fbpx
Patrik Macek/PIXSELL

SDP-OVCI ŽESTOKO NAPALI BANDIĆA: ‘Tito je u 2. svjetskom ratu pobijedio Pavelića’

Autor: Hina

Osim zbog preimenovanja Trga maršala Tita, stanka je zatražena i zbog ovrhe nad djetetom u Splitu

Nakana da se u Zagrebu promjeni ime Trga maršala Tita, jedan je od razloga za stanku kojom je Hrvatski sabor u utorak nastavio svoj ovotjedni rad, a o toj temi govorit će Klub SDP-a.

Zbog ovrhe nad djetetom u Splitu, odnosno slučaja Nine Kuduz i njezina djeteta koje bi trebalo biti vraćeno ocu u Italiju, stanke su tražili klubovi Živog zida i HDZ-a. Stanke su također zatražili Most i HSU.

Saborski Klub SDP-a žestoko je napao najavu gradonačelnika Milana Bandića da će se promjeniti ime Trga maršala Tita u Zagrebu.


Tito je u 2. svjetskom ratu pobijedio Pavelića koji je dijelove Hrvatske dao drugima, pobijedio ga je sa svojih gotovo 800 tisuća boraca, to mu sljedbenici Pavelića ne mogu oprostiti i ti sljedbenici Pavelića danas traže da se ukine Trg maršala Tita, ustvrdio je u Hrvatskom saboru SDP-ov Nenad Stazić.

Najavom promjene imena tog Trga, gradonačelnik Bandić ispunio je osnovni preduvjet koji su mu za sastavljanje nove skupštine većine postavili Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović.

Za najavljenu promjenu imena Trga Stazić kaže da je “posljedni udar na najviši simbol antifašizma u Hrvatskoj”, Vladu proziva da šuti na najavu da će se u Otočcu podići spomen ploča ustaši Juri Francetiću, podsjeća da u Jasenovcu još uvijek stoji spomen ploča ‘hosovcima’ s ustaškim pozdravom.

Stazić tumači da zagrebački trg nosi ime maršala Tita jer se time htjela naglasiti njegova uloga antifašističkog vođe u 2. svjetkom ratu. Podsjeća da je na Titov sprovod došlo 209 delegacija iz 127 zemalja, pa se pita “zar su došli tiraninu”? ” Došli su antifašisti, došli su se pokloniti pokojnom maršalu. To svi cijene u svijetu osim nas”, rekao je Stazić i pobrojao gradove čije ulice nose Titovo ime.

“Svi ga u svijetu cijene, nisu ulice nazvali po tiraninu, nego po heroju, koji je Hrvatsku i hrvatski narod odveo na stranu pobjednika”, istaknuo je Stazić.

“Da nije bilo Tita i njegove narodnooslobodilačke borbe, rat bi završio kao što je završio, ali hrvatski narod bi bio na strani poraženih, ovdje bi se obnovila Kraljevina Jugoslavija, pitanje je bi li Hrvatska imala pravo zvati se Hrvatska ili bi bila samo regija, pitanje je bi li se hrvatski narod smio zvati hrvatskim. Od takve sudbine Hrvatske i Hrvata spasio nas je Tito, a sada dvoje Pavelićevih sljedbenika ucjenju gradonačelnika Zagreba koji na to pristaje”, izjavio je SDP-ov zastupnik.
“Promijenili ste ime Trga žrtava fašizma, pa smo ga vratili, i ovo ćemo vratiti”, zaključio je Stazić.

Bunjac (ŽZ): Zaustavite ovrhu nad dječakom Cesareom

Branimir Bunjac (ŽZ) pozvao je u utorak nadležna tijela da zaustave ovrhu nad dječakom Cesareom Avenatijem, koji po odluci suda treba biti odvojen od majke Nine Kuluz i predan ocu Talijanu Alessandru Avenatiju koji će ga odvesti u Italiju.
Zaštitimo interese malog Cesarea, ovo je slučaj na kojem se lomi vjerodostojnost naših institucija, ovo je ispit na kojem ne smijemo pasti, poručio je Bunjac nakon stanke u Hrvatskom saboru.

