fbpx

Dramatični apel zaposlenika protiv likvidacije programa koju su čelnici HRT-a pokušali zataškati

Autor: Mladen Prenc

Šokantni navodi izneseni u opširnom pismu potpisanom od strane 48 djelatnika redakcije dokumentarnog programa poklapaju se gotovo u potpunosti s opsežnim istragama USKOK-a i DORH-a usmjerenim prema korupcijskoj hobotnici na javnoj televiziji.

– Kada se uzme u obzir da je u 2012. godini planirano drastično smanjivanje proizvodnje dokumentarnih filmova i serijala proizvedenih u Dokumentarnom programu radom njegovih djelatnika, da je financijski proračun Dokumentarnog programa drastično smanjen i ograničen na račun “outsourcinga” i vanjske produkcije, da su povećane mogućnosti netransparentnog odabira programskih sadržaja u okviru Dokumentarnog programa, da su povećane mogućnosti financijske zlouporabe u nabavi filmova putem upitnih “outsourcing” projekata, da se 15 posto godišnjeg proračuna HTV-a za nabavu europskih djela neovisnih proizvođača, u naravi hrvatskih “neovisnih proizvođača”, namiruje samo iz godišnjeg proračuna Dokumentarnog programa, da su se dokumentarni filmovi u tijeku ove godine premijerno emitirali u potpuno neodgovarajućim noćnim terminima, kada su po Zakonu predviđene reprize, da se pojačava neargumentirana i neutemeljena stigmatizacija Dokumentarnog programa i prijetnje otpuštanjima, da se množe problemi u pojedinim fazama proizvodnje – više je nego očigledno da je na djelu slabljenje, gašenje ili tiha likvidacija Dokumentarnog programa, suprotno Programskoj orijentaciji HRT-a – dramatični je apel redakcije Dokumentarnog programa na HRT-u čiji su članovi, zabrinuti postojećim stanjem, ali jednako zabrinuti i za sudbinu Dokumentarnog programa, uputili pismo Programskom vijeću i svim ostalim mjerodavnim tijelima na Prisavlju, a koje u prilogu ovog članka ekskluzivno i u cijelosti objavljuje portal Dnevno.

Šokantni navodi izneseni u opširnom pismu potpisanom od strane 48 djelatnika spomenute redakcije poklapaju se u potpunosti s opsežnim istragama USKOK-a i DORH-a usmjerenim prema korupcijskoj hobotnici na HRT-u, o kojima smo u posljednjih nekoliko mjeseci iscrpno izvještavali.

Zaštita vanjske produkcije


Djelatnici HRT-a odlučili su se na ovaj korak uvjereni da veći dio odluka koje su donesene na upravljačkoj i programskoj razini HRT-a nije u skladu sa Zakonom o HRT-u, a kao i brojni pojedinci dosad, u temeljito razrađenom sinopsisu decidirano su ukazali na financijski sumnjive i netransparentne projekte u proizvodnji dokumentarnog programa u takozvanoj vanjskoj suradnji (koja je i temeljni predmet istrage USKOK-a), sustavno onemogućavanje proizvodnje dokumentarnih filmova u vlastitoj proizvodnji, kadrovsko slabljenje i otpuštanja autorskog i stručnog tima redakcije najavljenog u planu restrukturiranja HTV-a u 2012. godini (predviđa se otpuštanje 61 posto stalno zaposlenih) te ostale kriminalne odluke Uprave i Programskog vijeća koji privatne interese ostvaruju novcem pretplatnika pod krinkom famoznog ‘outsourcinga’. Obim tog ‘outsourcinga’ postepeno, ali odlučno dovodi jedinu hrvatsku javnu televiziju na korak do potpune privatizacije, što bi u konačnici značilo i potpuno nestajanje bilo kakvog javnog interesa kojeg pak osiguravaju građani s milijardu i 400 milijuna kuna godišnje.

Ono što šokira još više jest reakcija Programskog vijeća i članova Uprave HRT-a na ovaj apel. Naime, kako smo saznali od pouzdanih izvora na HRT-u, predsjednica Vijeća Nada Zgrabljić Rotar pokušala je u kolaboraciji s članovima Uprave ovo pismo zatajiti i obespraviti.

Unatoč brojnim zahtjevima djelatnika redakcije Dokumentarnog programa da svoje probleme i analize predoče pred članovima Vijeća, na posljednjoj održanoj sjednici 26. siječnja ove godine, Zgrabljić Rotar, umjesto ogorčenih zaposlenika kuće, na dnevni red je uvrstila – ni više ni manje nego – Udrugu nezavisnih producenata, dakle upravo one predstavnike vanjske produkcije za koje novinari i urednici tvrde da s HRT-om posluju nezakonito.

U posljednjem trenutku, nakon inzistiranja drugih članova Programskog vijeća, na sastanak je ipak pozvan Ninoslav Lovčević, dugogodišnji urednik dokumentarnog programa, međutim, znak milosti prema redakciji dokumentarnog programa nije prošao bez incidenta jer su zaštitari fizički spriječili ulazak Lovčevićevom kolegi Željku Rogošiću, čovjeku koji je sa sobom donio dokumentaciju koja dokazuje i raščlanjuje korupcijsku mrežu na HRT-u.

