Marko Prpic/PIXSELL

DOLIJALA PUSIĆKA: Pokrenut postupak protiv bivše ministrice!

Autor: I. Delić

Ono što je jednima dozvoljeno, drugima nije, potvrđuje mandat Vesne Pusić na čelu ministarstva vanjskih poslova.

Promatrajući zbivanja na hrvatskoj političkoj sceni, mora da se malo tko nadao kako će nadležne institucije nekada opaliti po prstićima ”omiljene” bivše ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, ali čini se kako je tome ipak tako. Naime, čuveno Povjerenstvo za sukobe interesa raspravljalo je o pokretanju postupaka u predmetima oko Pusić, potpredsjednika Sabora Ante Sabora te vjerovali ili ne, Milorada Pupovca.

Postupak je pokrenut tek u slučaju Pusićeve i to zbog ere kada je sjedila u ministarskoj klupi. I to zbog (kako se to u nas voli reći) propusta da se izuzme iz donošenja odluke o dodjeli novca organizacijama civilnog društva. Pusić je naime propustila do te mjere da je novčana sredstva u iznosu od 248.992,80 kuna dodjelila udruzi Documenta Centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba.

Možda bi naivci povjerovali da je riječ o humanom činu da na funkciji predsjednika Upravnog odbora iste ne sjedi njezin ”omiljeni” braco Zoran Pusić. Priča je ovo na koju onako pomalo likujući valja napraviti podsjetnik, jer gospođa Pusić dama je koja nerijetko naciji djeli lekcije iz morala.

Naime, u Ministarsvu vanjskih poslova u eri Vesne Pusić nije se šparalo. Izdašno se financiralo djelovanje organizacija civilnog društva iznosom od 1.884.084,16 kuna početkom prosinca 2014. Među organizacijama čiji se projekti financiraju, uz Centar za mirovne studije, Gong, i BABE, našla se i Documenta-centar za suočavanje s prošlošću. Za projekt pod nazivom “Izgradnja kapaciteta ukrajinskih OCD-a za istraživačko dokumentacijski rad na teškim kršenjima ljudskih prava” Documenti je od strane ministarstva kojim dodijeljeno 248.992,80 kuna. predsjednik Upravnog odbora je Pusić, a uz njega članovi odbora su i

“Ministrica apsolutno nije u sukobu interesa jer je odluka donesena na temelju samostalne ocjene povjerenstva s unaprijed određenim kriterijima- tvrdili su tada iz Ministarstva. Kazali su kako je proveden natječaj i da je projekte izabralo povjerenstvo iz raznih tijela državne uprave. „Odabrali su osam najboljih od 23 pristigla projekta, a nitko se nije žalio.”

Pusićeva je inače uz to što je bila ministrica bila i prva potpredsjednica vlade, iz čijeg je vremena ostalo mnogo nerazriješenih pitanja i kontroveri.

Brojni bi njezini potezi u uređenoj i civiliziranoj državi, koja kažnjava po jednakim kriterijima, rezultirali ostavkom ili smjenom, ali ova dama iz nekog je razloga bila zaštićena poput ličkog medvjeda. I dok danas mnogi predstavnici kojekakvih udruga napadaju ministra Hasanbegovića, Pusić je svoje poteze vukla diskretno, u tišini i bez pretjerano hajke, zaštićena čak i od medija. Radilo se o dvostrukim kriterijima, jer očito da je nekima u našoj zemlji dozvoljeno ono što drugima nije, a takvo što mora da smo i sami dopustili.




Autor:I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.