fbpx

EKSKLUZIVNO OTKRIĆE: Evo kako izgleda jedna od dosad neviđenih hrvatskih kraljevskih kruna! Svi Hrvati su vlasnici kruna! (FOTO)

Autor: Zrinka K.

"Bio sam šokiran kada sam shvatio da u hrvatskoj povijesti nema niti riječi o ovome"!

Gdje su hrvatske kraljevske krune? Zašto nisu izložene hrvatskom narodu? Tko se pobrinuo da hrvatska kraljevska povijest nestane iz hrvatske povijesti? Tko se pobrinuo da hrvatski narod (poglavito mladi) prečesto misli da Hrvatska nije niti postojala prije famozne Jugoslavije? Tko se pobrinuo da krune hrvatskih kraljeva nikada ne vide svjetlo dana i da hrvatski narod nikada ne vidi detalje svoje kraljevske prošlosti? Tko se pobrinuo da Hrvatska satre svoj nacionalni identitet te da on ostane ograničen indoktriniranom jugoslavenskom poviješću! Zbog nedostataka svih odgovora na ova pitanja osnovana je Hrvatska kraljevska akademija koja je  nedavno krenula u potragu za hrvatskom kraljevskom krunom ili krunama. Onim krunama koje su na glavi nosili kralj Tomislav, pa kralj Stjepan Držislav, Petar krešimir IV i Dmitar Zvonimir? Kralj Ferdinand? Tko ih sakrio? Uništio? Tko ih je namjerno zaboravio tražiti? Pa hrvatska kraljevska kruna dokaz je hrvatske samobitnosti, a nedostatak te krune, velika je tragedija po hrvatsku povijest.

Hrvatska kraljevska akademija probudila je nadu, ali iz nekih razloga Hrvatska kraljevska akademija usprkos njihovoj potrazi ignorirala je hrvatskog građanima (podaci poznati redakciji) koji im se javio s vrlo vrijednim informacijama o hrvatskoj kraljevskoj kruni koje dokazuju jednu stvar. Sve dokaze o postojanju hrvatskih kruna netko je zataškao i istina nikada nije prikazana javnosti! Slučajno? Ne bismo rekli. Priča našeg sugovornika ide ovako: “Godine 1990. nakon punih 19 godina, kao 23-godišnjak posjetio sam oca u Njemačkoj. Moj pokojni otac, njemački odvjetnik i intelektualac, znajući za moje (de facto cjeloživotno) zanimanje za povijest (poglavito hrvatsku), jednog dana odveo me u moj rodni Tuebingen s namjerom da mi nešto pokaže. U čitaonici velike knjižnice tuebingeškog sveučilišta (čiji je bio član) izvadio je iz knjižničnog kataloga jednu publikaciju izdanu još 1938. godine u povodu pripojenja Austrije Njemačkoj. Publikacija je nosila naslov „Izgubljeno blago Habsburga”, a govorila je o umjetničkim i drugim vrijednim predmetima koje su Habzburzi skupljali kroz stoljeća, ali isključivo o onima koji su tijekom vremena izgubljeni ili uništeni na bilo koji način (ratovima, elementarnim nepogodama, krađama i sl.). Ono što mi je otac želio pokazati bilo je slijedeće: Na str. 27. publikacije opisan je i nacrtan slijedeći predmet (citiram):

„Mala kruna Kraljevine Hrvatske iz 1527. Vlasništvo kuće Habsburg od 1527. Godine 1805. ustupljena u postav izložbe „Povijest Carevine Austrije” povodom utemeljenja Austrijskog Carstva. Po završetku izložbe, zajedno sa još nekim vrijednim eksponatima nestala je i nikada nije pronađena.

Opisana je ovako: mala kruna (vjerojatno mala verzija veće krune – vidi Prilog 34.), izrađena od čistog srebra, promjera 3 cm, debljine kružne stjenke 2 mm, visine kružne stjenke bez križeva 1 cm, sa 4 križa visokih 1 cm ravnomjerno raspoređenih po kruni. Ispod svakog križa na vanjskom dijelu kružne stjenke pričvršćena su 4 bisera.

“Naime u katalogu se kod opisa i povijesti svakog predmeta nalazio broj priloga na kraju publikacije, a ti prilozi su prijepisi pisanih dokumenata nastalih u vrijeme kada je neki od artefakata postao vlasništvo kuće Habsburg, koji govore o načinu stjecanja vlasništva istih od strane spomenute kuće (u današnje doba nazvali bismo ih „vlasnički titulari”.)

