Public Domain Pictures

DOPIS BANKE UPLAŠIO BAKU IZ SLAVONIJE: ‘Pomislila sam da moj račun netko koristi za financiranje terorizma!’

Autor: dnevno.hr

U Banci su, pak, naveli kda ko su dopise slali svim klijentima koji imaju transakcijske račune te da je riječ o informacijama vezanim uz prijenose sredstava koji na temelju zakonskih odredbi stupaju na snagu 1. siječnja 2018. godine

Dopis jedne banke koji je poslan na adrese svih klijenata jako je uplašio jednu umirovljenicu iz okolice Đakova koja je odlučila zbog njega kontaktirati i novinare.

“Pranje novca” i “finnaciranje terorizma” dvije su riječi u istoj rečenici dopisa koje su itekako uplašile jednu 85-godišnjakinju iz okolice Đakova. Dopis je umirovljenici poslala njezina banka kod koje ima otvoren tekući račun preko kojeg prima mirovinu, a strah joj se još više zavukao pod kožu kad je u istom dopisu vidjela kako kad bude nešto plaćala, mora navesti svoje osobne podatke.

 Uplašena baka zatražila je pomoć u redakciji Glasa Slavonije zamolivši novinare da provjere što se događa. Pritom je redakciji pročitala dopis koji je dobila.

“U tom dopisu piše da me moja banka obavještava da je donesen novi Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma koji osigurava provedbu Uredbe (EU) 2015/847 o informacijama koje trebaju biti priložene prijenosu novčanih sredstava. Piše i da se Zakon primjenjuje od 1. siječnja iduće godine, a ta uredba koju su spomenuli u RH primjenjuje se od 26. lipnja ove godine. Tamo navode i da je ta banka kao pružatelj platnih usluga obvezna provjeriti sadržaje i transakcije, potpunu informaciju o platitelju i primatelju plaćanja, kao i točnost informacija o primatelju plaćanja za sva plaćanja u korist računa otvorenih u banci. Kažu da svi prijenosi novčanih sredstava, uključujući i prijenose sredstava iz inozemstva, ili u inozemstvo, moraju imati sljedeće: platitelj mora navesti ime i prezime, broj računa plaćanja (IBAN) te adresu ili broj službenog osobnog dokumenta, ili OIB, ili datum i mjesto rođenja. Kod primatelja je potrebno navesti ime i prezime i broj računa IBAN”, čitala je nesretna žena.

Pritom je istaknula kako njoj račun služi sam da bi podizala mirovinu dodavši da joj nije jasno zbog čega se takvi dopisi šalju starijim ljudima kao što je ona. “Mogli su mi te novosti pojasniti kada dođem podići mirovinu. Ovako sam se uplašila, na prvu sam pomislila kako moj račun netko koristi za pranje novca i financiranje terorizma. Nije mi bilo svejedno”, konstatirala je za Glas Slavonije.

U Banci su, pak, naveli kda ko su dopise slali svim klijentima koji imaju transakcijske račune te da je riječ o informacijama vezanim uz prijenose sredstava koji na temelju zakonskih odredbi stupaju na snagu 1. siječnja 2018. godine. “Banka uvijek pravovremeno obavještava svoje klijente o svim promjenama u zakonskoj regulativi koje bi mogle utjecati na njihovo financijsko poslovanje, pri čemu smo dužni pozvati se na pravni dokument koji propisuje promjenu”, navodi se u odgovoru.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.