EKSKLUZIVNO! Najveća podvala predizborne kampanje: Bujanec tvrdi da mu je otac Brune Esih poslao materijale protiv NZH!

Autor: Marin Vlahović

Sve je počelo, prozivanjem Velimira Bujanca, od strane ogranka Neovisnih za Hrvatsku iz Sesveta na facebooku. Nakon toga, postalo je izvjesno da će se uskoro razviti sukob na desnici. Ovakav ishod i krah projekta ujedinjenja svih domoljubnih i državotvornih političkih opcija, nema sumnje, ponajviše je odgovorao HDZ-u.  Zato, Andrej Plenković, uistinu nije imao težak posao prilikom sastavljanja liste kandidata HDZ-a za Europski parlament. U ovom trenutku, naime, nasuprot HDZ-a, kako na desnici, tako i na ljevici, nema adekvatnih političkih protivnika, što je rezultat pripremnih operacija i strategije koja se provodi godinama. Kako bi razumjeli na koji način se kontrolira politička scena, pa i sami izborni rezultati, moramo se nakratko vratiti u prošlost.

Iz jednopartijskog sustava u demokraciju pod kontrolom partije

Hrvatska je više od 45 godina funkcionirala u jednopartijskom sustavu, koji je zamijenila prividna i kontrolirana demokracija. Komunističku partiju, praktički je zamijenio HDZ, koji svojim aktivnim članovima nudi široke mogućnosti zapošljavanja, napredovanja u karijeri, te rješavanja stambenih i materijalnih pitanja, baš kao u vrijeme socijalizma, gdje su podobni, i često neškolovani kadrovi, zauzimali visoke izvršne funkcije. Problem je samo u tome što se Hrvatska formalno predstavlja kao demokratska država, pa onda postoje i razni izbori na kojima birači tobože odlučuju o vlastitoj sudbini. U stvarnosti, ta sudbina je već predodređena nizom promišljenih i isplaniranih poteza koji spadaju u domenu djelovanja paraobavještajnog i parapolitičkog podzemlja.

U ovom tekstu, pozabavit ćemo se sukobom između Neovisnih za Hrvatsku i Hrvatskih suverenista, koji je kulminirao objavom kompromitirajućih materijala o NZH-u, na jednom portalu. Nakon te objave, uslijedio je odgovor Tomislava Jonjića iz NZH, koji je zaprijetio i sudskim tužbama. Podsjećamo, Jonjić je na svom facebook profilu napisao sljedeće:

“Nismo se još ni otuširali po povratku iz Bruxellesa, a već nas je hadezeovsko-kvazisuverenistička klatež počela optuživati da nas financiraju najveći srpski lobisti u EU. Budući da nismo nikad primili nijednu kunu iz nehrvatskih, a kamoli iz protuhrvatskih izvora, dat ćemo tim klevetnicima prigodu da svoje laži dokazuju pred sudom. Vidjet ćemo onda dokad će njihovi sponzori plaćati te njihove laži. Vidimo se na sudu.”

Iz njegovih riječi, može se zaključiti, kako odgovornima za plasiranje teze o povezanosti NZH i srpskih lobista, smatra Hrvatske suvereniste. Doduše, možda je pod „kvazisuverenističkom klateži“ mislio na HDZ?

Tko napuhava i ispuhuje „političke balone“?




U svakom slučaju, obostrano se upotrebljava agresivna retorika, no nitko ne želi biti konkretan u optužbama. Svi nešto važu, muljaju i petljaju, a birači to vide i osjećaju, zbog čega postoji velika vjerojatnost, da niti jedna opcija ne osvoji mandat u Europskom parlamentu, što zasigurno najviše odgovara Andreju Plenkoviću i HDZ-u. Važnu ulogu u cijeloj priči imaju i mediji, formalno desnog svjetonazora, koji su prvo sudjelovali u napuhavanju balona zvanog Neovisnih za Hrvatsku, da bi ga sada, upravo pred same izbore, počeli ispuhivati i otvorenim svrstavanjem uz Suvereniste. Neki pojedinci, svojevoljno sudjeluju u ovoj operaciji, dok su drugi samo takozvane „korisne budale.“ Zanimljiv je i primjer osamnaestogodišnjeg Tina Hrgovića, klinca koji je gostovao i u popularnoj „Bujici“. Prije desetak dana, Hrgović je pisao poprilično provokativne komentare ispod objava Željka Sačića. Ubrzo je uslijedio veliki obrat, i sada na facebooku proziva Krešimira Kartela iz NZH. Mladić se možda politički traži, no postavlja se pitanje, tko takvim mladim ljudima, koji u kratkom vremenu toliko vrludaju, pomaže da pronađu svoj pravi politički i životni put?

U prošlom tekstu, otkrili smo da nam je popularni novinar, Velimir Bujanec, poslao materijale protiv NZH u želji da ih kompromitiramo, ali on izgleda nije idejni kreator ove političke diverzije.