Ispod teksta bio je i crtež krune. A prilog pod rednim brojem 34. bio je ni više ni manje nego prijepis pisma, odnosno dodatka jednom drugom pismu istih autora upućenog istom adresatu (kralju Ferdinandu) iz 1527. godine koje, zbog svojeg ogromnog značaja, također doslovno citiram:

Preuzvišeni kralju i gospodaru! Nastavno na naše pismo od 3. siječnja kojim smo Vašu milost izvijestili o odluci staleža u Hrvatskoj kojom su rečeni staleži izabrali Vaše kraljevsko veličanstvo za kralja Hrvatske, izvješćujemo Vas još o tome da su isti staleži, pošto im je dojadilo da se Sveta kruna Ugarska smatra i njihovom krunom, odmah po izboru Vaše milosti za kralja kod nekog zagrebačkog zlatara dali izraditi dvije posebne krune, naime veliku i malu krunu koje bi od sada trebale biti krune Kraljevine Hrvatske. Dok ovo pišemo spomenute krune još nisu zgotovljene, a po dovršetku i posvećenju istih posebna staleška delegacija krenuti će u prijestolnicu kako bi ih Vašoj milosti kao svome izabranom kralju osobno predala. Po riječima predstavnika istih staleža, krune su dali izraditi od čistog srebra i optočiti biserima. U Hrvatskoj, četvrtoga dana mjeseca siječnja, ljeta Gospodnjeg 1527. Vašega kraljevskog veličanstva najpokorniji savjetnici i kapetani: Paulus Von Oberstain; thumprobst (ovu riječ mi nitko nije znao prevesti na hrvatski) Beča, Niclas Jurischitz vitez, Hanns Katzianer, Hanns Puechler.”

Bez obzira što sam u tom trenutku mislio da se o ovome sigurno zna u Hrvatskoj i da je o tome sigurno mnogo napisano bio sam toliko oduševljen otkrivenim da sam proveo čitava dva sata da doslovno prepišem (i nacrtam slikovni prikaz krune) svako slovo toga teksta, jer se nije smjelo fotografirati. Uskoro sam se vratio u Domovinu kako bih mogao dati svoj doprinos u nadolazećem ratu – obrani od srpske agresije. Po njegovom završetku još intenzivnije sam se bavio proučavanjem hrvatske povijesti i ostao sam zapanjen činjenicom kako je podatak o hrvatskim krunama (velikoj – o kojoj osim činjenice da se spominje u pismu od 4. siječnja 1527., nigdje u publikaciji nisam više našao niti slova – i maloj, opisanoj u publikaciji) u Hrvatskoj potpuno nepoznat!
U međuvremenu, ponukan činjenicom o potpunom nepoznavanju u Hrvatskoj spoznaja o postojanju spomenutih kruna, pokušao sam na sve načine doznati više o spomenutoj publikaciji. Hrvatske institucije nisam kontaktirao jer sam znao s kim imam posla – gotovo sigurno bi uslijedila opstrukcija. Prije nekoliko godina, putem njemačkog veleposlanstva stupio sam u kontakt sa knjižnicom tuebingenškog sveučilišta, ali oni više nisu bili u posjedu publikacije. Ipak sam, putem majke kao prevoditeljice, stupio u kontakt sa bečkim arhivom, ali niti tamo danas fizički ne postoji pismo od 4. siječnja 1527. (ustvari radi se o dodatku od 4. siječnja pismu istih autora od 3. siječnja 1527., koje i danas postoji u bečkom arhivu). Međutim, mislim da je važno napomenuti da sam od strane djelatnika arhiva izvješćen da mnoga pisma slične tematike kao i druga vrijedna pisana građa iz toga doba danas više ne postoji u arhivu te da je njezin najveći dio nestao ili je uništen za vrijeme II. svjetskog rata (što potvrđuje činjenica da su autori publikacije još 1938. znali za pismo jer su ga prepisali u publikaciju), ali su isto tako rekli da se prijepis toga pisma, po stilu i izričaju (dostavio sam im njemačku verziju prepisanu iz publikacije) može smatrati svojevrsnim dokazom o postojanju autentičnog pisma od 4. siječnja 1527. Kako je u publikaciji detaljno opisana, dimenzionirana i nacrtana „Mala kruna Kraljevine Hrvatske iz 1527.”) kod jednog zagrebačkog zlatara dao sam izraditi potpuno vjernu kopiju iste! Čuvam je „kao zjenicu oka”.

Ekskluzivno Vam donosimo fotografiju jedne od hrvatskih kraljevskih kruna (autor i čini se jedini vlasnik jedne od hrvatskih kraljevskih kruna napominje kako nije profesionalan fotograf).
Autor:Zrinka K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.