fbpx

Držat ćemo se najavljene rute, u slučaju izmjene pokrenut ćemo sudske postupke

Autor: dnevno.hr

Pokušaj promjene rute koja je već utvrđena pravomoćnim zaključkom nadležnih tijela od strane Grada, predstavlja kršenje Ustavnih i Konvencijskih odredbi koje jamče pravo slobodnog okupljanja, te ćemo u slučaju dobivanja takvog rješenja pokrenuti sudske postupke protiv Grada, izjašnjavaju se organizatori.

O nedavnim događanjima vezanim za javno okupljanje LGTB osoba Split pride 2012.’ Jednake/-i pred zakonom’, s posebnim naglaskom na zabranu na javno okupljanje ‘Split Pride’ od strane Grada Splita na ruti na kojoj je prijavljeno, reagirali su i organizatori Split Pride-a na svojoj službenoj stranici.

Oni navode kako Grad Split nema zakonske osnove ni ovlasti da zabrani javno okupljanje Split Pride budući da je pravo na javno okupljanje jedno od osnovnih ljudskih prava koje je zagarantirano međunarodnim dokumentima, Ustavom, te zakonima Republike Hrvatske.

– Pokušaj promjene rute koja je već utvrđena pravomoćnim zaključkom nadležnih tijela od strane Grada, predstavlja kršenje Ustavnih i Konvencijskih odredbi koje jamče pravo slobodnog okupljanja, te ćemo u slučaju dobivanja takvog rješenja pokrenuti sudske postupke protiv Grada – izjašnjavaju se organizatori.


Osuđuju postupanje Grada Splita kojim se, kažu, stvara negativna atmosfera u javnosti i ponovo potiče na diskriminaciju i nasilje. Predstavnici gradske vlasti, po njihovom mišljenju, umjesto zaštite prava svih građana i građanki krše zakone Republike Hrvatske i na štetu ljudskih prava jedne marginalizirane skupine pokušavaju pridobiti naklonost dijela javnosti.

– Kao organizatori/-ce Split Pride-a mi ćemo se držati najavljenog programa i rute. Očekujemo da će nam ove godine država osigurati pravo na javno okupljanje. Dolazak na Split Pride potvrdili su već ugledni gosti iz Hrvatske i inozemstva, uključujući članove Vlade, predstavnike međunarodnih institucija i predstavnike veleposlanstava – kažu u priopćenju organizatori.

Opasku su uputili i dnevnim novinama ‘Slobodna Dalmacija’ koja ‘kroz svoje članke u protekla dva tjedna stavlja fokus isključivo na pozive na zabranu javnog okupljanja Split Pride i poticanje na diskriminaciju’.

– U naslovu članka koji govori o posjetu Predsjednika RH Ive Josipovića organizatorima Split Pride-a podebljana su slova tako da se iščitava poruka «Ne gay biti» (‘Ne vjerujem da će splitska gay parada biti premještena’) – kažu u priopćenju.

Zbog navedenog obratit će se i Vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva.

– Potpirivanje mržnje prema jednoj društvenoj skupini (osobito u svjetlu nasilja od prošle godine) je krajnje neetično, a kada se radi o jednim od najčitanijih dnevnih novina onda je to i izrazito opasno – zaključuju organizatori Split Pride-a.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.