fbpx
Foto: Pixabay

DRŽAVE ČLANICE POSTIGLE DOGOVOR: Cilj je prijedloga osigurati da više nije potrebno kupiti novi punjač svaki put kad kupite novi mobilni telefon ili sličan proizvod

Autor: D.D.

EU radi na nacrtu zakonodavstva kojim se predlaže zajednički standardni priključak za sve pametne telefone, tablete, digitalne kamere, slušalice, prijenosne zvučnike i konzole za videoigre.

Države članice danas su postigle dogovor o pregovaračkom mandatu za prijedlog o zajedničkom punjaču. Cilj je prijedloga osigurati da više nije potrebno kupiti novi punjač svaki put kad kupite novi mobilni telefon ili sličan proizvod te da se svi uređaji mogu puniti istim punjačem.

Smanjenje elektroničkog otpada


Prijedlogom će se poboljšati pogodnosti za potrošače usklađivanjem sučelja za punjenje i tehnologije brzog punjenja. Tim novim zakonodavstvom prodaja punjača bit će odvojena od prodaje elektroničkih uređaja tako da novi punjač neće nužno biti uključen pri kupnji novog uređaja. Time će se smanjiti količina elektroničkog otpada povezanog s proizvodnjom, prijevozom i odlaganjem punjača.

Mandat Vijeća

Kako bi se poboljšalo informiranje potrošača, Vijeće je prijedlogu dodalo prilog s piktogramom u kojem se navodi nudi li se uređaj za punjenje zajedno s uređajem, kao i oznaku sa specifikacijama punjenja.

U tekstu Vijeća također se pojašnjavaju tehničke specifikacije za jedinstveni punjač.

Postupak

Današnji mandat odobrili su veleposlanici i veleposlanice u Odboru stalnih predstavnika Vijeća (Coreper), čime se predsjedništvu Vijeća omogućuje da započne pregovore s Europskim parlamentom nakon što Europski parlament postigne dogovor o svojem stajalištu.
Europska komisija predstavila je prijedlog o jedinstvenom punjaču 23. rujna 2021.

Autor:D.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.