Dusko Marusic/PIXSELL

Dok radnicima ‘Uljanika’ nisu isplaćene plaće za rujan, Komadina traži plan za spas ‘3. maja’

Autor: Hina

Radnicima Uljanika u ponedjeljak nije isplaćena plaća za rujan te s obzirom da je istekao i zadnji termin predviđen Kolektivnim ugovorom za isplatu plaća za oko četiri tisuće radnika Uljanik grupe, od utorka će biti pokrenut proces mirenja koji će trajati pet dana, a zatim, ne bude li u međuvremenu isplaćena plaća, radnici ponovno kreću u štrajk.

Potvrdio je to Hini povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko, koji je izrazio nadu da će se u idućih pet dana ipak pronaći rješenje.

“Budućnost Uljanika je neizvjesnija neko ikada, no ipak se nadamo da će se u tih pet dana trajanja procesa mirenja pronaći neko rješenje. Stoga još jednom apeliramo na Vladu da nam pomogne, vjerujem da će razum ipak prevladati”, kazao je Šverko.

Nakon još jednog sastanka sindikata i Stožera za obranu Uljanika s vodstvom Uljanik grupe istaknuo je kako će se Štrajkaški odbor formirati zadnjeg dana procesa mirenja, a od ponedjeljka, ne bude li do tada isplaćena plaća za rujan, radnici Uljanika ponovno kreću u štrajk.

Iz Korporativnih komunikacija Uljanik Grupe priopćili su kako je na sastanku predstavnika sindikata i uprava društava Uljanik Grupe bilo govora o aktualnoj temi isplate plaća za rujan, te je tom prigodom utvrđeno da niti Upravi niti sindikatima ne stižu odgovori na mnoge dopise upućene nadležnima.

Naime, Uprava je prije dva tjedna ponudila određeni model isplate plaće, no na isti nije bilo reakcija. “Budući da Uprava ne može osigurati ni dio plaće bez oslobađanja Uljanikovih depozita, a to se ne može dogoditi bez jamstava države, sindikati su najavili pokretanje postupka mirenja”, naveli su iz Korporativnih komunikacija.

Dodali su kako je sindikate očekivano zanimala informacija o namjerama ukrajinskih predstavnika koji su protekli tjedan posjetili Uljanik, no da Uprava takve suštinske informacije nije dobila na samom sastanku.




S današnjeg je sastanka poručeno kako i dalje nije poznato hoće li država na sutrašnjoj Skupštini dioničara dati svoj protuprijedlog za izbor članova u novi Nadzorni odbor Uljanika. Kao što je istaknuto na prethodnom sastanku, Program restrukturiranja još uvijek je na razmatranju u nadležnom Ministarstvu te zasad nema informacija o tome kada će biti upućen u tijela Europske komisije.

Komadina: Očekujemo plan za očuvanje brodogradnje i ‘3. maja’

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare da se od mjerodavnog ministarstva očekuje plan za očuvanje brodogradnje, posebice “3. maja”, te da je nužno imenovati nove uprave u pulskom brodogradilištu Uljaniku i riječkome “3. maju”.




“Vjerujem da u ime radnika ‘3. maja’ jasno mogu reći da od resornog ministarstva očekujemo plan za očuvanje brodogradnje, a što se nas tiče, fokus je na ‘3. maju’. Prije svega, zaposleni moraju znati što sljedećih tjedana mogu očekivati od Vlade. Vlada ima upravljačku moć jer je najveći pojedinačni dioničar, ima legislativnu moć te ima proračun sa snagom koja može pomoći u provedbi plana restrukturiranja”, rekao je Komadina.

Istaknuo je da je za sutra najavljena Skupština dioničara Uljanika, da dioničari moraju imenovati novu Upravu Uljanika, kao i novu Upravu “3. maja”, te da će sljedećeg tjedna, nakon 23. listopada, proći 60 dana od blokade računa “3. maja”. Smatra da se do tada račun “3. maja” mora deblokirati jer u protivnom tom brodogradilištu prijeti otvaranje stečaja. “Valjda je svima jasno da Vlada mora reagirati”, istaknuo je.

