Dubravka Šuica zadovoljna je odgovorom Komisije: U prvom planu je borba protiv nasilja nad ženama

Autor: Dnevno.hr

Potaknuta brojnim polemikama oko Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji koje su se pojavljivale posljednjih godinu dana, voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu uputila je pitanje Komisiji tražeći pravno tumačenje odredbi Konvencije koje se shvaćaju kao rodna ideologija, a odgovor Komisije stigao je upravo uoči Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

U Hrvatskoj se 22. rujna obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na ubojstvo koje se dogodilo na današnji dan 1999. godine, kada je na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu suprug ubio suprugu te sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku, ali i na sve druge žene koje su nasilno izgubile svoje živote. U posljednjih 16 godina u Hrvatskoj je ubijeno 346 žena, a u prvih 8 mjeseci ove godine – 5 žena.

Zastupnica Šuica, ujedno i potpredsjednica Zajednice žena Europske pučke stranke (EPPW), potaknuta navedenim činjenicama i važnosti borbe protiv nasilja nad ženama, u svom pitanju Komisiji naglasila je kako i u Hrvatskoj postoji otpor dijela javnosti prema Konvenciji Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji upravo zbog nejasno obrazloženih odredbi: „Posljednjih mjeseci svjedočimo brojnim polemikama oko Istanbulske konvencije, pa i u Hrvatskoj koja je nedavno ratificirala Konvenciju unatoč otporima dijela javnosti. Argumenti  protivnika ratifikacije Konvencije su da nacionalna zakonodavstva već posjeduju kaznene odredbe za nasilje nad ženama, te da im stoga po načelu supsidijarnosti nisu potrebni dodatni međunarodni instrumenti. Također navode kako Konvencija promiče tzv. rodnu ideologiju. Uzimajući u obzir važnost tog dokumenta te činjenicu da 10 država članica još uvijek nije ratificiralo Konvenciju, molim Komisiju da jasno protumači odredbe koje protivnici Konvencije shvaćaju kao rodnu ideologiju kako bi se zaustavile manipulacije, kriva tumačenja i politiziranje te poništavanje osnovnog cilja Konvencije.“

Odgovor povjerenice za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova Vere Jourove potvrdio je nastojanja Europske komisije da građanima približi odredbe Konvencije: „Komisija je u potpunosti svjesna rasprave u nekim državama članicama EU-a. Komisija sudjeluje u dijalogu s državama članicama koje još nisu ratificirale Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji („Istanbulska konvencija”) te aktivno potiče brzu nacionalnu ratifikaciju. Komisija trenutačno izrađuje i informativni materijal za podizanje osviještenosti o koristima Istanbulske konvencije s pomoću pozitivnih poruka kojim se žele objasniti određene pogrešne predodžbe i nesporazumi u pogledu Konvencije. U obrazloženju Komisijina Prijedloga odluke Vijeća o potpisivanju, u ime Europske unije, Istanbulske konvencije Komisija objašnjava cilj i sadržaj Istanbulske konvencije.

Štoviše, Komisija je naglasila kako Konvencija nema skrivenih svrha ili učinaka: „Svrha je Konvencije sprečavanje i borba protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji bez drugih skrivenih svrha ili učinaka. Njezin cilj stoga nije promicanje koncepata rodne ideologije, nego učinkovito uklanjanje svih oblika nasilja nad ženama čija je kriminalizacija u nadležnosti država članica, te nastavila „U kontekstu Konvencije izraz „rod” označava društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce. U skladu s tom definicijom  „rod” i „spol” dva su odvojena koncepta, a izraz „rod” ne zamjenjuje izraze „žene” i „muškarci”“ – stoji u službenom odgovoru Komisije.

Dubravka Šuica izrazila je zadovoljstvo odgovorom Komisije te se prisjetila svih žrtava nasilja: “Na današnji dan, prisjećajući se svih žrtava nasilja, želim istaknuti da je za mene najvažnije da odredbe Konvencije rezultiraju na način da se smanji nasilje nad ženama i da ovaj dokument ispuni svoju glavnu svrhu. Drago mi je što je povjerenica Jourova upravo danas još jednom potvrdila kako Konvencija nema skriveni cilj!”
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.