facebook/screenshot

Država izmišlja nove namete?! Evo što ćemo uskoro plaćati

Autor: Dnevno

Pristup nekim podaticima iz sudskog registra putem API sučelja uskoro bi se mogao naplaćivati, upozorava Gong.

Naime, radi se o podatcima o vlasnicima i upraviteljima tvrtki koji su upisani u sudske registre, a koji su, dok EU nije odredila da moraju biti javni, bili skriveni. Sad je država je odlučila da bi ih mogla naplaćivati kako bi iz toga izvukla bar neku korist.

Cijena je određena proizvoljno i na temelju nepoznatih kriterija, smatraju iz Gonga. Naime, prijedlog Odluke o načinu, uvjetima i naknadi za dostupnost podataka sudskog registra, o kojem je javno savjetovanje otvoreno još sutra (13.6.), navodi da će mjesečni paušal iznositi 200 kuna za pristup ovim podacima.

U GONG-u to smatraju nepoželjnom praksom, jer vjeruju da i pristup putem API-ja mora biti besplatan kako se ne bi ugrozila transparentnost. Tim su povodom pozvali javnost da do sutra reagiraju komentarima u e-Savjetovanju i pokušaju spriječiti tu odluku. Inače, osnovni set podataka bit će besplatan, a naplaćivat će se podaci kao što su popis članova društva, imena osoba ovlaštenih za zastupanje tvrtki, povijesni i još neki podacima.

“Iz navedenog bi se dalo zaključiti kako hrvatske vlasti žele ograničiti pristup podacima o vlasništvu tvrtki usprkos tomu što ih je Europska komisija izdvojila u kategoriju visokovrijednih skupova podataka kojima bi pristup trebao biti otvoren i besplatan”, smatra gong.

“Usprkos činjenici da otvoren pristup javnosti ovim podacima, prije svega novinarima i nevladinim organizacijama, omogućava bolju kontrolu poslovnih transakcija i financijskog sustava – pa time (ostavlja, op.a) i manje prostora za korupciju i zlouporabe. Dodajmo tome i činjenicu kako je Hrvatska jedina europska zemlja koja i dalje nema provedbenu politiku otvorenih podataka – dokument postoji već gotovo godinu dana, no akcijski plan još nije donijet – i dobit ćemo pravu sliku transparentnosti političkih elita i njihove spremnosti da preuzmu odgovornost pred svojim biračima”, zaključili su.

Javni korisnici i državna tijela ne bi ga plaćati pristup API-ju.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.