Davor Puklavec/PIXSELL

DOSTA JE REZOVA! Kustoski kolektiv BLOK poručuje Ministarstvu kulture

Autor: Hina

BLOK, kustoski kolektiv koji djeluje na sjecištu umjetnosti, urbanog istraživanja i političkog aktivizma, izrazio je nezadovoljstvo rezultatima Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2019. godinu, pozvavši s porukom “Dosta je rezova!” kolege i publiku da im se pridruže u borbi protiv “brutalnog rezanja” sredstava.

Nakon što je umjetnička organizacija Eurokaz u četvrtak upozorila na nepostojanje jasnih kriterija Ministarstva kulture temeljem kojih su donijete odluke o dodjeli sredstava putem Poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi za 2019., te od Ministarstva kulture zatražila dostavljanje dokumentacije o evaluaciji prijavnica, ministarstvo je prozvao i kustoski kolektiv BLOK.

Od sedam predloženih programa na tom su im natječaju Ministarstva kulture prošla samo dva, u iznosu koji je na najnižim granama od rezova 2007., umanjenom za 75 posto što, kažu, nije dostatno za razinu kvalitete koju su uspostavili, dostojanstven angažman suradnika i kvalitetnu produkciju i medijaciju koja će dosegnuti široke društvene slojeve.

“Ne pristajemo na rezove Ministarstva prebacivati dalje, na snižavanje cijene rada i isključivanje publike. Stoga se odlučno protivimo odlukama Ministarstva i ukazujemo na njihove devastirujuće posljedice – još manje umjetničkih radova, još gori uvjeti rada kulturnih radnika”, ističu u priopćenju članovi BLOK-a.

Protive se kulturnoj politici koja ih gura u komercijalizaciju, dok se javna sredstva dodjeljuju bez objave ocjena stručnih vijeća.


Ministarstvu kulture su puna usta “interesa za Republiku Hrvatsku” i “osiguravanja uvjeta za razvoj kulturnog i umjetničkog stvaralaštva te sudjelovanja u kulturi”, a kao jedan od posebnih ciljeva u Strateškom planu 2019.-2021. ističe razvoj izvaninstitucionalne (nezavisne) kulture i vizualne umjetnosti, no rezultati Poziva, ali i trenutna kulturna politika, guraju umjetničko i kulturno polje unatrag, u smislu radnih uvjeta i distanciranja od široke publike, tvrde u priopćenju.

Iz Bloka podsjećaju da kao kolektiv djeluju u kontinuitetu od 2001., razvijajući produkciju umjetničkih radova u javnom i galerijskom prostoru, istraživačke i izdavačke projekte, paralelno s produkcijom znanja i diskursa o umjetnosti u njezinom društvenom kontekstu.

“Svi naši programi duboko su prožeti idejom demokratizacije umjetničkog polja, kako u pristupu proizvodnji (kroz programe na hrvatskoj periferiji, rodno i klasno osviještene programe), tako i u pristupu recepciji programa (programi u javnim prostorima, na gradskoj periferiji, a posebno edukacijski programi)”, dodaju.

Iako djeluju u polju izvaninstitucionalne kulture, javne umjetničke institucije, kažu, smatraju svojima, redovno surađuju s njima, zalažu se za njihove bolje uvjete rada i javno se protive nametnutom “neprijateljstvu” upućujući na njegov sistemski karakter. Od 2016. vode BAZU, prostor za produkciju suvremene umjetnosti, edukaciju i aktivizam.

“Znamo da u ovoj borbi nismo sami. Umjetnice i kustosi, istraživačice i autori, fotografkinje i prevoditelji, administatori i koordinatorice, pjesnikinje i dramaturzi, svi ostali proizvođači i radnice koji se prepoznaju u ovom brutalnom rezanju, publiko, lokalna i međunarodna, studentice i srednjoškolci, pridružite nam se i dignite glas! Dosta je rezova!”, poručili su.

Autor:Hina
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.