Također je istaknuo da Vlada mora aktivno preuzeti plan restrukturiranja i poslati ga u Bruxelles kao svoj plan, što bi brodovlasnicima dalo jamstvo za sigurnost njihovih narudžaba i za budućnost brodogradilišta u Puli i Rijeci.

Komadina se osvrnuo i na probleme u vezi sa Županijskim centrom za gospodarenje otpadom Marišćinom.

“Uprava i rukovodstvo Ekoplusa, koji upravlja Marišćinom, moraju znati što smrdi, a smrdi odlagališna ploha gdje se odlažu produkti Marišćine. Oni moraju vrlo jasno i u što kraćem roku reći zašto smrdi, što se događa i koje su to tvari, koje su pogreške u postupanju s otpadom”, rekao je župan.

Dodao je kako se mora znati tko je u vodstvu Ekoplusa odgovoran te da je predsjednik Uprave te tvrtke rekao da će se problem riješiti do Nove godine. U suprotnom, istaknuo je kako Uprava Ekoplusa mora odstupiti.  Kako je rekao, županija je u vezi s problemom na Marišćini otvorena za sve konstruktivne prijedloge, pogotovo stručnjaka.

Zamjenik župana Mamula se ispričao

Na konferenciji je bio i zamjenik župana Petar Mamula, koji je na pitanje hoće li se ispričati zbog izjave koju mu je spočitavao dio oporbe odgovorio da će to javno učiniti.

“Već neko vrijeme razmišljam o tome koliko može jedna izjava, koja je, dozvoljavam, možda izrečena da se može interpretirati na ovaj ili onaj način, proizvesti medijske buke, pa i hajke i jednom dijelu”, rekao je, dodajući kako je smatrao da je svojim istupom na Županijskoj skupštini dovoljno rekao o toj temi, ali to očito nije bilo dovoljno.

“Upravo zbog činjenice da je ta izjava izazvala, onako kako je zlonamjerno interpretirana od kolega iz HDZ-a,  veliku buru u javnosti, iskoristit ću ovu priliku da se javno ispričam svim građanima kojima je ona možda izazvala negativne emocije, ponavljam, isključivo iz razloga što je bila prenesena na način kako je bila prenesena”, istaknuo je.

Dodao je da će se “ubuduće potruditi da zarez stavlja na pravo mjesto” te da “time ne bi želio staviti zarez, nego točku na tu temu”.

Županijski vijećnik HDZ-a Lovorko Gržac rekao je na posljednjoj sjednici Županijske skupštine da je dožupan Mamula izjavio da je Gomirje “najzapadnije mjesto srpsko u ‘ajmo reći Republici Hrvatskoj”, o čemu postoji videosnimka. “Republika Hrvatska je država, kome se to sviđalo ili ne, priznata i samostalna i nije ‘ajmo reći u Republici Hrvatskoj”, istaknuo je Gržac.

Mamula je tada među ostalim rekao kako nikad nije spomenuo “takozvanu Republiku Hrvatsku, odnosno ‘ajmo reći Republiku Hrvatsku” te da uvijek jasno i glasno kaže od kuda dolazi i čiji je državljanin.

Gržac je pak na konferenciji za novinstvo pustio videosnimku Mamuline izjave, u kojoj se čuje da Mamula govori onako kako je Gržac prenio na Županijskoj skupštini,  te je od njega zatražio da obrazloži svoju izjavu i odgovori na pitanja “je li Gomirje srpsko ili hrvatsko selo i zbog čega upotrebljava sintagmu ‘ajmo reći prije naziva Republike Hrvatske” Tražio je i da se ispriča ako utvrdi da je izjava bila nespretno sročena.

Mamula je izjavu o Gomirju dao nakon službenog posjeta Čačku, gdje su bili na Festivalu trube u Guči uz udrugu čiji su članovi od županije dobili novac za odlazak na taj festival.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.