fbpx

‘Dok hrvatski Titanik tone, ajkule čekaju, a sva posada još bezbrižno pleše na palubi!’

Autor: Damir Kramarić

'Ne treba nas čuditi da Srbija, Slovenija, Bosna i Italija imaju strategije kojima štite svoje interese na štetu tuđih. Nije međutim normalno da samo Hrvatska nema baš nikakvu strategiju, te je zbog toga izložena štetnim politikama i ucjenama sa svih strana', ističe admiral Domazet Lošo.

Nakon što smo u subotu navečer objavili opširan izvještaj sa skupa Zavjeta za Hrvatsku na kojem su predstavljena 'Strateška polazišta za oslobađanje Hrvatske od unutarnje agresije’, te najavljena daljnja provedba te strategije, odnosno 'Oluja 2', dobili smo mnogo upita čitatelja koje zanima gdje mogu pronaći dijelove 'Memoranduma 2', strateškog dokumenta srbijanskih akademika iz kojeg se može zaključiti da vlast u Beogradu ne odustaju od stvaranja 'velike Srbije', a o čemu su general Lukić i admiral Domazet opširno govorili na subotnjem skupu u zagrebačkom restoranu Globus.

Memorandum 2: Kako u miru vratiti ono što je izgubljeno u ratu

Tragom tih upita ovdje prenosimo najzanimljivije dijelove 'Memoranduma 2' iz danas objavljenih 'Strateških polazišta za oslobađanje Hrvatske od unutarnje agresije' Domovinskog stožera ZZH, na web stranici Zavjeta za Hrvatsku.


– Na dvadeset petu obljetnicu (2011. godine) objavljivanja Memoranduma Srpske akademije nauka i umetnosti, koji je bio znanstveno-teorijsko polazište za osvajačke ratove u svrhu stvaranja 'Velike Srbije', osmišljen je njegov nastavak – 'Memorandum 2'. Glavna misao 'Memoranduma 2' je: 'Kako u miru vratiti ono što je izgubljeno u ratu'. Memorandum 2 je proslijeđen svim članovima srpske Vlade, a aktualna srpska politika svojim potezima potvrđuje da doista slijedi strategiju naznačenu u tom dokumentu. Tako primjerice Vuk Jeremić ističe da je 'zaštita interesa srpskog naroda u regiji politički, povijesni pa i moralni imperativ', dok Ivica Dačić napominje da je za Srbiju prioritet položaj Srba u drugim zemljama u regiji, što dokazuje da su postavke iz 'Memoranduma 2' doista zaživjele. Cilj 'Memoranduma 2' je Srbiju staviti u ravnopravan položaj sa svim državama na koje je ona izvršila agersiju – ističu, između ostalog, autori 'Strateških polazišta za oslobađanje Hrvatske od unutarnje agresije' na 15. stanici tog dokumenta u poglavlju naslovljenom: 'Strategije susjeda'.

'Treba umanjiti odgovornost Srbije za počinjene zločine i razaranja'

Isti dokument, čiji je glavni autor admiral Davor Domazet Lošo, ravnatelj Domovinskog stožera, dalje citira 'zadaća programa Memoranduma 2'.

– Metode 'Memomoranduma 2' uobličene su u dvije cjeline s ukupno devet zadaća. Po njima treba, kao prvo, promijeniti karakter rata, zatim umanjiti odgovornost Srbije za počinjene zločine i razaranja, potom optužnicama, potjernicama i montiranim sudskim procesima protiv državljana Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova staviti je u ravnopravan položaj s državama u okruženju. Valja, zatim, odvratiti pozornost regionalnih i međunarodnih medija sa završnih procesa bivšim pojedincima srbijanskog političkog, vojnog i sigurnosnog vrha i političkog vrha Republike Srpske kojima se sudi u Haškom tribunalu. Susjedne države Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo treba dovesti u položaj da odustanu od tužbi najavljenih pred međunarodnim sudovima. Jedan od načina je da se pozornost javnosti zaokupi optužnicama, potjernicama i sudskim procesima koji će se odvijati pred srbijanskim pravosuđem protiv državljana Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Kosova. Pokajničkim akcijama treba dovesti Srbiju u jednak položaj sa stradalim i oštećenim državama iz okruženja – pišu autori Memoranduma 2, prema dokumentu Domovinskog stožera Zavjeta za Hrvatsku.

