Dok se Agrokor raspadao, Todorić milijune prebacivao u Dubai | Dnevno.hr
PIXSELL/

Dok se Agrokor raspadao, Todorić milijune prebacivao u Dubai

Autor: dnevno.hr

Iako mu je blokirano osam računa, Ivica Todorić i dalje ima novca plaćati čitave timove odvjetnika u Britaniji i Hrvatskoj, kao i ljude koji mu pišu blog i tvitaju. Postavlja se pitanje odakle Todoriću novac za sve to?

Prema pisanju tjednika Express istraga pokazuje da je usred najveće krize, samo mjesec dana prije nego što će lani potpisati predaju Agrokora na upravljanje državi, Todorić sklonio preko Švicarske u Dubai pet milijuna eura. U tom trenutku, u ožujku, vladala je opća panika u Hrvatskoj: Todorić je tražio pomoć države, nije imao za isplatu plaća radnicima, dobavljači su već krenuli s obustavom robe, a 60.000 radnika Agrokora u Hrvatskoj i regiji strepilo je hoće li završiti na ulici.

Todorić je uspio preveslati i posljednji put ruski Sberbank, koji mu je odobrio 100 milijuna eura u ožujku. Dao im je popis dobavljača koje trebaju isplatiti, ali je polovica tog novca ponovno završila u Agrokoru.

Protiv Ivice Todorića je već otvorena istraga o izvlačenju 1,14 milijardi kuna iz Agrokora prethodnih godina. Od istražnog zatvora pobjegao je u London. No ovo je potpuno novi krak istrage, piše Express.

Todorić prvo izdaje nalog da Agrokor iz Hrvatske isplati pet milijuna eura na račun Agrokora AG u švicarskom Zugu. Novac je sjeo na švicarski račun otvoren u UBS banci 2. ožujka. Kako je potvrđeno Expressu iz dva neovisna izvora upućena u praćenje traga tog novca, nije bilo nikakvog pravnog niti poslovnog razloga da se taj novac isplati u Švicarsku. Inače, istražitelji su i ranije utvrdili da je račun švicarskog Agrokora služio za potpuno neopravdano podizanje gotovine i plaćanje troškova obitelji.

U Agrokoru su znali da se novac odlio u Švicarsku, ali forenzičari koje je angažirala izvanredna uprava niti bilo tko drugi nije znao kamo se novac odlio sa švicarskog računa. Za taj novac se spekuliralo da ga je možda osobno podignuo Ivica Todorić tijekom puta u Graz. Druga spekulacija je bila da se možda vratio u Rusiju kao “nagrada” nekom dužnosniku za daljnju pomoć ruskih banaka. Tek nakon što su prošli mjeseci i Švicarska je priznala “lex Agrokor”, dobiven je uvid u račun, a švicarski Agrokor AG dobio je nezavisnog povjerenika kojeg je imenovao sud u ime švicarske države. Nakon uvida u dokumente opet dolazi nova prepreka. Ivica Todorić nije podignuo novac nego je pet milijuna eura poslao na račun određene tvrtke u Dubaiju.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.