Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

DOZNAJEMO SVE O POČETKU ŠKOLSKE GODINE! Učenici ovih škola prvi bi se trebali cijepiti

Autor: Iva Međugorac

Početak nove školske godine mogao bi, kako za sada stvari stoje, uvelike nalikovati onima kojima smo svjedočili prije pandemije korona virusa. Naime, kako se može čuti iz Ministarstva znanosti i obrazovanja užurbano se razmatraju popuštanja mjera u školama u odnosu na prošlu školsku godinu pri čemu se vodi računa o aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

‘’Ministar Radovan Fuchs veliki je zagovornik povratka učenika u školske klupe. On je zapravo među prvima isticao negativne strane online nastave još i prošle godine, a sada se planira ići korak dalje pa bi učenici koji su do sada u razredima nosili maske, od ove godine u razredima mogli boraviti bez njih’’, otkriva naš sugovornik blizak ministru te napominje kako bi se trebala vratiti natjecanja, ali i dopunska nastava.

’Ministar i njegovi suradnici svjesni su nezadovoljstva pa u nekim okolnostima i negativnog utjecaja maski na školarce, međutim nije ih moguće u cijelosti ukinuti. Školarci koji se voze organiziranim prijevozom maske će morati nositi, no odluke o maskama ministar prepušta stručnjacima te bi se one trebale donositi na lokalnoj razini, gdje bi se trebalo odlučivati i o dozvoljenom broju učenika u sredstvima javnog prijevoza’’, kaže naš sugovornik nadalje te napominje kako je Fuchsov glavni cilj izbjeći online nastavu u onoj mjeri u kojoj je to moguće.

‘’Za sada je polovica odraslog stanovništa cijepljenja, s početkom školske godine očekuje se početak procjepljenja djece starije od 12 godina, a isto tako očekuje se da se svi prosvjetni djelatnici i zaposlenici u školama cijepe. Nitko nikoga na to ne može prisiliti, ali razmatraju se metode kojima će se na tome inzistirati, to je jedan od ključnih ciljeva ne samo našeg ministarstva već i Vlade u cijelosti. Mi drugih metoda i sredstava za zaštitu ni nemamo’’, naglašava naš sugovornik uz opasku da su trenutno u tijeku finalni razgovori slijedom kojih bi se trebali definirati modeli koji će se primjenjivati u školama ovisno o epidemiološkoj situaciji.

O samom cijepljenju školaraca ovih se dana oglasila i zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin potvrdivši da će početkom školske godine, koja starta 6. rujna, početi organizirano cijepljenje djece u pojedinim školama.

”Pogotovo se to može odnositi na učenike završnih razreda srednjih škola, a tu su nam i srednje škole kao što su zdravstvene i ugostiteljske gdje učenici već tijekom školovanja zbog prakse dolaze u kontakt s ljudima različite dobi tako da bi te škole mogle biti prve u kojima se može organizirati cijepljenje”, izjavila je Pavić Šimetin u Dnevniku Nove TV, napominjući da će cijepljenje biti dobrovoljno.

”Nema obveze cijepljenja djece, ali ako se organizira u školi velikom broju djece i njihovim roditeljima bit će lakše dostupno”, kazala je, a iz njenih izjava može se naslutiti što će se događati u pojedinim školama u slučaju pojave virusa. . “Važno je primjenjivati princip koji smo imali tijekom prošle školske godine – da se nastava na daljinu ne mora odnositi na cijelu županiju, već na pojedine škole”, rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.