fbpx

Dr. Biočić se ispričao, a u Kaštelima se ne događa ništa zabrinjavajuće

Autor: hina

Isprika je uslijedila nakon što je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dr. Jasna Ninčević ponovila kako po službenim podacima Hrvatskog registra za rak nije točno da je u zadnjih deset godina od karcinoma u Hrvatskoj oboljelo 260 djece.

Na večerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Kaštela vijećnik dr. Mihovil Biočić se ispričao zbog svojih nedavnih izjava u kojima je govorio da je u posljednjih deset godina na području Kaštelanskog zaljeva otkriveno 123 karcinoma u djece, što je znatno više od hrvatskog prosjeka pošto je, kako je tvrdio, u tom razdoblju u cijeloj Hrvatskoj evidentirano 260 djece oboljelih od karcinoma.

– Moja izjava o 260 oboljele djece od karcinoma u Hrvatskoj u posljednjih deset godina posljedica je nesporazuma u telefonskom razgovoru između mene i kolege iz Zagreba. To je netočan podatak i ja snosim krivicu zbog toga, jer je broj oboljelih u Hrvatskoj znatno veći, pa je moja izjava izazvala ‘buru’ da je u Kaštelanskom zaljevu višestruko veća oboljelost djece od karcinoma nego što je to prosjek u Hrvatskoj. Ja snosim krivicu za takvu izjavu i ispričavam se zbog toga – rekao je dr. Biočić.

Isprika dr. Biočića uslijedila je nakon što je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dr. Jasna Ninčević također i na večerašnjoj, višesatnoj sjednici kaštelanskog Gradskog vijeća ponovila kako po službenim podacima Hrvatskog registra za rak nije točno da je u zadnjih deset godina od karcinoma u Hrvatskoj oboljelo 260 djece, nego je, po najnovijim podacima, između 1999. i 2009. godine oboljelo 2.102 djece. To znači, kazala je, da broj oboljelih u Kaštelanskom zaljevu ne odstupa od hrvatskog prosjeka kako je to ranije tvrdio dr. Biočić.


Teror teške industrije

– U Kaštelanskom zaljevu se ne događa ništa zabrinjavajuće – istaknula je dr. Ninčević.

No, dr Biočić, koji je i bivši ravnatelj splitskog KBC-a, u više je večerašnjih istupa rekao kako se neće ispričavati za neugodne podatke o industrijskim zagađivačima na području Kaštelanskog zaljeva koji uzrokuju maligna oboljenja.

– U Kaštelanskom zaljevu smo desetljećima varani i terorizirani od teške i otrovne industrije koja u zadnjih šezdesetak godina proizvodi enormne količine najopasnijih otrova – kazao je dr. Biočić, koji je kao zagađivače spomenuo tvrtke: bivši Jugovinil, te splitsku Željezaru i Cemex (bivši Dalmacijacement). Kritizirao je i namjere da se u Cemexu izgradi spalionica otpada, a u Brižinama uspostavi veći terminal nafte.

Dr. Biočić je kazao da je, po njegovim saznanjima, iz bivšeg Jugovinila u Kaštelima još na tom području ostalo 850 tona žive ‘koja isparava i ulazi u prehrambeni lanac’, te da je – po mjerenjima obavljenim 2008. – u blizini splitske Željezare nazočnost olova u zraku bila 70 puta veća od dozvoljene.

Na Biočićeve riječi da u njegovom ranijem istupu o broju oboljelih nije bilo ničega političkog ni strančarenja, reagirao je gradonačelnik Kaštela Joško Berket.
Izgubljeni legitimitet

– Gospodine Biočiću vi ste to izrekli u političkom kontekstu u raspravi o Generalnom urbanističkom planu (GUP-u) na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća, a ne na nekom stručnom skupu. Bili ste istaknuti dužnosnik HDZ-a i ravnatelj splitskog KBC i trebali ste o tim problemima tada javno galamiti, ali niste – kazao je Berket, koji smatra da dr. Biočić nakon takve izjave gubi legitimitet ubuduće razgovarati o problemu onečišćenja u Kaštelanskom zaljevu.

Vijećnik SDP-a Dražen Đaković je optužio dr. Biočića da je svojim nedavnim izjavama ‘napravio paniku u Kaštelima’.
– Vi ste vjerojatno politizirali i kada ste šutjeli o onečišćenju u Kaštelanskom zaljevu – ocijenio je Đaković.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.