HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

Državni tajnik Vatikana: Budite ponosni na svoje katoličko sveučilište!

Autor: Hina

"Gospodin sigurno uvijek poziva i sije sjeme zvanja među mnogima", kazao je kardinal Parolin

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin rekao je u utorak bogoslovima kako molitva treba biti u središtu života svećenika i onih koji se to pripremaju postati, kao što je bila u središtu Kristova života poručivši im da se ne boje velikodušno dati svoj život Gospodinu.

“Molitva treba biti u središtu života svećenika i onih koji se to pripremaju postati, kao što je bila u središtu Kristova života”, rekao je kardinal Parolin bogoslovima s kojima se drugog dana svog boravka u Zagrebu susreo u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu.

Susret Državnog tajnika Svete Stolice s bogoslovima započeo je euharistijskim slavljem u kapeli Sjemeništa, u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, apostolskim nuncijem u RH mons. Giuseppeom Pintom, tajnikom Apostolske nuncijature u RH mons. Januszom Blachowiakom te odgojiteljima i duhovnicima Sjemeništa predvođenima rektorom Bogoslovije preč. Anđelkom Košćakom.

Parolin je bogoslovima poručio da će nakon što završe akademski kurikulum te izvrše ustanovljene službe i đakonat, kao služenje rastu kršćanske zajednice, primiti svećeničko ređenje, postajući tako sastavni dio one dijecezanske Crkve u kojoj će biti pozvani vršiti svoju službu, pod očinskim vodstvom Biskupa, u duhu zajedništva i bratstva. “Ne bojte se velikodušno dati svoj život Gospodinu. On vas ljubi i zove. S Njim i u Njemu ne trebate se ničega bojati”,  istaknuo je.

Istina je, kazao je, da je apostolat zahtjevan i ne treba se štedjeti u služenju bližnjemu. Ali svećenik, premda preopterećen mnogim pastoralnim dužnostima, ne smije nikada zaboraviti bitno: posvetiti se nutrini, u intimi s Bogom. “Samo ako će Krist svijetliti u središtu našega srca, Božja gospodstvo će moći prožeti povijest”, istaknuo je svoju homiliju kardinal Parolin, zazivajući zagovor Blažene Djevice Marije, koja će nas, ako zamolimo njezinu brigu i njezin zagovor, uzeti za ruku i, na putu koji sigurno nije lagan, koji može poznavati kušnje, poteškoće, padove ali i velike radosti, znati povesti do prisnoga prijateljstva sa svojim Sinom.

Po završetku euharistijskog slavlja uslijedio je prigodni program, a kardinal Parolin još se jednom obratio bogoslovima rekavši da je ostao iznenađen brojem njihove zajednice. “Crkva u Zagrebu i Hrvatskoj ima sreću mnogih odgovorenih poziva. Gospodin sigurno uvijek poziva i sije sjeme zvanja među mnogima”, kazao je.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.