Nikola Cutuk/PIXSELL

Ekskluzivno otkrivamo! Plenkovićev intimus umočen u opasan kriminal

Autor: Marin Vlahović

Čovjek ne zna tko su mu pravi prijatelji, sve dok se ne nađe u pravim i velikim problemima. U jednom od prošlih tekstova, pisali smo o Daliboru Balgaču, direktoru tvrtke „Texo Managment“, koja je sklopila ugovor s „Alix Partnersima“, savjetnicima za restrukturiranje Agrokora. Sve dok se nismo uživo sastali s gospođom Vlatkom Šimulijom, mislili smo da je Balgač imao nemoralnu, ali ipak posrednu ulogu, u lihvarskom odnosu između njenog sina i pokojnog lihvara Mire Ćalušića koji joj je prevarom preoteo, a onda i prodao kuću na Čiovu. Ni na kraj pameti nam nije padalo, da je Dalibor Balgač, financijski stručnjak i konzultant, koji mjesečno zarađuje nezamislive iznose novca, kamatario svog dugogodišnjeg prijatelja.

Vlatka Šimulija danas živi u Njemačkoj. Ostala je bez kuće na Čiovu, a sada ista sudbina prijeti i njenoj kući u Kutini. Građanski sud, donio je presudu prema kojoj mora isplatiti naknade odvjetniku Zvonimiru Raiću, dakle istom pravniku koji je sastavljao lihvarske ugovore za Miru Ćalušića. Apsurdi tu ne prestaju. Iako je Županijski sud donio presudu i privremenu zabranu raspolaganja imovinom, za službeno pokojnog Miru Ćalušića, na ostavinskoj raspravi, zajedno s dionicama i novcem na raznim računima, javna bilježnica Lucija Popov, prebacila je svu imovinu i novac na Franu Ćalušića. Razgovarali smo s nekoliko pravnika koji su nam potvrdili da javna bilježnica nikako nije smjela provesti ovakvu ostavinsku raspravu.

Naime, kada postoji opravdana sumnja u počinjenje kaznenog djela, javni bilježnici, ne samo da mogu odbiti vođenje nekog predmeta, već imaju i obvezu da o svemu informiraju istražna tijela, kako Poreznu upravu, tako i USKOK. O tome što je napravila Lucija Popov, i za čiji interes, vratit ćemo se u jednom od sljedećih tekstova, no sada se moramo dodatno pozabaviti ulogom Dalibora Balgača, konzultanta Agrokora, koji je sudu priznao da je surađivao s lihvarom Mirom Ćalušićem, i to  na zagrebačkoj burzi, gdje su se obojica bavili trgovinom dionicama.

Što je Balgač zapravo učinio? Prema riječima Vlatke Šimulije, koje u dobroj mjeri potvrđuju i sudski dokumenti, Dalibor Balgač je njenom sinu posudio 2500 eura, uz vrlo visoku kamatu. Na posuđenih 2500 eura,  za samo nekoliko mjeseci, vraćeno mu je posredno 6000 eura, dakle više nego dvostruko od posuđenog iznosa. Na žalost, Državno odvjetništvo i Županijski sud, nisu ovo proglasili zelenaštvom. Navedeni primjer, nije jedini krimen Dalibora Balgača u ovom slučaju. Kao što smo ranije pisali, upravo je Balgač bio posrednik i osoba koja je Šimulije spojila s Ćalušićem, nakon čega im je doslovno upropašten život, jer tu se ne radi samo o gubitku novca i kuće, već i o prijetnjama, pretrpljenim strahovima i stalnom povlačenju po bespućima hrvatskog pravosuđa. Sve je to Dalibor Balgač priuštio svom prijatelju i njegovoj obitelji. Savjetnici Agrokora, trebali smo valjda proći i neke sigurnosne provjere. U krajnjoj liniji, iza njih stoji sama Vlada i premijer Andrej Plenković. Izgleda da nikome nije bila sporna prošlost Dalibora Balgača.

Dnevno

Pitamo se samo, ako veliki konzultant tako postupa prema prijateljima, kako se tek odnosi prema imovini i novcu onih koji mu to nisu?

 




Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.