screenshot

Dvadeset pet godina od masakra nad Hrvatima u Uzdolu bez ijedne presude

Autor: Hina

Vojni biskup u BiH msgr. Tomo Vukšić ocijenio je u petak pogubnim što 25 godina nakon masakra kojega su počinili pripadnici bošnjačke Armije BiH nad 41 Hrvatom u hercegovačkom mjestu

Uzdolu nije rasvjetljen taj zločin i procesuirani odgovorni.

“Vrlo je pogubno što se u društvu, u kojemu živimo, često na selektivan način primjenjuje pravda prema počiniteljima. Proteklih godina to je primijenjeno i na tragične uzdolske događaje”, rekao je biskup Vukšić u propovijedi. Bez pravde i provođenja zakona jednako za sve nemoguće je izgraditi društvenu slogu, dodao je.

Pri tome je vojni biskup pozvao vjernike da pamte svoje pokojne, ali istodobno i da mole kako se slična zla ne bi ponavljala, te da praštaju zločincima ‘oslobođeni od zlopamćenja’.

Prije mise više izaslanstava, među kojima je bilo i ono hrvatskog člana BiH Predsjedništva Dragana Čovića, položilo je vijence i zapalilo svijeće ispred spomen obilježja u Uzdolu.

Na današnji dan prije 25 godine pripadnici bošnjačke Armije BiH su samo sedam dana nakon pokolja u Grabovici kod Mostara kada je ubijeno 33 hrvatska civila u sklopu operacije Neretva 93′ u ranim jutarnjim satima napali selo Uzdol kod Rame te pobili 29 civila u dobi od 10 do 87 godina i 12 zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Pred Haškim sudom vođen je proces protiv nekadašnjeg glavnog zapovjednika Armije BiH Sefera Halilovića za zločine u Grabovici i Uzdolu no on je oslobođen.




Pred Sudom BiH u tijeku je samo jedan proces protiv nekadašnjeg zapovjednika Samostalnog bataljuna iz Prozora Envera Buze.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.