Dusko Jaramaz/PIXSELL

EKSKLUZIVNO: Kolakušić za Dnevno rekao pravu istinu o imovinskim karticama sudaca

Autor: Ines Brežnjak

Od 1. lipnja 2019. godine imovinske kartice sudaca postat će javne. Vijest koja je ovih dana objavljena u medijima zapravo je nešto što ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković traži još od 2017. godine. Povod tome je izuzetno loša percepcija pravosuđa zbog sumnje u korupciju, koju građani iskazuju u svim relevantnim istraživanjima.

Hoće li taj potez otvoriti još jednu Pandorinu kutiju u kojoj ćemo se nagledati “svega i svačega” ili će ipak popraviti vjeru Hrvata u hrvatsko pravosuđe? Pitanje hoćemo li nakon objave imovinskih kartica sudaca doći do nekih šokantnih otkrića, odnosno vidljivih nerazmjera između plaća i imovine, uputili smo najpoznatijem sucu u Hrvatskoj, Mislavu Kolakušiću, nositelju jedne od lista za nadolazeće europarlamentarne izbore i čovjeku koji poziva u borbu protiv korupcije u sudstvu.

“Javna je tajna da imovina pojedinih sudaca, isto kao i političara, nekoliko puta prelazi vrijednost onoga što su za cijeloga života pošteno zaradili. Objava imovinskih kartica sudaca tek je mali korak koji neće dovesti do velikih pomaka u borbi protiv korupcije. Niti je registar branitelja smanjio broj lažnih branitelja, niti će objava imovinskih kartica smanjiti broj korumpiranih sudaca. Naime, nitko neće provjeravati izvore te imovine”, rekao je Kolakušić te dodao:

“Istinska borba protiv korupcije krenut će odmah nakon sljedećih parlamentarnih izbora i osnivanja Državne antikorupcijske agencije. Ona će ispitati imovinu i izvore porijekla te imovine do najsitnijih detalja svih osoba koje su od 90-ih upravljale ili odlučivale o našoj imovini, počevši od bivših i sadašnjih sudaca Ustavnoga i Vrhovnoga suda, premijera i ministara, lokalnih moćnika, pa nadalje. Postupak će biti iznimno jednostavan: osobe čija se imovina provjerava morat će, po uzoru na porezni postupak, dokazati izvore svojih prihoda. Izjave da su imovinu ‘naslijedili od tetke’ ili da su ‘posudili od brata milijune’, za koje ne postoje dokazi o porijeklu imovine, dodatno će se kazneno procesuirati”, rekao je Kolakušić.

Kolakušićeve iznosi svoje namjere: Čista politika za dobrobit građana Republike Hrvatske

Baš kao što smatra da sudstvo treba očistiti od korupcije i “prljavštine”, isto bi trebalo, smatra Kolakušić, učiniti i u politici. Naime, u političku borbu Kolakušić je ušao na račun bezrezervne podrške građana koji su prepoznali njegovu viziju o boljoj Hrvatskoj, pa je svoju kampanju Mislav Kolakušić financirao – iz svojeg džepa.

“Svoju kampanju financiram dobrovoljno, a kampanju HDZ-a, SDP-a, MOST-a, Živoga zida  i ostalih prisilno, kao i svaki drugi porezni obveznik. Političke stranke samo su prošle godine građanima Republike Hrvatske uzele  više od 100 milijuna kuna iz državnoga i lokalnih proračuna. Na što su potrošile toliki novac? Preduvjet za radikalne reforme koje su nužne našemu društvu jest da nemate nikakvih financijskih obaveza ni prema kome i da ste sami sposobni zaraditi za automobil i mobilni telefon. Da ste sposobni samostalno doći na posao, a ne da vas mora voziti vozač u službenom automobilu. Nedopustivo je da se stranke financiraju iz džepova građana na bilo koji način jer se time stvara vojska nesposobnih uhljeba, za čije se dodatno uhljebljenje konstantno izmišljaju nova i nova ‘rukovodeća’ radna mjesta. Nikad kraja, nikad dosta. Tvrdnje da bi bila ugrožena demokracija i nepristranost političara kada se stranke ne bi financirale iz džepova građana smatram apsurdnima i lažnima. Pa zar može biti gore nego sada, kada se zakoni donose u isključivom interesu najbeskrupuloznijih lobija, npr. Ovršni, Stečajni i predstečajni, lex Agrokor, razdjelnički zakon i i tako dalje?” pita se Kolakušić te dodaje:




“Cjelokupni iznos sredstava koji će nam po sadašnjem zakonu biti uplaćen iz državnoga proračuna za osvojene mandate na ovim izborima isti dan po primitku vratit ćemo u državni proračun. A tako će biti i na svim sljedećim izborima. Odmah nakon sljedećih parlamentarnih izbora bit će zabranjen bilo kakav oblik financiranja političkih stranaka iz državnih i lokalnih proračuna. Osim stotina milijuna kuna koje će ostati građanima, jedinicama lokalne samouprave vratit će se i stotine poslovnih prostora koji će se moći ponuditi poduzetnicima po jednako popularnim cijenama”, rekao je Kolakušić.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.