolaka, auto bi bio zasigurno više oštećen. U njegovu korist, odlučan je, govore činjenice.

– Meni je samo važno da istina izađe na vidjelo i da netko napiše kako se nešto dogodilo. Ajmo uzet samo činjenice. Policija je napravila detaljan policijski zapis. Jel’ po njemu Marin Čolak kriv? Jest. Ja nisam okrivljen ni po čemu. Ne morate meni vjerovat, ja samo govorim činjenice: policija i svjedoci kažu da ja nisam kriv – govori Opačak, razočaran podložnosti hrvatskog pravosuđa novcu kojim raspolaže – smatra on – Čolakov otac.
Već je u nekoliko navrata Opačak javno rekao da iza Čolakovih postupaka nakon nesreće stoji njegov otac, građevinski poduzetnik.

– Mi smo se družili i prije te nesreće i mogu reći da smo dosta dobri bili. Ne kažem da smo bili najbolji prijatelji, ali dosta smo si dobri bili. Družili smo se, izlazili smo, išli smo na ‘track day’ susrete zajedno. Ali do toga on i ja nismo nikad imali neke nesuglasice, imali smo totalno OK odnos. On mi je jednom i sam rekao: ‘Ti znaš Dado da ja nikad u životu nisam za burek zaradio. Ti znaš da sve ovo što imam dobijem od njega’. I sad ja vas pitam, dal ima njegov otac na njega utjecaja. Ja mislim da sve te priče, svi ti članci u novinama, da je sve to planski rađeno – kaže Opačak, ipak priznajući da za ništa nema konkretne dokaze.

A ni Marin više nije shrvan kao prije, čini se: Opačak nam je ispričao i nedavni primjer.
– Zašto je tako pretjecao samo on zna. Onako, duboko u sebi on zna što je u tom trenutku konkretno mislio. Ali s druge strane, mi smo se i vidjeli, i on mi je sve rekao. Bili smo na istom mjestu, u tom lokalu, ja sa svojim društvom, on sa svojim. Pozvao me na piće, ali ja nisam htio otići. Nakon jedno pola sata, on je došao do mene. Rekao mi je sam da me nije vidio. Raširio je ruke i rekao ‘Dado, ja te stvarno nisam vidio’. Pitao sam ga zašto to ne kaže i na sudu. On mi je rekao da ne bi o tome, da će to suđenje odlučit onaj koji će imat više love. To je bilo prije par mjeseci – kaže Opačak.

Samo da istina izađe na vidjelo…

Marin je, rekao je, i dosta tog slagao u svojim iskazima, i u razgovoru s medijima.

– Konkretno je slagao da mu nisam dolazio u bolnicu. Bio sam tamo, bilo mi je drago da je on u redu, da nije imao teže ozljede… Kad me vidio, razveselio se, on je meni prvi ruku pružio, rekao: ‘Bok Dado, di si…’ – kaže Opačak, što je u kontrastu s gotovo svime što je Čolak o cijelom događaju pričao u medijima.

Za Opačka je govorio da je snimao njegovu vožnju mobitelom kako bi je stavio na YouTube, da je bio ljubomoran itd. Opačak kaže da su to mahom izmišljotine. Kako sam kaže, oženjen je i ima dvoje djece…:

– Ljudi koji me imalo poznaju znaju da uopće ne mislim na takav način. Ne znam u kojem segmentu bi ja mogao biti ljubomoran na njega. Meni nije nitko ništa omogućio, što si nisam sam stvorio. Imao sam svoje ciljeve, nije meni tata ništa kupio. Što se tiče ljubomore, to nema istine uopće – govori Opačak.

Na kraju, kaže da mu je jako žao zbog svega. Nije poznavao Ivanu Obad, ali svejedno je riječ o gubitku ljudskog života.

– Samo želim da izađe istina na vidjelo, ništa drugo. Ja znam što je bilo, i svjedoci su isto potvrdili. Nikakva utrka nije bila, niti sam ja njega jedanput napadao ili ga preticao. Nisam bio u situaciji da ja njega pretičem, niti mi je to bilo u cilju. Bilo je priče i o nekim okladama. Smijeh živi! I sve neistina. Policija je napravila istragu, na osnovu policijskog zapisnika iz svih dokaza i niti po ijednoj konstataciji ja nisam kriv – zaključuje Opačak.

>>> Uhićen vozač Nissana s A3 Dalibor Opačak

>>> Opačak: Čolak me optužuje za Ivaninu smrt zato što mu je tata tako rekao

Autor:Mladen Starčević
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.