– Rasprava o dokumentarnom programu došla je kao zadnja tema, a Lovčeviću se konstantno oduzimala riječ i bilo je jasno da mu se onemogućuje da bilo što kaže, dok je istovremeno predsjednica Vijeća pismo redakcije dokumentarnog programa kao i Lovčevićeve tvrdnje nazivala običnim pamfletom i lažima – otkrio nam je izvor s Prisavlja.

‘Ako sve ide u vanjsku produkciju, onda to nije dobro’
Prema prijedlozima koje je iznijela Uprava za ovu godinu, veći dio, čak 50 posto sredstava odlazi na vanjsku produkciju i mislim da to nema smisla. Treba zaposlenicima kuće dati da održe kontrolu u kući – zaključio je
Branko Karabatić

Po završetku sastanka na kojem se gotovo nije ni dotaknula problematika dokumentarnog programa, član Programskog vijeća i direktor Split Film festivala Branko Karabatić rezolutno je zatražio od Uprave da se ponovno sastane s predstavnicima dokumentarnog programa budući da se prethodno u odajama Programskog vijeća nije vodio dobar dijalog.

Iako naši izvori s HRT-a tvrde kako je Karabatić zaprijetio i ostavkom ukoliko se to ne dogodi, što bi zaključno značilo i raspad kvoruma Vijeća (već 4 člana su u posljednjih nekoliko mjeseci dala ostavke), on sam nam je objasnio kako situacija nije bila toliko dramatična.
– Ja sam samo uputio zahtjev da se održi novi sastanak s Upravom na kojem će se početi rješavati taj problem i na kojem će se uvažiti i to pismo redakcije dokumentarnog programa te usuglasiti stajališta, s obzirom da na prvom sastanku nije ostvaren nikakav dijalog. Također sam naglasio da je moj ostanak u Vijeću besmislen ukoliko ću samo sjediti na sjednicama, a neću utjecati i poticati na rješavanje određenih problema – ispričao nam je u telefonskom razgovoru Karabatić.

On nam je nadalje kazao kako se u dobroj mjeri slaže s zaključcima redakcije dokumentarnog programa, jer osobno smatra da ‘glavnina produkcije dokumentarnog programa treba biti bazirana unutar kuće’.

– Svakako se moramo orijentirati na in-house produkciju, a ono što ostane može se dati vanjskoj produkciji. Ako se ide u vanjsku produkciju, onda to nije dobro. Prema prijedlozima koje je iznijela Uprava za ovu godinu, veći dio, čak 50 posto sredstava odlazi na vanjsku produkciju i mislim da to nema smisla. Treba zaposlenicima kuće dati da održe kontrolu u kući – zaključio je Karabatić.

On nam je u konačnici razgovora otkrio kako je nedavno dobio izvješće od direktora Damira Novinića koji ga je obavijestio kako se Uprava sastala s predstavnicima dramskog programa, da su razgovarali te da se situacija razvija u dobrom smjeru.

Velika rasprodaja

Međutim, povjerljivi izvori iz vrha HRT-a drugačije su nam prepričali rasplet događaja na tom ponovnom sastanku. Tvrde kako su nasuprot uredniku Lovčeviću i dvojici njegovih kolega stali svi članovi uprave HRT-a, glavni urednik Bruno Kovačević i šefica međunarodne službe Marija Nemčić, što je prema njihovom mišljenju, sasvim neuobičajen sastav.

Dakako, sastanku je prisustvovala i Zgrabljić Rotar, koja je prema riječima upućenih HRT-ovaca, a suprotno Novinićevom dopisu da je ‘uspostavljen dijalog’, ponovno napala i izvrijeđala urednike dokumentarnog programa i odbacila navode iz njihovog pisma kao bezvrijedne i zlonamjerne insinuacije.

– U tijeku je uništavanje vlastite proizvodnje kako bi se HRT dovelo do potpunog financijskog sloma te bi tako bespomoćna javna televizija ostala na vjetrometini privatnih interesa i privatizacijskih malverzacija. Ideja koja se spominje kao sljedeći korak je postavljanje Đele Hađiselimovića na čelo dokumentarnog programa kojem na čelu piše kupac i koji je, kako je svima poznato, napravio brend od stranog programa. Nastave li se ovakvi procesi, naša će djeca uskoro početi vjerovati kao su lavovi, tigrovi i hijene hrvatske domaće životinje, dok će u pozadini razni poduzetnici kontrolirati javnu televiziju u udjelima koje su ilegalno ugrabili za vrijeme velike rasprodaje koja je upravo u tijeku – govori nam duboko grlo s HRT-a, a slično se već mjesecima šapuće i svim hodnicima Prisavlja.

>>> Cjelovito pismo redakcije dokumentarnog programa na HRT-u pročitajte OVDJE.

Autor:Mladen Prenc
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.