DRAGO KRPINA OTVORIO DUŠU: ‘Evo tko je doista bio Franjo Tuđman’

Autor:

Na svojem Facebook profilu HDZ-ov doajen Drago Krpina prisjetio se prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a njegovo prisjećanje u cijelosti prenosimo:

“U POVODU 20. OBLJETNICE SMRTI PREDSJEDNIKA TUĐMANA
DRŽAVA HRVATSKA TRAJNI MU JE SPOMENIK
Prošlo je dvadeset godina od smrti predsjednika Tuđmana. Što je niska godina od njegova odlaska dulja, to njegova uloga u povijesnom hrvatskom državotvornom pothvatu dobiva jasnije i grandioznije obrise. Bio je državnik koji se za svoju konačnu ulogu u hrvatskoj povijesti pripremao desetljećima. Objedinjavao je u svojoj osobnoj ljudskoj i političkoj sudbini sva proturječja i tragiku koja je obilježila povijesnu kolektivnu sudbinu hrvatskog naroda, napose u dvadesetom stoljeću. U mladosti je bio ljevičar, mnogo puta je pričao o tomu, jer je povjerovao u proklasmirana ljevičarska načela o pravdi i jednakosti svih ljudi. Bio je partizan, govorio je, jer nije vjerovao u hrvatsko nacionalno oslobođenje pod okriljem Hitlera i Musolinija. Vrlo brzo, nakon rata postao je politički nepodobnik i disident jer je shvatio da je jugokomunistički režim tek mehanizam za nastavak ostvarenja velikosrpskih težnji i obespravljivanja hrvatskog naroda. Među prvima je osporio mitomanske brojke o žrtvama Jasenovca koje su bile u funkciji trajnoga držanja hrvatskog naroda na optuženičkoj klupi. Bio je jedan od istaknutijih protagonista Hrvatskog proljeća koje je bilo uvertira događajima koji će uslijediti dvadesetak godina kasnije. Bio je dvostruki politički zatvorenik jer se otvoreno suprotstavio velikosrpskom shvaćanju i prakticiranju odnosa u jugotvorevini.
Konačno, osobno je, u osamama političke i društvene izolacije, osmislio osnove na kojima je ostvarena vjekovna hrvatska ideja i težnja za uspostavom htvatske nacionalne države. Stvorio je organizaciju (HDZ) za koju je uvijek govorio da joj je jedina svrha biti instrumentom u ostvarivanju hrvatskih nacionalnih interesa i ciljeva. Bio je arhitekt i vojskovođa pobjedonosne hrvatske vojske koja je u gotovo nemogućim uvjetima obranila i oslobodila Hrvatsku. Bio je državnik i diplomat koji je u samo godinu dana jednoglasno negativno stajalište međunarodne zajednice o raspadu Jugoslavije i stvaranju države Hrvatske preokrenuo na hrvatsku stranu i ishodio međunarodno priznanje Hrvatske.
Bio je inelektualac i pragmatik. U donošenju odluka oslanjao se na razum ali su ga nerijetko preplavljivale snažne emocije. Mnogo puta gledao sam kako mu suza (ponekad žalosnica, ponekad radosnica) klizi niz lice.
Bio je istinski autoritet i nije se bojao drugačijih mišljenja. Okupljao je sve koji su bili voljni uključiti se u ostvarenje povijesnih hrvatskih nacionalnih ciljeva. Nažalost, u dobroj vjeri, ponekad je odabirao krive ljude za važne dužnosti a posljedice takvih pogrešnih odabira vuku se i danas na krajnje profaniranoj i pomalo ljigavoj hrvatskoj političkoj sceni.
Danas mu majušni politički karijeristi na javnim skupovima prizivaju ime jer im je to jedini način da izmame pljesak. No takvi dohode i još brže prohode ne ostavljajući za sobom spomena vrijedna traga. Tuđmanov trag, pak, utisnut je neizbrisivo u same temelje slobodne i samostalne Hrvatske. Država Hrvatska njegov je trajni spomenik kojim se politički patuljci, nakon njega, s nepodnošljivom lakoćom, poigravaju. Vjerovao je u hrvatski narod i računao s njegovom, stoljećima prokušavanom snagom. Na dokazanu snagu hrvatskog naroda moraju računati i svi oni koji je danas podcjenjuju i interese naroda podređuju svojim osbnim materijalnim i karijerističkim interesima.
Svi oni koji će danas i sutra željeti svoje osobne, intelektualne, pčolitičke i moralne snage staviti u istinsku službu hrvatskom narodu, u Tuđmanu će imati trajno pouzdana uzora i učitelja.
Predsjedniče počivao u miru Božjem.”

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.