Nitko u Hrvatskoj nije imun na izdaju




Bujanec, koliko god bio lukav, ne bi mogao samostalno dirigirati desnom političkom scenom, kada ona već ne bi bila duboko kontaminirana raznih drugim ubačenim igračima, potkupljivim, ucijenjenim ili jednostavno blesavim i egoističnim pojedincima, koji nemaju nikakvu stvarnu ideju o vlastitoj političkoj veličini, ili bolje rečeno, političkoj marginalnosti. U odnosu na te individue, Andrej Plenković je mudar i vješt političar. On je svjestan da desnica desetljećima boluje od narcisoidnih poremećaja, i nije mu teško unijeti razdor u njihove redove. Ali da se vratimo na podmetanje Neovisnima za Hrvatsku. Posjedujemo materijalni dokaz, kao i snimljeni iskaz našeg izvora. Opet, nalazimo se u dilemi. Ako otkrijemo tko je, prema tvrdnji poznatog desničarskog novinara,  prvi poslao kompromitirajuće materijale o NZH te kreirao tezu o suradnji sa srpskim lobistima, ta bi informacija mogla izazvati nesagledive političke posljedice. S druge strane, ako je zatajimo, onda i mi sudjelujemo u svim tim prljavim igrama i podmetanjima. Prema našem stajalištu, ta informacija, ionako ne mora nužno diskreditirati Neovisne za Hrvatsku. Ona, prije svega, neovisno o točnosti,  svjedoči o tragičnoj sudbini hrvatskog naroda, gdje nitko nikome više ne može vjerovati. Dakle, tezu o suradnji i financiranju NZH, od strane srpskih lobista, prema izjavi jedne od ikona desnice,  plasirao je Mate Brstilo, otac Brune Esih, jedan od  članova autohtonog i prvobitnog HDZ-a, te dugogodišnji ravnatelj Uprave za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva. To nam eksplicitno tvrdi, ponavljamo, jedna od ikona hrvatske desnice. Zašto bi to navodno učinio? Iskreno, nemamo pojma, kao što nam nije jasno, zašto je Hasanbegović odbio koaliciju s Ružom Tomašić, iako mu je navodno nudila prvih pet mjesta na listi? Teško je suditi o razlozima i motivima glavnih aktera na desnoj strani političkom spektra, no jedno je sigurno. Njihov uspon i eventualni uspjeh, u dobroj mjeri je predodređen, kontroliran i usmjeravan od strane političkog inženjeringa HDZ-a. Prije objave ovog teksta, razgovarali smo s Zlatkom Hasanbegovićem, koji nam je rekao da su to gluposti. Prema njegovim riječima, to nema veze s istinom, jer se gospodin „Mate Brstilo bavi unucima i uopće nije aktivan u politici.„

Kontaktirali smo i Brunu Esih, predsjednicu Neovisnih za Hrvatsku, koju smo pitali stoji li Velimir Bujanec, iza podmetanja toj stranci. Gospođa Esih, koja se trenutno nalazila u Zagorju, nije htjela dati konkretan odgovor, ali je ustvrdila „kako Neovisni neće popustiti ucjenama i prijetnjama, kako s ljevice, tako i desnice.“

Suočili smo je s dokaznim materijalom i optužbama protiv njenog oca. Gospođa Esih, kaže da je šokirana tim optužbama, koje prema njenim riječima, nemaju nikakve veze s istinom. Kako bi to dodatno argumentirala, nadovezala se na izjavu Zlatka Hasanbegovića i rekla da je njen „otac bolestan, i kako ne zna ni koristiti pametnim telefonom, odnosno da se trenutno bavi zdravstvenim oporavkom i obrezivanjem voćki.“

U ovoj priči nema nevinih. Svi akteri na političkoj sceni, pristali su na određene kompromise, a po svemu sudeći i ucjene. Nemaju hrabrosti ići u direktnu konfrontaciju s pojedincima koji im podmeću, pa im onda odgovaraju preko drugih osoba i medija. Neovisni su napali Bujanca preko ogranka u Sesveta, ali zato predsjedništvo Neovisnih šuti. Istodobno, Bujanec je htio uzvratiti udarac preko bliskih portala, što mu se obilo o glavu, jer smo mi taj pokušaj razotkrili.

Postavlja se pitanje, koliko su spremni trpjeti radi prostora u popularnoj emisiji? Iz političara, postali su lutke na koncu čovjeka čiji su krajnji motivi, i nalogodavci, u stvari nepoznati. Jesu li spremni nakon svega pred javnošću i dalje glumiti kako je sve u redu? Te odgovore znaju samo oni ali zadatak novinara je da razotkrije pozadinu ovakvih političkih igri i podmetanja, i to su naši jedini motivi u ovom slučaju. Neovisno o tome, što neki smatraju da je to „filozofiranje“, ostajemo dosljedni, jer vjerujemo, da hrvatski birači, zaslužuju znati istinu.

 

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.