foto HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

Državni vrh istaknuo važnost Oružanih snaga za stabilnost i gospodarski rast

Autor: dnevno.hr

Državni vrh u ponedjeljak je na svečanoj proslavi Dana Oružanih snaga RH, uz čestitke hrvatskim vojnicima, istaknuo važnost obrambenog sustava za stabilnost u promjenjivom sigurnosnom okruženju te naglasio potrebu daljnje modernizacije vojske i jačanja vojne industrije, koja je 98 posto usmjerena prema izvozu.

“Oružane snage moraju biti ogledni primjer cijelom društvu, kako se osloboditi ustaljenih obrazaca nepotizma i nejednakosti u prilikama koje koče razvoj naše države”, rekla je predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović na svečanoj akademiji održanoj u povodu dvadeset i sedme obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga.

Obilježavanju Dana Oružanih snaga, Dana kopnene vojske i 27. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga RH u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, uz državni i vojni vrh te pripadnike Oružanih snaga, nazočili su članovi Vlade, saborski zastupnici, predstavnici branitelja, crkveni dostojanstvenici i pripadnici diplomatskog zbora.

Na svečanosti na kojoj je odana počast slavnoj prošlosti Oružanih snaga RH u stvaranju hrvatske države i borbi za slobodu i cjelovitost domovine, predsjednica Republike je istaknula potrebu izgradnje sustava u kojemu će se mlade ljude motivirati za ostanak u hrvatskoj vojsci i državi, u kojemu će se  vrednovati i nagrađivati  izvrsnost i domoljublje.

Kolinda o 2 posto BDP-a

Pozvala je na izgradnju bolje Hrvatske i sustava domovinske sigurnosti koji će znati odgovoriti na raznovrsne izazove suvremenog promjenjivog sigurnosnog okruženja.

Ustvrdila je i kako učinkovite oružane snage nije moguće izgraditi bez povećanih ulaganja u obranu te podsjetila kako je u tom kontekstu Vlada povećala obrambena izdvajanja s jasnom vizijom dostizanja preuzetih obveza i izdvajanja potrebnih 2 posto BDP-a.




“Kao društvo shvatili smo kako izdvajanje za obranu nisu nepotrebni troškovi, nego ulaganje u našu sigurnu budućnost”, rekla je predsjednica te istaknula kako su veliki projekti modernizacije koje se desetljećima proglašavalo nedostižnima pred realizacijom.

U proteklim smo godinama konačno prešli s riječi na djela i u pogledu skrbi o ljudima kao najvećoj vrijednosti u vojsci, rekla je Grabar-Kitarović te poručila kako od pripadnika pobjedničke Hrvatske vojske očekuje da budu hrvatska elita i ponos domovine, onakvi kakvi su bili u Domovinskom ratu.

Za to će se, rekla je, omogućiti potrebne materijalne pretpostavke te će se nastaviti graditi sustav koji će prepoznati napore, izvrsnost i domoljublje pripadnika Oružanih snaga.




“U prve redove promiču se samo najbolji, najhrabriji i domovini najodaniji”, rekla je predsjednica i poručila da će budućnost hrvatske države tako biti osigurana.

Od generala i admirala predsjednica očekuje odanost takvim načelima, da potiču izvrsnost vojnika i časnika kao jedini kriterij napredovanja i uspjeha u vojnoj karijeri.

Nazočnima se obratio i premijer Andrej Plenković te istaknuo da je Vlada ispunila sva strateška obećanja u obrambenoj i sigurnosnoj domeni.

“Donijeli smo novu strategiju domovinske sigurnosti i zakon o domovinskoj sigurnosti, te drugi put za redom povećali izdvajanja u proračunu za obrane tako da smo sada na izdvajanju od 1,34 posto BDP-a, s tendencijom rasta”, rekao je premijer.

Istaknuo je da se ulaže u kvalitetu života hrvatskog vojnika, opremu, modernizaciju, te podizanje standarda života svih koji rade na zaštiti nacionalnih interesa RH.

“Uvjereni smo da je to najbolji put da ojačamo i našu sigurnost i naš međunarodni položaj”, istaknuo je Plenković.

Posebna pohvala Krstičeviću

Posebno je pohvalio poteze ministra obrane Damira Krstićevića koji radi na povratku hrvatske vojske u hrvatske gradove te se na tom tragu, rekao je, provodi rekonstrukcija, sanacija i opremanje cijelog niza vojarni u hrvatskim gradovima.

“Svi zajedno moramo nastaviti tim putem koji u središtu naše obrambene politike stavlja hrvatskog vojnika”, istaknuo je.

Govoreći o strateškoj odluci o nabavi nabavi višenamjenskog borbenog aviona F 16 Barak, istaknuo je kako ta činjenica dugoročno mijenja karakter i snagu Hrvatske vojske i omogućuje da “budemo važan akter na jugoistoku Europe kao i pouzdan saveznik u okviru NATO-a i partner u okviru EU”.

Sudjelujemo u aktivnostima tih organizacija i dajemo snažnu poruku o tome koliko je Hrvatska vojska kompatibilna s našim saveznicima, poručio je Plenković.

Istaknuo je i jačanje i obrambene industrije, čijih je 98 posto proizvodnje usmjereno prema izvozu, što je doprinos hrvatskom gospodarstvu i izvoznim kapacitetima.

Ustvrdio je i kako bi sve to bilo nedostatno da nema velikog srca hrvatskog vojnika što se pokazalo u Domovinskom ratu ali i danas u pomoći u saniranju elementarnih nepogoda.

“Povezanost hrvatske vojske sa svojim narodom poruka je domoljublja i nacionalnog jedinstva”, rekao je Plenković čestitavši Oružanim snagama na svim postignućima.

U ime Hrvatskog sabora, pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske čestitke je uputio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

“Stvarane u Domovinskom ratu, izgrađivane u miru, hrvatske Oružane snage uvijek su spremne štititi hrvatski suverenitet, neovisnost teritorijalnu cjelovitost te pružati pomoć svome stanovništvu u slučaju raznih nepogoda”, rekao je Jandroković te istaknuo kako hrvatski ljudi to prepoznaju.

I on, kao i predsjednica i premijer, naglašava da je spremnost hrvatskih vojnika prepoznata i izvan Hrvatske, među saveznicima, kroz sve međunarodne mirovne, humanitarne i druge operacije i misije u kojima sudjeluju.

Na svečanosti je prikazan i film u povodu 27. obljetnice formiranja Hrvatske vojske, odnosno povijesnog postrojavanja Zbora narodne garde, a u programu su nastupili i orkestar Oružanih snaga, klapa HRM-a “Sveti Juraj”, klapa Intrade, zbor kadeta i burno pozdravljeni “Zaprešić Boysi” s navijačkom pjesmom “Neopisivo”.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.