Grgo Jelavic/PIXSELL

Dubrovački gradonačelnik kaže ‘stop’ gužvama zbog kruzera!

Autor: Hina

Zaključio je i kako cilj Grada nije odbijanje gostiju nego pružanje veće razine kvalitete usluge i potpunog i cjelovitog iskustva ukupne i raznolike ponude Dubrovnik

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković zauzeo se u utorak za raspoređivanje termina dolazaka kruzera u Dubrovnik, ustvrdivši kako šest ili sedam brodova na kružnim putovanjima dnevno ne može donijeti kvalitetniju uslugu kojoj treba težiti u predstojećim sezonama.

Franković je upozorio na sve češće napise u inozemnim medijima o gužvama kojima je Dubrovnik izložen u sezoni, što, kaže, stvara negativan imidž i nanosi potencijalno veliku štetu turizmu u tom gradu.

Gradonačelnik Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i privremena pročelnica Službe Gradskog vijeća Nada Medović održali su u utorak sastanak s ravnateljem Lučke uprave Dubrovnik Blažom Pezom i njegovim suradnicima upravo na tu temu, a s ciljem smanjivanja gužvi koje se tijekom sezone stvaraju poglavito u povijesnoj jezgri.

DUBROVČANI BIJESNE: Gradske vlasti zamolile strpljenje jer su stigli kruzeri s 9000 gostiju, evo što kažu lokalci!

”Rezultat dosadašnje prakse dolazaka brodova za posljedicu ima smanjenje kvalitete ukupne turističke usluge. Ovakvom praksom, koja je potpuno neodrživa, svim posjetiteljima, neovisno o načinu dolaska, ne pružamo najbolje iskustvo Dubrovnika”, upozorio je Franković te kazao kako se potrebno orijentirati se na smanjenje broja brodova koji uplovljavaju u jednom danu odnosno poticati njihovu disperziju tijekom dana i tjedna.

U danima najvećih opterećenja prometa, posebice tijekom srpnja i kolovoza, kada samo tijekom nekoliko jutarnjih sati u Dubrovnik uđe i preko sedam tisuća putnika s kruzera, uz oko 25 tisuća gostiju u različitim smještajnim objektima, to predstavlja problem za redovno funkcioniranje grada, upozorio je gradonačelnik.
Stoga smatra kako je važno sustavno upravljati ovim oblikom turističkog prometa kako bi se spriječile dalekosežne posljedice koje toliki priljev gostiju u povijesnu jezgru može imati na spomeničku i kulturnu baštinu Dubrovnika.  Ni sami gosti koji Dubrovnik posjećuju na brodovima za kružna putovanja, ne mogu doživjeti grad na najbolji način, kazao je Franković koji će o stavovima Grada Dubrovnika žurno obavijestiti i CLIA-u (Cruise Lines International Association), najveće udruženje u cruise industriji na svijetu.

Zaključio je i kako cilj Grada nije odbijanje gostiju nego pružanje veće razine kvalitete usluge i potpunog i cjelovitog iskustva ukupne i raznolike ponude Dubrovnika.

Ravnatelj Blaž Pezo i predstavnici Lučke uprave gradonačelnika su izvijestili kako je Lučka uprava Dubrovnik već poduzela određene korake u cilju ravnomjernijeg tjednog i dnevnog rasporeda brodova već za iduću sezonu.
Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.