Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Donesen Zakon o OPG-u: Revoltirani zastupnici HSS-a i MOST-a napustili sabornicu

Autor: Hina

Hrvatski sabor u petak je donio Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu koji bi trebao biti korak prema poboljšanju stanja u poljoprivredi.

Zakon bi trebao omogućiti da se OPG razlikuje od ostalih gospodarskih subjekata, te pomoći uređenju tržišta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Zakon je prošao sa 77 glasova “za”, HSS-ovci i Mostovci revoltirani time što je Vlada odbila svih 30 oporbenih amandmana napustili su sabornicu prije glasovanja, dok ostatak oporbe koji je ostao u sabornici nije glasovao.

Cilj Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu je primjereno motivirati obitelj da upravlja OPG-om, te da se destimulira usitnjavanje proizvodnih resursa.

Zakonom se uređuje da su proizvodni resursi OPG-a neophodni za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede i glavni izvor sredstava za život zaštićeni od ovrhe, kao i imovina nužna za obiteljski život i stanovanje članova OPG-a.

Omogućava se da u radu na sezonskim i povremenim poslovima koji se obavljaju na OPG-ima smiju pomagati članovi najšire obitelji bez obveze zasnivanja radnog odnosa, a omogućava se i daljnje smanjenje administrativnih i fiskalnih barijera.

HSS i Most napustili sabornicu

Propisuje se da Agencija za plaćanja vodi upisnik OPG-ova kao sastavni dio Upisnika poljoprivrednika, te se on uspostavlja kao javna službena evidencija s vjerodostojnim i ažurnim podacima.

“Vidimo da ništa ne prihvaćate i nije vam cilj razvoja OPG-ova i poljoprivrede u Hrvatskoj. Nema smisla sudjelovati u glasovanju, mi napuštamo sjednicu”, poručio je HSS-ovac Davor Vlaović vladajućima tijekom glasovanja o amandmanima.

Mostovci su se kolegama iz HSS-a pridružili nešto kasnije, uoči samog glasovanja o zakonu.

“Nakon odbijanja svih amandmana ne mogu sudjelovati u postupku izglasavanja zakona, a vi ste sami sebi dovoljni. Nema potrebe da se opozicija uključi u rad jer nismo dovoljno stručni”, poručio je ironično mostovac Tomislav Panenić te zajedno s kolegama iz stranke napustio sabornicu.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.