Wikimedia

DOZNAJEMO: Priča oko HEP-a tek je priprema terena: ‘Dalićka u tajnosti dogovara prodaju Hrvatskih voda’

Autor: I. Delić

Kako to obično biva, svaka politička priča u Hrvata krije neku pozadinu, a iza kulise ove priče krije se pak ministrica gospodarstva Martina Dalić pod čijom se palicom daleko od očiju javnosti dogovara prodaja Hrvatskih voda tvrtki RWE Hrvatska d.o.o.

Lijepu našu proteklih je dana okovao snijeg i led, a dok građani potaknuti među ostalim i senzacionalnim medijskim napisima vezanima za hladnoću u siječnju, muku muče s metodama zagrijavanja hrvatska politička scena tjednima vrije oko pitanja koje se bez sumnje može okarakterizirati kao jedno od krucijalnih po nacionalne interese.

Je li prodaja 25 posto dionica HEP-a najprimjenjiviji i najkorisniji model kako bi se otkupile dionice Ine, kao što je nedavno najavio premijer i lider HDZ-a Andrej Plenković?

Pitanje je to oko kojega se usuglasiti ne uspijevaju vlast, oporba, ali i brojni stručnjaci. Kamen spoticanja u cijeloj igri vezanoj uz HEP i Inu ujedno su i koalicijski partneri iz Mosta, ali i dio visokopozicioniranih članova HDZ-a koji vjeruju da to nije ispravna opcija. Unutar tih kritički raspoloženih stranačkih krugova zakotrljala se nedavno još jedna zabrinjavajuća priča. Naime, kako to obično biva, svaka politička priča u Hrvata krije neku pozadinu, a iza kulise ove priče krije se pak ministrica gospodarstva Martina Dalić pod čijom se palicom daleko od očiju javnosti dogovara prodaja Hrvatskih voda tvrtki RWE Hrvatska d.o.o.

Plan je, tvrdi naš dobro obaviješten i visokopozicionirani izvor, razrađen do u detalj, a priče oko HEP-a tek su priprema terena za ovaj megalomanski zahvat.

Hrvatske vode naplaćuju velike koncesije svim hidroelektranama u Hrvatskoj pa se u skladu s time RWE prije no što preuzme HEP kani osigurati preuzimanjem Hrvatskih voda. No, tu priči nije kraj jer ministrica koja ne uživa pretjerane simpatije javnosti nakon toga kani se pozabaviti i Hrvatskim šumama.

Gdje ima dima ima i vatre, kaže stara narodna poslovica pa mora da ni Mostov ministar energetike Slaven Dobrović prije nekoliko tjedana javnosti nije slučajno obznanio da je ideja da se prodajom dionica HEP-a na burzi skupi novac za kupnju Ine došla upravo od HDZ-ove ministrice Dalić, čiji muž Niko kakve li slučajnosti sjedi u upravi Ine.

Kada se tek površno baci oko na javne istupe predstavnika vlade na ovu temu teško je ne konstatirati da je upravo Dalić ta koja u ime vlade danima nameće ovu temu kako bi se kupila Ina, dok istovremeno u upravi ove nacionalne kompanije sjedi njezin suprug. Da nema ništa protiv privatizacije i rasprodaje nacionalnog bogatstva Dalić ionako nikada nije krila pa ostaje za nadati se kako će ovaj sumanuti plan na vrijeme netko stopirati, a da se na tome radi svjedoče i sukobi koji se vode upravo oko ministrice koja se Vlade domogla u posljednjem trenutku, i to navodno uz asistenciju Plenkovićeva savjetnika i prijatelja Davora Božinovića.




Inače, RWE Hrvatska prema pisanju na njihovoj internetskoj stranici u energetskom lancu vrijednosti sudjeluje kroz prodaju električne energije, plina, u pročišćivanju otpadnih voda, ali i kroz razvijanje projekata obnovljivih izvora energije u partnerstvu s HEP-om pa bi im transakcije ovoga tipa mogle pogodovati i biti kruna u njihovom ionako solidnom poslovanju na našem tržištu.

Autor:I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.