Foto: Goran Mehkek / CROPIX

DVA KUMA SPAŠAVAJU PLENKOVIĆA: Skovan je prepreden plan! Naslućujete li njihov identitet?

Autor:

Dok se javnost bavi prijeporima i sukobima na političkoj sceni, u ladici ministra uprave Lovre Kuščevića prašinu skupljaju izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa, koje su već trebale biti donesene, ali se još uvijek ne puštaju na Vladu.

Nakon što je Kuščević dao osnovni nacrt zakuna, dio javnosti na njega je sasuo lavinu kritika, što zapravo ne čudi budući da se iz osnovnog nacrta vrlo precizno dade iščitati da se Zakonom smanjuju ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, ali u to je doba ministar opravdavajući se objašnjavao kako je zakon na usuglašavanju. No, dobro upućeni izvori tvrde, kako od usuglašavanja nema ništa, već da je to dio taktike HDZ-ova rukovodstva.

Naime, čeka se odluka Ustavnog suda u slučaju Tomislava Karamarka i njegova svojedobnog sukoba interesa koji je rezultirao padom vlade, presuda bi mogla ići na ruku ne samo bivšem šefu stranke, već i aktualnom premijeru Andreju Plenkoviću. Ukoliko se realizira ovaj plan i Kuščevićev prijedlog, ali i Povjerenstvo samo po sebi gube smisao, a političari bi mogli bez moralnih sankcija nastaviti skrivati od javnosti podatke koji se propitkuju kada ih se preispituje o sukobu interesa. Da se Povjerenstvo kojim ravna Nataša Novaković ozbiljno zamjerilo premijeru Plenkoviću dalo se naslutiti i iz nedavnog dopisa kojega je premijer uputio na njihovu adresu, a osim toga Plenković je zatražio izuzeće Nataše Novaković budući da je radila u HUP-u te je stoga smatra se i sama u sukobu interesa kada je riječ o odlukama koje se odnose na Agrokor. No, ono što bode u oči jest činjenica da je Plenković, a samim time i HDZ koji je Novaković podržao vrlo dobro znao njenu biografiju i pozadinu i onda kada ju je instalirao na čelo ove institucije.

Nedavno je Upravni sud naložio da se mora donijeti odluka o tome treba li se Novaković izuzeti u slučaju bivše ministrice Dalić, no tko bi uipće trebao biti taj koji će donijeti odluku o njezinu izuzeću? Po svemu sudeći ona sama. No, dok se razmatra opcija o njenom izuzeću Plenković dobiva na vremenu unutar kojega bi Ustavni sud trebao donijeti odluku u slučaju Karamarko. Zanimljivo je podsjetiti u kontekstu ove priče kako je predsjednik Ustavnog suda Mislav Šeparović, a da priča bude do kraja intrigantna radi se o Šeksovom kumu, yi gle slučajnosti, Šeks je Plenkovićev savjetnik. Okolnosti su se po Plenkovića idealno posložile pa je izgledno da će sud donijeti odluku kojom će osporiti dio odlkuke Povjerenstva u odlučivanju o načelima, lime bi mogli biti spašeni i Plenković i Dalić, ali i Karamarko te Marić, i što je dakako važno spomenuti tek nakon te odluke promijenio bi se i zakon, a Vlada bi time vrlo uspješno stopirala Povjerenstvo koje je političkoj eliti ionako godinama trn u oku.


Autor:
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.