Foto: HGSS

DRAMA NA VELEBITU! Istraživali jamu, žena ostala zarobljena u njoj! Cijenu noć je spašavali, izvukli je tek sutradan!

Autor:

U subotu, 23. svibnja, u popodnevnim satima, tijekom speleološkog istraživanja Jamskog sustava Crnopac, na južnom dijelu Velebita, na dubini od 260 m od jamskog ulaza Kita Gaćešina, prilikom prelaženja kamenog bloka iskusna je speleologinja zbog teškog tereta transportne vreće izgubila ravnotežu te pri padu udarila prsnim košem.

Unesrećena se zbog svog iskustva i pribranosti uspjela samostalno izvući do šireg dijela kanala, gdje su joj dvojica pripadnika HGSS-a, koji su također sudjelovali u istraživanju, pružili prvu pomoć te krenuli s akcijom spašavanja.

Budući da zbog bolova unesrećena nije mogla nastaviti samostalni izlazak iz jamskog sustava prema površini, spašavatelji su pripremili sisteme za izvlačenje.
Nakon noćenja u bivku pod Grlićem i utvrđivanja da se stanje unesrećene nije pogoršalo, spašavatelji su odlučili nastaviti s akcijom izvlačenja koju su započeli u 11:30 sati.

S ukupno 12 sistema protuutega, unesrećena je u 18:50 sati uz pomoć spašavatelja izašla iz objekta te je u 23:00 sati zaprimljena u OB Šibenik gdje je utvrđeno da se radi o jačoj kontuziji prsnog koša.

Speleologija je lijepa i potencijalno opasna aktivnost u kojoj zbog morfološke složenosti pojedinih speleoloških objekata (dugački i duboki speleološki objekti), spašavanja nerijetko postaju višednevna.

Zbog navedenog i kako bi sveli rizik na najmanju moguću mjeru, Komisija za speleospašavanje HGSS-a redovito organizira seminare samospašavanja i zbrinjavanja unesrećene osobe za speleološke udruge i time osigurava bolju pripremljenost speleologa na terenu do dolaska pripadnika HGSS i organizirane pomoći, priopćili su iz HGSS-a.

KAKVA SREĆA! HGSS tražio nestalog čovjeka pa slučajno iz jezera izvukli unesrećenog jedriličara!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.