Ranko Suvar / CROPIX

(FOTO) DRŽAVNI VRH NIJE DOŠAO DUDEKU NA SPROVOD ‘Martin je obranio Hrvatsku, a nikad to nije pokušao naplatiti’

Autor: Dnevno

Legendarni hrvatski glumac i branitelj, Martin Sagner Dudek jučer je pokopan Mirogoju.

Novinar Hrvoje Dečak bio je na sprovodu legendarnog hrvatskog glumca i branitelja Martina Sagnera Dudeka. Primijetio je, da se nitko iz državnog vrha nije došao oprostiti od velikog glumca i domoljuba. Emotivni post novinara Dečaka prenosimo u cijelosti.

“U subotu je pokopan Martin Sagner. Bio sam s ocem na sprovodu, jer smo ga voljeli. Veliki glumac, promicatelj kajkavske riječi, dobar čovjek široka srca, veseljak, ali i hrabar. Pravi, iskreni domoljub.
Uključio se u HDZ među prvima i otvoreno, javno govorio za Hrvatsku kad se još nije znalo kako će sve završiti. Bio je dragovoljac u Sunji, gdje su ratovali i njegove kolege umjetnici, također dobrovoljci, koje je okupio Hrvoje Hitrec – Sven Lasta, Slobodan Praljak, Miro Međimorec…
Martin je obranio Hrvatsku, a nikad to nije pokušao naplatiti. Bio je spreman dati sve, a od svoje zemlje nije tražio ništa. Kad je zaključio da je u politici, u Saboru, dao svoj obol, sam se povukao.
Od Martina se na Mirogoju oprostilo podosta ljudi, ali mahom običnih, anonimnih. Toplo su govorili sudac Mirko Klinžić, predsjednik zagrebačkog Društva Podravec, zatim, na slovenskom, prijatelj iz Slovenije, uime svih Slovenaca koji su ga jako voljeli (ne sjećam se kad sam čuo tako afirmativan govor iz susjedne države)… Nad otvorenim grobom suborac iz Sunje. Hrvatska vojska ispratila ga je uz plotune.
Ali, nisam mogao vjerovati: iz državnog vrha, koji je cijeli uputio izraze sućuti, nije došao nitko, iz Ministarstva kulture nitko, iz politike nitko, iz Crkve (osim stenjevečkog župnika, koji je vodio sprovod) nitko, iz kulture nitko (uključujući glumce!), sa Hrvatske radiotelevizije nitko, iz javnog života nitko… Ili ih nisam vidio, a puno sam kružio pogledom, tražeći ih. Što mislite, zašto nisu došli?”, napisao je Dečak na svom Facebook p
rofilu.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.