Foto: PIXSELL

DVOBOJ ‘COVID REDARA’! BEROŠ PROTIV BULJA: ‘To je krajnje opasno. Mislim da bi to trebala biti pouka’

Autor: Dnevno

Hrvatska danas bilježi veći broj novozaraženih nego prethodnih dana, a to je porast koji nam ukazuje na određene trendove. Oni još nisu zabrinjavajući, ali u kontekstu zbivanja u ostatku Europe, moram reći da moramo biti oprezni, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Naglasio je da ono što je dobro je činjenica da od 564 uzoraka koji su 14. prosinca uzeti i poslani u ECDC, nalaz je došao da među njima nema omikron soja. Svi su delta.


“Do kraja dana čekamo još 94 uzorka pa ćemo vidjeti što je među njima. Do sada smo sekvencioniranjem potvrdili osam pozitivnih uzoraka na omikron u RH i pet još dodatno visoko suspektnih, očekujem da će biti pozitivnih. I dalje nema značajnijeg rasta omikrona u RH”, rekao je Beroš.

Nakon toga se osvrnuo na izjave pojedinih lokalnih čelnika poput Bulja koji, kako je rekao Beroš, pozivaju na slobodu: “Koliko je meni poznato RH je već dugo slobodna i nema okupiranih područja. Ta sloboda na koju se netko poziva je moguća sloboda širenja virusa. To bi bilo jako nezgodno u konktekstu novih varijanti virusa. Demokracija i sloboda pretpostavljaju određenu odgovornost, odgovornost za zdravlje i živote naših sugrađana. Pozivanje na masovna okupljanja u vrijeme globalne pandemije, kada se mnoge zemlje zatvaraju, je krajnje neodgovorno i ne pokazuje brigu za zdravlje i živote naših sugrađana”.

Osudio je kao ministar takve izjave.

“Pozivanje na okupljanje nije prihvatljivo. Poznat je epidemiološki okvir u kojem će biti moguće razveseliti se, ali sve izvan toga je krajnje opasno. Ne želim nekome docirati i prisjećati se zbivanja u istom gradu gdje smo bilježili i više stotina postotnom porastu broja zaraženih nakon određenih zbivanja. Mislim da bi to trebala biti pouka”, rekao je.

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj pozvao je građane da dođu u grad na proslavu i doček Nove godine.

“Gradska uprava Grada Sinja neće dijeliti ljude niti im ograničavati temeljna ljudska prava i slobode nego će svima izaći u susret pod jednakim uvjetima”, izvijestili su iz Mosta 15. studenog.

Sinjski gradonačelnik sada je odlučio i napraviti veliku proslavu, preporukama Stožera unatoč.
“Inače imamo bogat program i kulturni i zabavni. Imamo i klizalište! Advent smo imali, ali evo za Novu godinu pozivam sve, vidim da u Splitu svak se nećka. U Sinj u slobodan grad možete doći na doček Nove godine s Crvenom jabukom. Još jednom svi u slobodan grad Sinj, ne samo Sinjani i Cetinja, nego cijela Dalmacija, čekamo vas otvorenih ruku”, rekao je Bulj i video objavio na svojem Facebook profilu.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.