Pozvao je saborsko Predsjedništvo da razmotri ideju talijanskih parlamentranih zastupnika o osnivanu zajedinčkog povjerenstva, a nadležna tijela da zaustave ovrhu nad Cesareom do donošenja pravorijeka po Haškoj konvenciji i dodatnih vještačenja.

Ako zahtjev iz talijanskog parlamenta dođe službeno u Hrvatski sabor naravno da će se razmotriti s primjerenom ozbiljnošću, ističe Irena Petrijevčanin Vuksanović (Klub HDZ-a) i poručuje da će Sabor, odnosno Klub učiniti sve što mogu, odnosno neće učiniti ništa protivno dobrobiti dječaka Cesarea.

HDZ-ova zastupnica upozorava da taj slučaj ima dvije strane – ljudske i zakonodavnu. S ljudske ovo je ogromna trauma koju ni jedno dijete ne bi smjelo doživjeti, no istodobno, kako osporiti zakonodavnu stranu i činjenicu da imamo pravomoćnu presudu i talijanskog i hrvatskog suda, kaže zastupnica i poručuje da se protiv odluke suda mora boriti samo na sudu.

Majka djeteta treba, trebala je i mora iskoristiti baš sve pravne mogućnosti koje su joj na raspolaganju, kaže Petrijevčanin Vukasanović i naglašava da je šteta za dijete već učinjena, te se boji da će dječaku trebati pomoć da psihički preživi sve u čemu se našao.

Novom zakonu o sprječavanju pranja novca pohvale i pozicije i opozicije

Ured za sprječavanje pranja novca lani je izdao 31 nalog za blokadom sumnjivih transakcija u iznosu od 46 milijuna kuna, rekao je u utorak ministar financija Zdravko Marić predstavljajući Hrvatskom saboru prijedlog novog zakona o spriječavanju pranja novca i financiranju terorizma kojeg su hvalili i pozicija i opozicija.

Za kazneno djelo pranja novca lani su pokrenute istrage protiv 49 osoba, optužnice podignute protiv njih 35, a presude su donijete za 11 osoba, naveo je ministar.

Novi zakon uređuje niz pitanja, jedno od najvažnijih je uspostava Registra stvarnih vlasnika kao središnje elektroničke baze podataka o stvarnom vlasništvu pravnih subjekata. Puna operativnost registra očekuje se do kraja lipnja 2018., financirat će se iz sredstava EU, a podaci iz njega neće biti javno dostupni.

Kako se uopće može riješiti pitanje pranja novca kada imamo dozvoljeni institut tzv. skrbničkih računa, pita Branimir Bunjac (ŽZ) i tumači kako su to tajni računi kojima se ne zna pravi vlasnik, a po statistici čak 25 posto dionica ili oko 76 milijardi kuna u Hrvatskoj nalazi se u vlasništvu skrbničkih računa. Koji su skrbnički računi postali vlasnici Leda u travnju ove godine? Imate li vi skrbnički račun?, upitao je Bunjac ministra Marića.

Nemam nikakav skrbnički račun, niti bilo koji takav oblik, odgovara ministar.

Važan segment u novom zakonu su tzv. politički izložene osobe, sadašnji je zakon obuhvaćao samo strane politički izložene osobe, a novi bi obuhvaćao i domaće – predsjednike države, vlade, ministre, zamjenike ministara, odnosno državne tajnike, izabrane članove zakonodavnih tijela i dr.

Što je sa lokalnim čelnicima, pita Boris Lalovac (SDP) i tumači kako mu nije prirodno da se analiziraju svi računi predsjednika vlade i države, ne i računi lokalnih čelnika tzv. “lokalnih šerifa”.

Novina je i prikupljanje podataka o izvoru sredstava kod gotovinskih transakcija, a takvom se smatra ona u iznosu od 200 tisuća kuna i viša. Obveza je banke da kod gotovinskih uplata traži podatak od klijenta o izvoru sredstava, kaže Marić.

Novim zakonom, prag ograničenja poslovanja s gotovinom snižava sa 105 tisuća kuna, na 75 tisuća kuna.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.