Screenshot

Ekskluzivna priča o kriminalnom podzemlju! Otkrivamo mračnu stranu ključne osobe za Agrokor

Autor: Marin Vlahović

Prije više od godinu dana, na vrhuncu afere Agrokor, mediji su pisali i o bivšoj tvrtki tadašnjeg upravitelja Ante Ramljaka, „Texo Managment d.o.o.“ , koja je sklopila konzultantski ugovor s tvrtkom „Alix Partners“ , savjetnicima za restrukturiranje Agrokora. Kako tada navodi Jutarnji list, tjedna naknada za savjetovanje, prema računu koji je „Texo Managment“ izdao „Alix Partners“ iznosila je nevjerojatnih 242.893, 76 kuna. Za „Texo Managment“, ugovore su potpisala dva direktora. Prvi je Tomislav Matić, bivši poslovni partner Ante Ramljaka, a drugi Dalibor Balgač. Iako su brojni novinari, detaljno ispitivali biografije svih ljudi koji se spominju u aferi „Agrokor“, promaknula im je kontroverzna poslovna prošlost Dalibora Balgača, koji je surađivao i sa lihvarom Mirom Ćalušićem, dakle osobom, koja je svjedoke zastrašivala i postavljanjem eksplozivnih naprava u njihove garaže.

Tko sve trguje dionicama u Hrvatskoj?

Sve navedene informacije, mogu se pronaći u optužnici, Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu,  pod rednim brojem: K-DO-541/15. Ta optužnica, podignuta je protiv Ćalušića i njegovih suradnika zbog utjecaja na svjedoke. Jedan od tih svjedoka je i Dalibor Balgač. U iskazu državnom odvjetništvu, Dalibor Balgač tvrdi da je Miru Ćalušića upoznao još 2007., posredstvom njegovog brata Anđelka Ćalušića, koji je kasnije također osuđen radi pokušaja utjecaja na svjedoke. Balgač je ispričao državnom odvjetništvu, da se znao čuti i povremeno družiti s Mirom Ćalušićem. To objašnjava time što su se obojica bavili trgovanjem dionica. Ovo je prvi podatak koji bi trebao zanimati širu javnost ali i istražna tijela. Naime, postavlja se pitanje, tko sve u Hrvatskoj trguje dionicama i da li se na taj način pere novac zarađen u kriminalnim poslovima?

Na prvi pogled, Miro Ćalušić i Dalibor Balgač, nisu pripadali istom miljeu, ali to je samo privid. Zato je rasvjetljavanje slučaja „Ćalušić“ od krucijalne važnosti za dekontaminaciju hrvatske države i društva. U ovoj priči, likovi iz podzemlja, šuruju i kombiniraju s bankarima, menadžerima i konzultantima, a u pozadini svega je visoka politika. U dosadašnjoj istrazi, otkrili smo nekoliko suradnika, navodno pokojnog Mire Ćalušića, koji su imali ulogu posrednika u lihvarskom poslu. Ti ljudi, nisu obuhvaćeni istragama policije i USKOK-a, iako bez njihove pomoći, Miro Ćalušić nikada ne bi uspio baratati tolikom kapitalom. Ćalušić je imao ulogu glavnog operativca, ali investitori su bili i neki hrvatski poduzetnici, čija imena, zasad, nećemo otkriti. Kao poveznica između dva svijeta, pojavljuju se menadžeri, bankari i konzultanti poput Dalibora Balgača.

Dnevno

Nakon afere „Ćalušić“, Dalibor Balgač napreduje u karijeri

U većini drugih država, epizoda s Ćalušićem, upropastila bi poslovnu karijeru Dalibora Balgača, no u Hrvatskoj se to nije dogodilo. Dapače, nakon cijele afere i svjedočenja na sudu, Balgač se uspinje do pozicije jednog od konzultanata Agrokora. Kako je moguće da osoba, koja je prema vlastitom priznanju, godinama održavala kontakte i družila se s pripadnicima kriminalnog miljea, prođe sigurnosne provjere i postane de facto savjetnik Vlade za restrukturiranje Agrokora, pitanje je koje nitko u Hrvatskoj nije postavio. Kompletan iskaz Dalibora Balgača, može se pročitati na stranicama 53 i 54, spomenute optužnice. Zvali smo „Texo managment“ radi izjave, ali tamo se nitko nije javljao. Za komentar njegove uloge u slučaju megalomanskog lihvara Mire Ćalušića, zamolili smo Vlatku Šimuliju, jednu od Ćalušićevih žrtava, kojoj je kamatar oteo kuću.

“Duboko sam razočarana Daliborom Balgačem, koji je bio dugogodišnji prijatelj mog sina. Nikada nas nije upozorio da se radi o kamataru. Bacio nas je u ralje Mire Ćalušića, koji nam je praktički uništio život”, rekla nam je Vlatka Šimulija.




Dnevno

Ćalušić u priču „umočio“ sve od svećenika do švercera kokaina

Sigurno je da pravosudni organi i policija, nisu obuhvatili sve inkriminirane pojedince u predmetima „Mire Ćalušić i suradnici“. Isto tako, propustili su identificirati i kategorizirati involvirane skupine, posrednike, investitore i logističare. Podsjetimo, u kratkom periodu, samo prema sudskih spisima, Ćalušić je oštećenicima preoteo 38 nekretnina, ali tu su još i poslovi s dionicama, gotovinom i razna druga suspektna ulaganja. Sudskim postupcima, načeo se tek jedan krak kriminalne hobotnice, dok je krajnji rezultat svih tih napora, poražavajući za žrtve, kao i za samo pravosuđe.

Kada se nalazio pod mjerama tajnog nadzora, Miro Ćalušić se sastajao i sa osobama iz narko miljea.  Ovom prilikom, objavljujemo ekskluzivne materijale o tim susretima, i to iz samog sjedišta MUP-a, znači knjige Ravnateljstva MUP-a i Uprave kriminalističke policije Republike Hrvatske!  Na jednoj od fotografija, Ćalušić se nalazi u društvu Basrija Jettulahua, osuđenog za šverc kokaina iz Južne Amerike. Nadamo se, kako ćemo objavom ovih materijala, dati doprinos razotkrivanju investitora u kriminalni posao Mire Ćalušića.




Zanimljivo, Ćalušić se predstavljao kao veliki vjernik, bogobojazan čovjek, a imao je i bliske veze s pojedinim osobama iz katoličke Crkve. Neka imena su nam poznata, ali ih nećemo objavljivati dok ne budemo posjedovali konkretnije dokaze i saznanja. S druge strane, očito je da su akteri iz svih sfera društva, na ovaj ili onaj način, povezani, s formalno pokojnim Mirom Ćalušićem. Stvorio se dojam, da više različitih krugova moćnika, ima direktan interes u zataškavanju cjelovite istine. Ćalušićeva misteriozna i svakako dvojbena smrt, umanjila je interes medija i javnosti. Ali stvari su drugačije od onog što se čini na prvi pogled. Prava priča, ne završava smrću Mire Ćalušića, već tim događajem, zapravo počinje.

Dnevno

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.