Foto: Davor Javorovic/PIXSELL/ Ilustracija

DRŽAVA TESTIRANJA PLAĆA JOŠ SAMO ČETIRI TJEDNA! Provjerili smo: Tko testira zaposlenike u velikim gradovima?

Autor: Iva Međugorac

Odnedavno više od 360.000 zaposlenika javne uprave na svoja radna mjesta ne može pristupiti ako nisu cijepljeni ili ako nisu preboljeli i testirani na korona virus. Oni koji posjeduju covid-potvrde s dolaskom na radna mjesta nemaju problema, no veliki broj zaposlenika podvrgava se testiranjima za koja trošak snosi država, no po svemu sudeći ne zadugo. Testiranja zaposlenika provode se i u velikim hrvatskim gradovima, pa smo slijedom toga odlučili provjeriti tko provodi ta testiranja, koliko je testiranih zaposlenika i koliko gradovi izdvajaju za testove.

”Testiranje službenika i namještenika gradskih upravnih tijela Grada Zagreba provodi 5 zdravstvenih ustanova kojih je osnivač Grad Zagreb: Dom zdravlja Zagreb-Centar, Dom zdravlja Zagreb-Zapad, Dom zdravlja Zagreb-Istok, Poliklinika za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju – Srčana te Poliklinika Zagreb”, kažu iz Grada Zagreba uz opasku da oni nemaju sklopljene ugovore s privatnim laboratorijima za testiranje službenika i namještenika gradskih upravnih tijela.
”Sukladno točki II. Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 12. studenog 2021. o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova (u daljnjem tekstu: Odluka) testiranje službenika i namještenika provodi se prilikom dolaska na posao, najmanje dva puta u sedam dana. S obzirom na to da je uputom ministra zdravstva od 15. studenog 2021. o cijeni usluge testiranja brzim antigenskim testovima (BAT) koji su donirani i distribuirani od strane Stožera civilne zaštite putem županijskih zavoda za javno zdravstvo predviđena cijena testiranja od 50,00 kuna po testu, cijena po zaposleniku iznosi 100 kn tjedno.
Točkom X. Odluke određeno je da je poslodavac obvezan refundirati troškove testiranja za potrebe dolaska na posao službenicima i namještenicima na njihov zahtjev. Slijedom navedenog, dok je Odluka na snazi Grad Zagreb će financirati obvezno testiranje zaposlenika”, zaključuju iz Grada Zagreba.

Testiranja zaposlenika provode se i u Rijeci gdje taj posao obavlja Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Dom zdravlja Primorsko-goranske županije-

”Osim s prethodno navedenim Ustanovama, Grad nema sklopljene ugovore s privatnim laboratorijima.
Cijena svakog BAT, odnosno brzog antigenskog testa, iznosi 50,00 kn, odnosno 100,00 kn tjedno po testu, točnije zaposleniku, ako se testiranje provodi minimalno dva puta tjedno. S obzirom na činjenicu da je u Gradu oko 120 osoba za koje se treba provoditi testiranje na COVID-19 i da je testiranje potrebno provoditi najmanje dva puta u sedam dana, okvirni iznos koji će teretiti Proračun je oko 12.000,00 kn tjedno’‘, kažu iz Rijeke te objašnjavaju kako će testiranja zaposlenika na teret poslodavca provoditi do izmjene postojeće i donošenja nove odluke što razumljivo ovisi o Stožeru civilne zaštite.

”Grad je temeljem zaprimljenih ponuda pravnih osoba odabrao najpovoljniju čija je ponuda testiranja 40 kuna po osobi. Grad je dostavio popis službenika za testiranje, a odabrana tvrtka jednom tjedno ispostavlja fakturu.
Inače, službenici se mogu testirati i kod drugih ovlaštenih tvrtki i ustanova, a Grad će im po zahtjevu refundirati trošak testiranja u visini do 40 kn.
Očekivani troška na tjednoj bazi je između 10 i 12 tisuća kuna s obzirom na broj testiranja, jer postoje službe u kojima se rad obavlja 7 dana u tjednu”, poručuju pak iz Grada Splita.

Inače su se obaveznom testiranju primorani podvrgnuti svi zaposlenici u lokalnoj i područnoj samoupravi te zaposlenici trgovačkih društava i ustanova čiji je osnivač država, tu obvezu primorani su provoditi i zaposleni u tijelima državne uprave te jedinica lokalne i regionalne samouprave. Uz njih, posjedovanje covid-potvrde obavezno je i za sve koji dolaze u njihove prostore. U Stožeru koji je takav princip osmislio tvrde kako su u posljednjih 15-ak dana otkako se ova mjera primjenjuje otkrili oko 6.000 novozaraženih građana, te su time kako kažu značajno smanjili širenje zaraze pošto bi takve osobe vjerojatno zarazile još minimalno tri osobe.

Ipak, treba napomenuti kako je i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić ovih dana istaknuo kako država nema namjeru do unedogled plaćati testiranja u javnom i državnom sektoru. Treba također napomenuti kako je država ujednačila cijene testiranja na 50 kuna, dok se u privatnim laboratorijima i ustanovama cijene kreću i do 250 kuna po testu, no država tu cijene ne određuje.




Upućeni svjedoče kako je država spremna troškove testova podmirivati do kraja godine, a nakon toga ono ne bi trebalo biti preduvjet za dolazak na posao već će biti neophodno dostaviti potvrdu o preboljenju ili se cijepiti. Prema nekim računicama država bi za troškove testiranja svih zaposlenika do kraja godine trebala platiti više od 190 milijuna kuna, što u Vladi i Ministarstvu financija smatraju apsurdnim i neodrživim.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.