Robert Anic/PIXSELL

EKSKLUZIVNO! Ivica Todorić zatražio politički azil u Beogradu?

Autor: Marin Vlahović

Martina Dalić je u ime Vlade Republike Hrvatske najavila skorašnju objavu revizorskog izvješća o Agrokoru, nakon kojega više neće biti nikakvih sumnji da se u koncernu poslovalo protuzakonito. Konkretno, radi se o svjesnoj manipulaciji papirologijom, falsificiranju poslovnih rezultata te ilegalnom izvlačenju novca iz kompanije. Agrokor je godinama služio kao Todorićev privatni bankomat, ali taj novac, s obzirom na asistenciju političkih moćnika i državnog sustava, zasigurno nije završio samo na tajnim računima Ivice Todorića i članova njegove obitelji, već su namireni i svi skriveni partneri.

Spisak 50-ak imena

Korupcija kojom se Agrokor služio, trebala je biti jamstvo vječnog državnog protektorata kompanije. Ipak, Todorić sve više postaje teret za te strukture i zato se kod njega javlja opravdani strah od privođenja i pritvaranja. Dojučerašnji prijatelji više mu ne odgovaraju na pozive. Državni dužnosnici prestali su biti njegov privatni servis, a ni medijska hajka nije slučajna. Ova situacija podsjeća na početak kraja Nadana Vidoševića. Prvo su krenuli mediji, pa revizori, da bi se potom uključila i sama policija. Rezultati revizorskog izvješća Agrokora poznati su svima u Vladi i iz tih krugova saznajemo kako policija posjeduje spisak od pedesetak imena osumnjičenika i svjedoka koje će se privesti na informativne razgovore, vrlo brzo nakon objave izvješća državne revizije.

Politički azil u Srbiji?

Ivica Todorić neće se predati bez ispaljenog metka. Angažirao je Ratka Mačeka da mu vodi, piše i uređuje blog na internetu, na kojem iz dana u dan sve više optužuje Vladu. Ali osim optužbi i konstrukcija, nije objavio niti jedan dokument kojim bi potkrijepio svoje tvrdnje. Ovu je situaciju odlično iskoristila Srbija, koja je ponudila Ivici Todoriću i utočište od kaznenog progona. Naime, Ivica Todorić trenutno se nalazi u Srbiji gdje dogovara sve detalje oko mogućeg političkog azila. Tvrtke i imovinu Agrokora u Srbiji Todorić je prepustio nacionalizaciji koju provodi srpska država. Na njihove odluke o preuzimanju imovine Todorić se nije žalio, dok za isti postupak u Hrvatskoj optužuje čitav državni vrh. Ta lakoća rješavanja imovine u Srbiji nije slučajna, nego vjerojatno dio dogovora sa srpskim vlastima. Srbi Todoriću mogu osigurati svojevrsnu zaštitu od kaznenog progona iz Hrvatske. Također, oni su i najbolji posrednici izglađivanju odnosa s Rusima, koji su i dalje bijesni na Todorića zbog poslovne prijevare. Ta bi prijevara Todorića mogla stajati i glave, a jedini koji na Balkanu imaju nekakav utjecaj na Ruse su Srbi. Kao čovjek koji je navikao čitav život živjeti pod državnim kišobranom, Todorić doslovno vapi za državom koja će mu pružiti zaštitu.

Bijeg je potvrda krivnje?

Pitanje zašto Ivica Todorić nije još priveden konačno dobiva pravi odgovor. Svjedoka i dokaz, ima više nego dovoljno za višemjesečni boravak u pritvoru, ali kada bi Todorić bio odmah priveden, svi objektivni promatrači bi zaključili kako je to učinjeno radi prikrivanja, a ne otkrivanja stvarnog opsega kriminalnih rabota u Agrokoru. Iz tog razloga nužna je dodatna kompromitacija njegove ličnosti za koju bi se mogao pobrinuti on sam, bijegom u Srbiju. Bijeg je potvrda krivnje i nakon njega više nije važno govori li osoba istinu jer joj nitko ne vjeruje. Nema sumnje, Ivica Todorić pokušat će što skuplje prodati svoju kožu hrvatskoj državi, ali zato će je Srbija jeftino kupiti.




Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.