fbpx

EKSKLUZIVNO: Na koga je Bajićev svjedok prepisao luksuzne apartmane na Beverly Hillsu!?

Autor: Irena Divković Milanović

Tko i zašto štiti Dragu Vidakovića u DORH-u. Možda odgovor najbolje zna Mladen Bajić. Zašto Vidakoviću nije stvarno nego samo deklaratorno blokirana imovina zbog sudskog postupka koji se vodi protiv njega za Hypo malverzacije. U međuvremenu se Vidaković ispisao iz registra hrvatskih birača a Bajic sigurno nece ispitivati imovinu Drage Vidakovica, stanovnika Los Angelesa.

Ekskluzivnu vijest donosimo s Beverly Hillsa. Ne, nije riječ o tome da se neka hollywoodska zvijezda tipa Sharon Stone ili pak trendseterica poput Paris Hilton napila, nego je kontroverzni hrvatski poduztenik Drago Vidaković transferirao vlasništvo svoja dva luksuzna tamošnja apartmana na fantomsku zakladu The David99 Trust. Vlasnički transfer s Vidakovićevog privatnog imena na spomenutu zakladu dogodio se 29. travnja ove godine. Vlasnici luksuznih nekretnina diljem SAD-a, poglavito u skupom Los Angelesu često prenose vlasništvo nad nekretninama s osobnog imena na zaklade. Na taj način lakše financiraju njihovo održavanje, plaćanje poreza na nekretnine. Ali u ovom slučaju moglo bi se raditi o nečemu sasvim drugom. Naime, protiv Drage Vidakovića na snazi je optužnica za krupne milijunske malverzacije. Državno je odvjetništvo informiralo kako je stavljena blokada njegove imovine. No, da je to farsa otkrila sam već davno prije. Naime, Vidaković nije samo jedan od mnogih optuženika, on je ujedno i bio jedan od glavnih svjedoka Mladena Bajića u postupku za Hypo i bivšeg premijera Sanadera.

Pukla bruka nakon Dore

Tužiteljstvo je u postupku protiv Sanadera za slučaj Hypo predložilo niz svjedoka, a među njima i bivšeg direktora Hypo Leasing Kroatiena Dragu Vidakovića. Njemu je posvećeno jedno poglavlje u knjizi “Kondo kondo” budući je bivši Hypovac investirao gotovinu u iznosu preko 1,4 milijun dolara u dva superluksuzna Beverly Hills apartmana. Prvi je kupio u ljeto 2004. a drugi 2008. godine. Poglavlje o Vidakoviću je naslovljeno s “Leteći zmaj Dade Topića s Beverly Hillsa”. Naime, aktualni svjedok tužiteljstva bio je hrvatski predstavnik na Eurosongu 2007. s Dadom Topićem i grupom Dragonly. Pjesmom "Vjerujem u ljubav" za samo jedan bod kvalificirali su se ispred "Pjesme za novčić" "Kraljeva ulice" I Sandre Bagarić na Dori. No u Finskoj ta se pjesma nije proslavila i ostala je upamćena kao prva pjesma od suverenosti Hrvatske koja nije uspjela ući u finale Eurosonga. Na domaćem terenu stari rocker Dado i Dragonfly imali su suverenu potporu, što ne čudi budući je član benda Drago Vidaković tada bio ujedno i direktor moćnog Hypo Leasinga. Nakon Dore pukla je bruka u vezi dopisa koji je upućen svim djelatnicima Hypa da glasuju za Dragonfly pa je uprava Hypo grupe zabranila javne istupe Vidakoviću. Moćni Siščanin, jedno je vrijeme bio i većinski vlasnik CMC-a, jedine hrvatske glazbene TV, te predsjednik NO-a Croatia Recordsa.


Vidakovićeva veza s viceguvernerom HNB-a

Vidaković je jedini vlasnik zagrebačke tvrtke Vilin konjic koja je u postupku likvidacije. Prethodni vlasnik bio je zagrebački odvjetnik Damir Šebetić. Direktor je Želimir Babogradec, dugogodišnji Vidakovićev partner u Croatia Recordsu i CMC-u, a koji je ujedno direktor Croatia Recordsa. Premda je, kako je navedeno na početku teksta, blokirana imovina Drage Vidakovića tragovi te blokade ne mogu se pronaći ni u sudskom registru a ni u zemljišnim knjigama. Naime i Vidakovićeva vila u zagrebačkom Markuševcu, koja se nalazi na čestici povezanoj s nekretninama viceguvernera HNB-a Damira Odaka, o čemu sam već ranije pisala, nije pod ikakvom blokadom niti hipotekom. Također, premda bi blokada imovine trebala podrazumijevati i blokadu poslovnih udjela takvo što se nije dogodilo ni u tvrtci Croatia Records u kojoj je Vidaković većinski vlasnik i predsjednik NO-a, a ni na tvrtci CRMP koju je osnovala Croatia Records. Vlasništvo nad CMC-om, hrvatskom glazbenom televizijom Vidaković je držao u srpnju 2011. kao stopostotni vlasnik tvrtke Autor koja je koncesionar CMC-a. No, kako se obruč istrage zbog mutnih financijskih poslova stezao oko Drage Vidakovića udjeli su prenijeti na Babogradeca i to u rujnu 2011. godine.

