HINA/POOL/Damir Sencar/PIXSELL

EKSKLUZIVNO OBJAVLJUJEMO INTEGRALNU PRESUDU U SLUČAJU RH – MOL!

Autor: dnevno.hr

Pojedini su mediji proteklih dana selektivno objavljivali dijelove presude Arbitražnog suda komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi od 23. prosinca prošle godine, shvaćamo da su oni koji su puštali selektivno samo pojedine stranice presude imali za to nekakva razlog, a shvaćamo i interes medija da objave makar ono što tako dobiju. Pretpostavljamo da je zato ova presuda i došla do dnevnog.hr, koju smo integralno i odmah po primitku objavili.

Prije skoro godinu dana, uoči Badnjaka  arbitražni sud Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) donio je presudu u postupku kojega je u studenom 2013 pred tim tijelom pokrenule Hrvatska protiv MOL-a.

Milanovićeva vlada je pokrenula taj spor kao odgovor na postupak kojim je MOL od  Hrvatske pred međunarodnim sudom za investicijske sporove u Washingtonu tražio ogromnu odštetu zbog neispunjenja obaveza Vlade iz Glavnog ugovora o plinskom poslovanju i njegovih dodataka iz 2009.

Nakon što pregovori koju su se vodili s ciljem da Mol odustane od tužbe u Washingtonu nisu urodili plodom Republika Hrvatska pokrenula je spor pred UNCITRAL-om  tvrdeći da je ugovor, kojega je  2009. godine Sanaderova vlada sklopila s MOL-om plod koruptivnih aktivnosti i zatražila od suda da ga poništiti.

Nakon tri godine postupka, dan uoči prošlogodišnjeg Badnjaka, tročlano arbitražno vijeće jednoglasno je odbilo prijedlog Republike Hrvatske i donijelo odluku u korist MOL-a s obrazloženjem da Hrvatska nije ponudila dovoljno uvjerljive dokaze da su ugovori Sanaderove vlade i MOL-a sklopljeni 2009 godine plod koruptivnih aktivnosti.

Dan kasnije na sam Badnjak odluka je dostavljena Hrvatskoj, a premijer Plenković je isto poslijepodne sazvao konferenciju za medije i obavijestio javnost o toj neugodnoj odluci UNCITRAL-a, ali i najavio da Vlada uz potporu cijelog državnog vrha pokreće proces otkupa cjelokupnog udjela Mola u Ini. Koliko je poznato do sada se u tom procesu nije daleko odmaklo.

Nakon te objave, posebnu je žustru i kontroverznu raspravu u medijima i javnosti izazvalo informacija da je i poznati pravnik, profesor dr. Jakša Barbić kojega je Milanovićeva vlada imenovala arbitrom u tročlanom vijeću UNCITRAL-a – glasovao za tu presudu. Tada Barbić to nije želio potvrditi, ali nije ni demantirao, što je s obzirom na njegov potpis kojega se vidi na 163. stranici ove presude bila razumna odluka prof. dr Barbića, pretpostavljamo da je znao kako će ova presuda biti kad-tad objavljena.




U javnosti se vodila rasprava jeli je i u koliko mjeri Ustavni sud svojom odlukom o proglašavanju neustavnom pravomoćnu presudu protiv Sanadera utjecao na presudu. Bez namjere da u ovom trenutku ulazimo u pravni meritum, moramo konstatirati da se ta odluka Ustavnog suda i spominje ili citira više od dvadeset puta u presudi Uncitrala, a o njezinom utjecaju na presudu UNCITRALA će više reći naši pravni eksperti, čije ćemo analize objavljivati u narednim danima.

Uncitral se u presudi 22 puta pozvao na odluku Ustavnog suda u slučaju Sanader.


Kao što je vidljivo iz navedene 85. točke spominje se Ustavni sud.




U 334. točki također se spominje Ustavni sud

Evo i cijele presude.

[pdfjs-viewer url=”http%3A%2F%2Fwww.dnevno.hr%2Fwp-content%2Fuploads%2F2017%2F11%2FExhibit-UNCITRAL-Award-SMANJEN.pdf” viewer_width=100% viewer_height=1360px fullscreen=true download=true print=true]

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.