EKSKLUZIVNO: Objavljujemo supertajni ugovor o prodaji Slobodne Dalmacije

Autor: Miroslav Edvin Habek/ Damir Kramarić/ Mladen Prenc

Portal Dnevno.hr u posjedu je cjelokupne dokumentacije oko privatizacije Slobodne Dalmacije do koje su bezuspješno dosad pokušavali doći radnici, dioničari, ali i saborski zastupnici, kao i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Portal Dnevno.hr ekskluzivno objavljuje jedan od najtajnijih ugovora o privatizaciji poduzeća u vlasništvu države, koji u ladicama Hrvatskog fonda za privatizaciju leži već pet godina. Riječ je o ugovoru o privatizaciji Slobodne Dalmacije do kojega su bezuspješno dosad pokušavali doći radnici, dioničari, ali i saborski zastupnici, kao i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Ugovor o prodaji i prijenosu dionica društva Slobodna Dalmacija d.d. Split sklopljen između Europapress holdinga i HFP-a 30. kolovoza 2005. u Splitu ima više od 90 stranica. Prvih 25 stranica opće su odredbe koje se onda posebno razrađuju u dodacima – njih desetak među kojima su najznačajniji oni koji se odnose na konačnu obvezujuću ponudu, s Poslovnim planom, zatim oni s bankarskim garancijama, jamstvima i Odlukama Vlade RH o prodaji dionica koji je potpisan 23. lipnja 2005. i koji je još i danas na snazi. Danas objavljujemo prvi dio – prvih 11 stranica.

U uvodnom dijelu ugovora posebno vam obraćamo pozornost na točke 2. 3. i 4. gdje se navode cijene i bankovne garancije Hypo-Alpe-Adria Bank za taj, početni projekt kupnje 34,63 posto Slobodne Dalmacije dionica u vrijednosti 24,518 milijuna kuna te 83,468 milijuna kuna na ime povećanja temeljnog kapitala Društva radi tehnološke obnove. Posebno ističemo i točku 5.2 gdje se navodi da će ulaganja biti izvršena povećanjem temeljnog kapitala Društva, bespovratnim unosom novca/dobara/prava u imovinu Društva, leasingom ili na drugi način. Kupac će biti slobodan utvrditi oblik ulaganja u Društvo. Izdvajamo i točku 6. u kojoj se različitim odredbama određuju prava radnika Slobodne Dalmacije (njih 686 iz 2005.godine) – poznati moratorij o zadržavanju posla zaposlenih na pet godina (do 2010) – te predviđenim kaznama prekrši li EPH tu ugovornu obavezu – 30.000 kuna po svakom radniku.


Nakon što je procurila informacija da će portal Dnevno.hr objaviti ugovor o privatizaciji, predsjednik Hrvatske udruge sindikata i član Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju Ozren Matijašević, koji se još nedavno hvalio kaznenom prijavom protiv EPH zbog sporne dokapitalizacije, jučer je govorio, nakon instrukcija s šefovima te medijske kuće, da je sve više nego dobro – privatizacija i ulaganje idilično.

U sljedećih nekoliko dana objavit ćemo i sadržaj spomenutih 90 stranica ugovora koji otkrivaju što je sve bilo sporno i skandalozno pri kupnji Slobodne Dalmacije, koju EPH sada pod svaku cijenu želi prikazati benignom, te reakcije bivših zaposlenika i sindikalista tog lista.

U SLJEDEĆEM NASTAVKU OTKRIVAMO: Tko je u ime Vlade potpisao prodaju Slobodne Dalmacije

Autor:Miroslav Edvin Habek/ Damir Kramarić/ Mladen Prenc
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.