fbpx
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

EKSKLUZIVNO! Dokumenti potvrđuju! Doček nogometaša je prevara! Novac pokupili mladi HDZ-ovci

Autor: Marin Vlahović

Prije više od godinu dana Hrvatska je osvojila povijesno i veličanstveno srebro na Svjetskom prvenstvu u nogometu. Bilo je to vrijeme kada smo barem nakratko zaboravili sve međusobne razlike, političke i svjetonazorske podjele. Nažalost, slavlje je kratko trajalo, kao i nacionalno jedinstvo koje su ubrzo zamijenile rasprave o tome tko je Thompsonu isključio mikrofon i je li ponašanje Kolinde Grabar-Kitarović bilo primjereno njezinoj funkciji.

Privatni životi nogometaša punili su naslovnice i u svemu tome zaboravilo se postaviti pitanje svih pitanja – gdje je lova ili gdje su pare? Izlazile su neke okvirne brojke, ali nitko, izgleda, nije zatražio financijski izvještaj troškova dočeka nogometaša.

Alarm za uzbunu trebao se upaliti mjesecima ranije, kada je medijima bajkovito predstavljena udruga “Budi ponosan”. Za predsjednicu udruge bila je izabrana ili postavljena izvjesna Ana Lovasić, djevojka u kasnim dvadesetima, koja, eto, voli sport i nogomet. Uskoro su o mladoj gospođici počeli izlaziti tekstovi u brojnim medijima, a pojavljivala se i na nekim televizijama.


Pompozno predstavljanje udruge ‘Budi ponosan’

Uoči Svjetskog prvenstva udruga je imalo svoje službeno predstavljanje u mnogim gradovima Hrvatske. Čak dva puta predstavili su se u Virovitici, gradu HDZ-ovaca Josipa Đakića, Ivice Kirina i Tomislava Tolušića. Nakon osvajanja srebra, službeni organizatori dočeka nogometaša bili su Grad Zagreb i udruga “Budi ponosan”.

Nakon nestanka euforije, nestala je i Ana Lovasić, koja se odjednom prestala pojavljivati u medijima. Nigdje više nije bilo ni spomena njezine udruge. Bolji poznavatelji tih događaja tvrde da su iza dočeka ostali veliki repovi i neplaćeni računi. S druge strane, novac je osigurao Grad Zagreb, tako da se postavlja pitanje u čijim je džepovima završio novac namijenjen organizaciji dočeka nogometaša?

Na to smo odgovor pokušali dobiti preko stranica Ministarstva financija, ali smo saznali da udruga nije predala financijski izvještaj za 2018. godinu. Svi rokovi za predaju financijskog izvještaja su prošli pa smo odlučili kontaktirati osobu koja je navedena kao kontakt udruge “Budi ponosan”. To je Ana Lovasić. Javio nam se ženski glas i rekao da broj koji smo nazvali nije broj udruge “Budi ponosan”. Tu tvrdnju osporili smo čitanjem broja mobitela sa stranica Ministarstva financija. Tada smo rekli da tražimo gospođicu Anu Lovasić koja je registrirana kao predsjednica i kontakt-osoba udruge.

Žensku osobu smo onda priupitali je li ona Ana Lovasić? Potvrdno je odgovorila na naše pitanje i ponovila spornu tvrdnju da je to njezin privatni broj. Kad je potvrdila identitet, pitali smo je zašto udruga nije predala financijski izvještaj? Na to pitanje Ana Lovasić nam nije htjela odgovoriti. Rekla nam je da ona nije dužna odgovarati na naša pitanja.

Suprug bivši asistent Davora Ive Stiera
Naša redakcija posjeduje dokumentaciju koja možda objašnjava nekooperativnost Ane Lovasić prema medijima. Udruga “Budi ponosan” primila je velike iznose novca od raznih sponzora, među kojima je i Grad Zagreb. Istodobno, udruga je skupljala novac od članarina, tako da je pomalo nejasno zašto se nakon Svjetskog prvenstva našla u financijskoj blokadi. Opširnu dokumentaciju objasnili su nam povjerljivi izvori koji su dobro upoznati s organizacijom praćenja utakmica na Trgu bana Josipa Jelačića, kao i samim dočekom nogometaša.

Novac se iz udruge izvlačio plaćanjem fiktivnih računa raznim “j.d.o.o. tvrtkama”, koje su navodno i osnovane za takvu jednokratnu svrhu. Peglala se redovito i Visa kartica, ali i podizao novac na bankomatima. Plaćane su svakakve usluge raznim osobama, poput Tereze Kuharić, pa čak i tečaj ruskog jezika izvjesnoj Danijeli Dapas. Ipak, najveći novac je nestao s tri šanka u šatoru. Prema procjeni izvora upućenog u cijelu organizaciju, na svakoj utakmici hrvatske nogometne reprezentacije utržak bi se penjao i do milijun kuna. Isti izvor tvrdi da čak dva od tri šanka uopće nisu imala blagajne spojene na financijski sustav, odnosno da nisu platili PDV. Sponzori navijačkog šatora i dočeka nogometaša bili su HEP, Sberbank, Zagrebačka pivovara, ali i manje tvrtke, koje nisu donirale samo novac, nego i stolove za stolni nogomet, Playstatione, pa i namještaj.

Nakon dočeka nogometaša, sav taj inventar je nestao. Jedan od naših izvora sumnja da su sve te stvari prodane na crnom tržištu jer ne postoje nikakvi knjigovodstveni tragovi da su sačuvane kao imovina udruge. Predsjednica udruge koristila je i usluge leasinga i tako unajmila luksuzni Audi A6. Inače, Ana Lovasić je članica mladeži HDZ-a. Nedavno se udala za Antonija Ljubića, stranačkog kolegu koji je jedno vrijeme radio i kao asistent tadašnjeg zastupnika u Europskom parlamentu, Davora Ive Stiera. Ljubić je također član udruge “Budi ponosan”, tako da smo kontaktirali i njega. U kratkom razgovoru, on je odgovornost za organizaciju dočeka prebacio na Grad Zagreb i rekao da se uloga udruge “Budi ponosan” svodila na tehničke detalje. Kad smo ga suočili s činjenicom da posjedujemo izvode koji ukazuju na netransparentno trošenje novca sponzora, Ljubić više nije htio odgovarati na naša pitanja.
Nekoliko minuta poslije nazvao nas je i tražio da mu otkrijemo tko nam je dao dokumentaciju. Rekli smo mu da ne otkrivamo svoje izvore i prekinuli daljnji razgovor. Uz spomenute mlade HDZ-ovce, izvori su nam otkrili da su bitnu ulogu u organizaciji šatora imale i osobe bliske kriminalnom miljeu. Neke od tih individua, poput M. V. (podaci poznati redakciji) dobro su poznate hrvatskoj policiji koja smatra da pripadaju širem članstvu skupine vođene pod kolokvijalnim terminom “Dečki s Knežije”. Prema neslužbenim informacijama, USKOK je pokrenuo istragu nad udrugom “Budi ponosan”, u kojoj je jedina osoba ovlaštena za raspolaganje financijskim sredstvima Ana Lovasić.

Da stvar bude gora, drugi naš izvor tvrdi da se Lovasić nedavno zaposlila u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Nakon niza afera s ministrima, čini se da je na pomolu novi skandal u kojem glavnu ulogu imaju mladi HDZ-ovi kadrovi. Netko zločest bi primijetio da su imali od koga učiti.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.