Patrik Macek/PIXSELL

Drago Pilsel: Hrvoje Pupić Vurilj me omalovažava i laže!

Autor: dnevno.hr

Nakon što je novinar i publicist Drago Pilsel u emisiji HRT-a Otvoreno istaknuo da su on i njegov poginuli brat bili pripadnici 4. gardijske brigade, reagirao je i predsjednik Udruge 4. gardijske brigade, Hrvoje Pupić Vurilj ističući da je “Drago Pilsel evidentiran u 4. gardijskoj brigadi u period od 11.11.1991. do 28.02.1992. kao prevoditelj za španjolski jezik u Splitu te da dotičnog nitko od pripadnika 4. gardijske brigade ne poznaje s ratišta jer isti nikada s postrojbom nije bio na terenu niti je sudjelovao u borbenim akcijama”.

U cijelosti donosimo reagiranje Drage Pilsela:

***

Dana 12. prosinca 2017. predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade, Hrvoje Pupić Vurilj, objavio je priopćenje na web stranici ove udruge, a koje je preneseno na portalu Dnevno.hr te drugih medija u Republici Hrvatskoj, tvrdeći da ”nikada s postrojbom nisam bio na terenu” i da ”nisam sudjelovao u borbenim akcijama”. Spomenute su tvrdnje neistinite i uvredljive.

Čim sam saznao da je moj brat, Andrés Pilsel, pripadnik naše brigade, nestao u akciji kod otoka Šipana, i čim sam situaciju pojasnio tadašnjim poglavarima, tadašnjem rektoru (sadašnjem riječkom nadbiskupu Ivanu devčiću) i mome tadašnjem nadbiskupu (pokojnom msgr. Antunu Tamarutu), napustio sam bogosloviju, u Zagrebu se posavjetovao, upoznao se s brigadirom Rodolfom Barriosom Saavedrom, koji je tek tada stigao iz Argentine, i zajedno smo se prijavili pokojnom generalu Ivi Jeliću sa željom da nas se rasporedi u 4. gardijskoj brigadi.

Dodjeljena mi je uloga prevoditelja gospodinu Barriosu Saavedri i sa njim sam, manje više, obilazio teren u raznim fazama pripreme nekih ratnih operacija i u fazama u kojima se tražila pozicija za kamp za obuku diverzanata. Istina je da sam bio naoružan, o čemu posjedujem valjane isprave, istina je da sam bio u vojnim operacijama (vojnog izviđanja iza leđa neprijatelja), u zoni Čepikuća i drugdje, i istina je da posjedujem dokaze potpisane od strane tadašnjeg zapovjednika 4. bojne Damira Krstičevića o ulasku i izlasku iz terena kojim je on i njegova postrojba kontrolirao. Istina je i da sam za potrebe naše postrojbe i u tajnosti vozio kombi od Splita do Zagreba i natrag kamo sam odlazio u pratnji kolega iz brigade i po naoružanje za brigadu. O svemu ovome može svjedočiti Edo Unković.

Da nisam bio samo epizodist i osoba iz klancelarije svjedoči i činjenica da je pokojni general imao u meni veliko povjerenje te mi je dao odgovornost da budem recenzent i autor predogovora i predstavljač generalove monografije ”Čovjeki rat – 90/92”, što se lako može provjeriti. U impressumu sam te knjige. General Jelić mi ne bi pokazao povjerenje da nisam i ja, na svoj način, upoznao teren. Pokojni general Jelić me molio da ostanem u brigadi ali ja se nisam smatrao pozvanim nastaviti vojnu karijeru (niti me zanimao odlazak na teritorij druge republike, Bosne i Hercegovine, što je kolega Barrios Saavedra učinio), pa sam se vratio teološkom studiju i nastavio život kao novinar i civilna osoba.

Nekorektno je od strane gospodina Vurilja me omalovažavati, prosuđujem, iz politikanskih razloga. Tako se on pokazuje kao osoba nedorasla za predstavljanje Udruge veterana jer svatko je od nas, ma koliko mali njegov doprinos bio, a ja sam u više navrata izjavio da je moj doprinos obrani Hrvatske u usporedbi s doprinosom mojega nestalog brata, zaista beznačajan, ipak bio, cjelokupno gledano, vrijedan u časnom poslu obrane domovine.

Da gospodin Vurilj pažljivo sluša i da se raspitao, ne bi se koristio nepotrebnim objedama i uvredama. Ja nikada i nigdje nisam veličao svoju ulogu u 4. brigadi. Sasvim suprotno, uvijek nastupam suzdržano i skromno, što se u vezi sklonosti Vurilja da se maskira u križara s najvećom mogućom sabljom na ramenima, ne bi moglo reći.

Mr. sc. Drago Pilsel, dipl. teolog i novinar

Zagreb, 13.12.2017.

Redakcija Dnevno.hr-a ovime zaključuje polemiku između gospodina Hrvoja Pupića Vurilja i gospodina Drage Pilsela. Svoju raspravu mogu nastaviti u drugim medijskim prostorima.
Autor:dnevno.hr