Hypo Leasing Kroatien služio kao bankomat nizu skupina i pojedinaca iz Hrvatske

Podsjetimo na Vidakovićevu ulogu u aferi Hypo. Naime, kako je utvrdila revizija pokrenuta zbog afere Hypo u Austriji, pojavile su se sumnje da je Hypo Leasing Kroatien zapravo služio kao bankomat nizu skupina i pojedinaca na području Hrvatske, a od kojih se neki povezuju s politikom, a neki i s kriminalnim miljeom. Nova Uprava Hypo Leasing Kroatiena prijavila je Vidakovića Državnom odvjetništvu zbog slučajeva koji su trenutačno predmet istrage na zagrebačkome Županijskome sudu, gdje je osumnjičen s nekoliko drugih članova bivše Uprave da je odobravao velike isplate njima samima, odnosno, jednostavnije – da su iz Hypo Leasinga izvlačili novac. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tereti ih za štetu od oko 18 milijuna kuna. No, riječ je o samo malome dijelu iznosa koji je HLK isplaćivao u Vidakovićevo vrijeme raznim tvrtkama i ljudima u RH, a koje isplate su prema nalazima revizije zapravo značile gubitak za austrijsku banku budući da je opravdanost tih isplata zapravo jako upitna. Ili je riječ o fiktivnim uslugama, ili pak o kreditima koji su nedovoljno bili osigurani. Policija je također istraživala i Vidakovićev privatni život koji je također više nego osebujan. Naime, Vidaković je već više od godinu dana u vezi s Marikom Tomljanović Kiprianovski, lijepom djevojkom koja je prije nekoliko mjeseci osuđena na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog organiziranja elitne prostitucije, a što joj nije prva takva presuda.

Vidaković Turudiću prihvatljiv svjedok, a njegova ljubavnica Marika neprihvatljiva

Onda je u dvorištu Vidakovićeve vile, a koja u zemljišnim knjigama glasi na Franka Odaka, i koja je ogradom spojena s rezidencijalnim kompleksom viceguvernera HNB-a Damira Odaka na Markuševečkoj cesti, pukla bomba pa se doznalo kako sve to veze ime s neriješenim privatno-poslovnim radnjama mutnog bankara. Poznato je da je i Sanaderovo obrana tražila svjedočenje bivše Vidakovićeve ljubavnice Marike jer je ista potvrdila kako je Vidaković lažno teretio Sanadera a sve kao dio tajne nagodbe s Uskokom i Mladenom Bajićem a koja ga je trebala amnestirati u optužnici za Hypo Leasing Kroatien. No, sudac Turudić nije prihvatio Mariku za svjedokinju tako da je u osudi Sanadera dominirala Vidakovićeva tvrdnja kako je na parkingu u Grazu vidio Sanadera da uzima žutu kuvertu što je poslužilo kao dokaz Sanaderove podmitljivosti od strane Hypo banke. Tijekom svjedočenja u tom postupku protiv Ive Sanadera za Hypo Vidaković je izjavio kako ga je odvjetnik izvijestio o blokadi imovine. Tim je zanimljiivije da se osim u tom iskazu nigdje ne mogu pronaći tragovi te blokade. Zato se s pravom postavlja pitanje je li Vidaković nekog jako moćnog u Hrvatskoj podmitio sa svoja dva ili barem jednim Beverly Hills apartmanom.
Iz kojih razloga Bajić štiti Dragu Vidakovića?

Naime, kao što sam 2011. napisala u svojoj knjizi "Kondo kondo" ta dva apartmana Vidaković je platio kešom. U zemljišnim knjigama Los Angelesa naišla sam dvaput na ime Drage Vidakovića. Prvi apartman br. 305 kupuje u ljeto 2004. u Dorchester kondo kompleksu i plaća kešom u iznosu 657.000 dolara. Drugi br. 405 kupio je četiri godine kasnije, također kešom, u iznosu 760.000 dolara. Poreze na nekretnine redovito je plaćao, a jedan luksuzni apartman je pokušavao iznajmljivati. Budući je Vidaković od 1999. do kraja 2008. bio šef Hypo Leasinga ali i nekih drugih tvrtki povezanih s Hypom špekuliralo se kako je on najzaslužniji da je građevinac Tomislav Horvatinčić dobivao privilegirane Hypo kredite kao i brojni drugi kontroverzni poduzetnici. S obzirom na činjenicu istaknutu na početku teksta kako je u travnju ove godine Vidaković vlasništvo oba partmana prenio na zakladu The David99 utemeljeno je zapitati se tko se skriva iza tog entiteta. I naravno hoće li Mladen Bajić izdati nalog za istinsku blokadu Vidakovićeve imovine. Znakovito je da kada sam svojedobno uputila Državnom odvjetništu upit hoće li blokada Vidakovićeve imovine značiti i blokadu njegovih Beverly Hills apartmana sve do okončanja sudskog spora u Hypo optužnici, nisam dobila nikakav odgovor. Odvjetništvu sam proslijedila i dokaze Vidakovićevih vlasničkih transfera u Los Angelesu. Budući sam u međuvremenu provjerila u službenom LA registru kako je Vidakovićeva imovina posve neopterećena ikakvim pravnim radnjama, dakle blokadom ili hipotekom, postavlja se pitanje tko i zašto štiti Vidakovića u DORH-u. Odgovor najbolje zna prvi čovjek te ustanove Mladen Bajić. S obzirom na propušteno, a što znači i nalog da se ispita porijeklo milijuna koje je Vidaković transferirao u SAD, znači li to da Bajić osobno štiti Vidakovića iz samo njemu znanih osobnih razloga? Uostalom Vidakoviću to više ništa i ne znači jer on se ispisao iz registra hrvatskih državljana a Bajić zasigurno neće tragati za državljanom SAD-a Dragom Viadovicem, osobito kad je dokazao svoju koperativnost u sudskim iskazima upitne vjerodostojnosti.

nastavlja se…
Autor:Irena Divković Milanović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.