Foto: Josip Regovic/PIXSELL

DRŽAVA IMA NOVCE ZA OBNOVU ZAGREBA Ministar Horvat otkrio kako će građane zaštititi od prevaranata

Autor:

Nakon što je donesen Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji te nakon što je na gradskoj sjednici zagrebačke Skupštine izglasano osnivanje Fonda o obnovi, građani bi napokon trebali krenuti u obnovu svojih domova.

Potvrdio je to i Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za HRT. Istaknuo je pritom kako svi koji imaju priliku ili koji imaju nerazriješene imovinsko-pravne odnose, mogu krenuti sami s obnovom, a država će im refundirati dio troškova.

Troškovi će im se refundirati, a država navodno i ima novce.

“Za sve što je bilo interventno država je osigurala gotovo stotinjak milijuna kuna, 77 milijuna pristiglih računa je obrađeno, desetak milijuna kuna isplaćeno, svi koji imaju pravo na to, dobit će pomoć od države i to po stambenoj jedinici oko 12 tisuća kuna”, govori Horvat.

Istaknuo je pritom i kako su osmislili regulaciju troškova obnove uz pomoć koje će građane zaštititi od onih koji se žele okoristiti nesrećom drugih.
“Mi smo zbog sličnih situacija prejudicirali da će cijene sanacije divljati. Pomoću struke smo limitirali gornji iznos cijena unutar kojeg ćemo ugovarati i organizirano i pojedinačno saniranje stanova i zgrada. Građani će moći vidjeti koji je gornji iznos sanacije kvadratnog metra stana ili kuće. To će biti i gornji limit unutar kojeg će se događati i javna nabava. Nećemo dozvoliti da cijene odu u nebo. Provjerom pristiglih računa ustanovili smo da u nekim od njih oni koji su do jučer bili ugostitelji, danas su građevinari i sudjeluju u obnovu”, tvrdi.

Naposljetku, osvrnuo se i na primjedbe na program mjera koje je arhitektonska struka uputila u Savjetu za obnovu Zagreba.

“Nismo se složili oko toga što mi danas ulazimo u ugovaranje projektne dokumentacije za cjelovitu obnovu bez obzira hoće li se događati konstrukcijska ili cjelovita. Takvi projekti mogu biti stari 5 do 7 godina, tada više ne bi vrijedili, mi smo odlučili ići korak po korak. Ugovorit ćemo projektnu dokumentaciju po onim prioritetima po kojima ćemo kretati u samu obnovu. Inače, jedan veliki dio njihovih sugestija je unesen i ja sam spreman za otvoreni dijalog ako smo i gdje pogriješili, to ćemo ispraviti”, zaključuje Horvat koji tvrdi kako je većina primjedbi uzeta u obzir i sastavni je dio Zakona.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.