Foto: Igor Soban/PIXSELL

DOLAZE NAM CRNI DANI! Plenković i Ćorić razmatraju tri opcije: Kako će Vlada ublažiti rast cijena plina i struje?

Autor: Iva Međugorac

Da je pred Hrvatima novi izazovan period pa i borba za golu egzistenciju jasno je iz najava rasta cijena energenata koji će se odnositi kako na gospodarstvo, tako i na kućanstva. Ozbiljnost situacije između redaka nagovijestio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković najavljujući paket mjera koje bi trebale ublažiti učinak rasta cijena energenata.

Mada Plenković nije precizirao pojedinosti tog Vladinog paketa, upućeni kažu da se razmatra niz opcija koje uz ostalo uključuju limitiranje cijena i smanjenje PDV-a.

”Razmišlja se i o bonovima za socijalno ugrožene građane, a moguće je da će se sve te mjere kombinirati, situacija je složena, neće biti lako. Dolaze nam teški dani, ali Vlada je u pripravnosti, planiramo dogovore sa HEP-om, on bi u ovome što nam dolazi trebao imati ključnu ulogu, što je razumljivo s obzirom na to da je HEP najveći distributer plina i opskrbljivač kućanstva strujom u Hrvatskoj, baš zato naša je pozicija nešto lagodnija, ali nije lako kada se zna da sve ovo stiže u periodu u kojem svjedočimo drastičnom rastu cijena hrane”, otkriva naš sugovornik iz Ministarstva gospodarstva te kaže da se od HEP-a očekuje da i oni razrade mjere kojima bi se ublažio udar poskupljenja na građane.

Ovo nije samo hrvatski problem

”Naravno da se očekuje da HEP reagira, ali i sa tim treba biti pažljiv, treba voditi računa o tome da se ne dovede u pitanje stabilno poslovanje HEP-a, najvjerojatnije ćemo pokušati objediniti sve mjere u jedan veliki paket”, dodaje.

“Treba napomenuti kako ovo nije isključivo hrvatski problem, cijene energenata već su poskupile širom Europe, mi proučavamo francuski model, oni su ograničili rast cijena, a ne čini nam se promašeno niti osigurati pomoć kućanstvima koja su posebno ugrožena to se naravno odnosi na umirovljenike, i građane koji primaju socijalnu pomoć”, zaključuje naš sugovornik.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.