Foto: Boris Scitar/PIXSELL/Ilustracija

DRŽAVA NIJE ISPUNILA OBEĆANJE ONIMA NA PRVOJ CRTI BORBE PROTIV KORONE: ‘Neki su dobili povišicu od pet kuna. To je apsurd!’

Autor: Andrej Jelušić

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) ukazao je na loš odnos vladajućih prema zdravstvenim djelatnicima koji su na prvoj crti borbe s pandemijom.

Upozoravaju kako, unatoč najavama premijera Andreja Plenkovića da će radnici u sustavu zdravstva i socijalne skrbi dobiti posebnu nagradu u iznosu deset posto od osnovne plaće za rad s pacijentima i korisnicima koji boluju od bolesti COVID-19, od toga još uvijek nema ništa.

Napominju kako su tek dobili dodatke na rad u iznosu do 150 kuna te da je sve isplaćeno u skladu s uputama koje je Ministarstvo zdravstva dostavilo ravnateljima ustanova 21. prosinca 2020. godine.

“Neki su dobili i nagradu od samo pet kuna. Problem je u tome što se računa samo vrijeme koje je zdravstveni djelatnik proveo s pacijentom. Ako su bili s pacijentom pet minuta dobili bi pet kuna bez obzira na ostali posao koji rade. To je apsurd”, rekao nam je
predsjednik SSZSSH Stjepan Topolnjak.

Postavljaju pitanje, što je s radnicima koji rade u domovima čiji su vlasnici gradovi ili županije jer i oni dobivaju plaću iz državnog proračuna.

“Odluka Vlade se ne primjenjuje na gradove i županije. A županije kažu da je to odluka Vlade i da oni nemaju ništa s tim”, kaže Topolnjak.

“Sada se političari loptaju s tim radnicima tko bi trebao poštivati Odluku Vlade i isplatiti im navedenu nagradu”, stoji u priopćenju. 




Dodaju da se radnicima u sustavu zdravstva i socijalne skrbi mjeri rad s pacijentima ili korisnicima koji boluju od bolesti  COVID-19 u satima ili minutama, kako bi im se mogla isplatiti što mizernija nagrada.

“Druge države su nagradile svoje covid djelatnike. Primjerice, Slovenija daje i 1000 eura dodatka na plaću”, zaključuje razočarano Topolnjak.

Poslali smo i upite Ministarstvu rada i Ministarstvu zdravstva te ćemo njihovo očitovanje objaviti čim nam odgovore.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.