fbpx
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

‘DOKAZA U 25 GODINA NIJE BILO, NEKA OBJAVE ŠTO SU NAŠLI’ Odvjetnik Mišetić o optužnici protiv pilota: ‘Kako je Srbija imala bolji pristup dokazima od Haaga?’

Autor: Dnevno.hr

Luka Mišetić, odvjetnik koje je pred Haaškim sudom branio Antu Gotovinu, komentirao je optužnicu iz Srbije protiv hrvatskih pilota te je poručio da nije iznenađen potezima tužiteljstva Srbije, ali u ovom slučaju nije vidio kvalitetne dokaze koji potkrjepljuju osnovanu sumnju na ratni zločin. Naglasio je da se i Haag bavio ovim predmetom u sklopu istrage operacije Oluja.

“Uzeli su izjave svjedoka, neki su svjedočili u predmetu Gotovina zbog čega smo mi kao njegovi branitelji detaljno istražili slučaj i došli do zaključka kao i Haško tužiteljstvo, a to je da nema dokaza tko je uopće pucao po toj koloni, razna su svjedočenja. Drugi problem je što se ne zna što su oni, koji su pucali, ciljali jer su u koloni bili izmiješani vojska i civili. Sad je pitanje kako je moguće da je Srbija imala bolji pristup dokaznom materijalu i internim dokumentima i svjedocima s hrvatske strane od Haaškog tužiteljstva koje je imalo pristup arhivima Hrvatske, Srbije i BiH i nije bilo tog zaključka”, poručio je za N1.

Kako je rekao izvješće o tome predala je i nevladina organizacija Human Rights Watch koji su imali pristup izbjeglicama u Srbiji, uzeli su njihove izjave odmah nakon Oluje.


“U tim izjavama jasno stoji da su s njima u koloni bili i srpska vojska i teško naoružanje. HRW je zaključio da treba istraga na što su konkretno ciljali oni koji su pucali u blizini kolone. Ako postoje dokazi da je pilot s namjerom pucao u civile, to je ratni zločin za procesuiranje, ali ni HRW ni tužiteljstva BiH, ni Hrvatske, ni Haaga u 20 godina nisu našli dokaze o takvoj namjeri hrvatskih pilota, ako su oni pucali. Iznenađen sam što Srbija sad tvrdi da imaju bolji pristup informacijama o namjeri hrvatskih pilota od haškog tužiteljstva”, naglasio je, dodavši da Tužiteljstvo BiH tvrdi da predmet postoji, ali da se s njim nije ništa radilo zbog nedostatka dokaza.

Ne bi trebalo biti ograničenja kretanja

“Moguće da nije postojala suradnja između BiH i Hrvatske. Nema mi logike ako tužiteljstvo BiH ima otvoren predmet dugo i zaključilo je da ne može podići optužnicu, a dogodilo se na njihovom teritoriju, sumnjam da postoji bolja suradnja tužiteljstva Srbije i Hrvatske po ovom pitanju. Koji su to dokazi koje Srbija tvrdi da ima dok BiH i Hrvatska nemaju? Takvih dokaza u 25 godina nije bilo, sad je na njima da objave što su našli da nitko drugi nije mogao naći”, rekao je.

Na upit hoće li biti ograničena sloboda kretanja pilota, Mišetić je odgovorio da treba vidjeti kako će hrvatsko odvjetništvo reagirati, ali što se tiče moguće tjeralice koju bi Srbija mogla izdati, Interpol je zbog manipulacija sa sustavom promijenio pravilo da jedna država ne može koristiti pojam univerzalne nadležnosti da bi optuživala pa izdavala Interpolove tjeralice protiv državljana drugih zemalja.

“Ako Interpol obavijesti Hrvatsku da je stigao zahtjev za tjeralicom iz Srbije, Hrvatska ima pravo izvršiti veto na zahtjev Srbije. Pretpostavljam da će Hrvatska odbiti zahtjev. A kako Srbija nije članica EU-a ne može se izdati ni europski uhidbeni nalog pa ne bi trebalo biti ograničenja kretanja”, rekao je.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.