'Teritorijalne probitke Srbija treba ostvarivati destabiliziranjem vlada susjednih država'

Autori 'Memoranduma 2' u nastavku, prema istom izvoru, nadodaju da moraju ustrajavati na zatvaranju Haškog tribunala i na suđenju generalu Ratku Mladiću pred domaćim pravosuđem. Također ističu da Srbija teritorijalne probitke treba ostvarivati 'destabiliziranjem vlada susjednih država, provociranjem unutarnjeg nezadovoljstva i nemira i slabljenjem oštrice optužbi protiv Srbije'. Ovu zadaću trebaju provoditi pod geslom 'slaba vlast, slaba država', ističu autori dokumenta, te dodaju da je 'prijeko potrebno provocirati unutarnje nezadovoljstvo i nemire jer se u politički nestabilnim državama slabi oštrica optužbi protiv Srbije'.
Autori srbijanskog strateškog dokumenta također ističu da je nužno 'pomagati otcjepljenje Republike Srpske, ustrajavati na konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovu te provesti preoblikovanje srpskih zajednica u državama okružja u unitarnu svesrpsku zajednicu'.

'Zahtijevati teritorijalnu autonomiju Srba u Hrvatsko i na Kosovu'

Pri tome bi trebali ' i dalje instrumentalizirati Srbe u zemljama okruženja, pokazati veliku brigu za Republiku Srpsku, zatim za srpsku manjinu u Vukovaru, istočnoj Slavoniji i sjevernom dijelu Kosova, kako bi oni u tim dijelovima postali konstitutivan narod'. Moraju potom 'zahtijevati teritorijalnu autonomiju Srba u tim dvjema državama i nikada ne prihvatiti kao konačan gubitak 'Srpsku Krajinu i slavonske zemlje' po uzoru na Njemačku, za koju Istočna Njemačka nikad nije bila izgubljena'.
Autori Memoranduma 2 zatim ističu da treba 'donijeti Zakon o dijaspori i Srbima u regiji u kojemu se treba naglasiti pojam svesrpske zajednice, te da treba zaustaviti odvajanje Vojvodine, spriječiti daljnju regionalizaciju Srbije i oslabiti djelovanje Islamske zajednice u Sandžaku.

Slične nepisane memorandume imaju i Slovenija, Italija te Bosna i Hercegovina

– Ako je Memorandum 1 pruzročio genocid, urbicid, ratne zločine i razaranja, Memorandum 2 , treba završiti u miru sve one velikosrpske projekte koji nisu ostvareni u ratu – zaključuju autori strateškog dokumenta Domovinskog stožera ZZH, a na osnovu teza iz srbijanskog 'Memoranduma 2', čije najzanimljivije dijelove smo gore i citirali.

Valja ovdje istaknuti da admiral Davor Domazet, ravnatelj Domovinskog stožera ZZH i njegovi suradnici, u 'Strateškim polazištima' nisu apostrofirali samo srbijanski strateški dokument, već i 'nepisane memoradume' ostalih hrvatskih susjeda, odnosno za hrvatsku podjednako 'zanimljiva' strateška polazišta Bosne i Hercegovine, Slovenije, te Italije. I u geostrateškim smjernicama tih zemalja admiral Domazet i njegovi suradnici također su, naime, prepoznali dijelove potencijalno opasne za Hrvatsku, što prema Domazetovim riječima, nikoga ne bi trebalo čuditi, jer je u svijetu normalno da svaka država nastoji štititi svoje interese, pa makar i na štetu tuđih.

– Ne treba nas čuditi da Srbija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Italija… imaju svoje geopolitičke strategije u kojima nastoje promicati svoje nacionalne interese na štetu tuđih, a na što smo se osvrnuli u 'Strateškim polazištima…'. Nije, međutim, normalno da jedino Hrvatska nema baš nikakvu strategiju, te je zbog toga izložena štetnim politikama i ucjenama sa svih strana – ističe admiral Domazet Lošo, ravnatelj Domovinskog stožera i poznati hrvatski geostrateg i geopolitičar.

Lukić: Pozivamo sve hrvatske političke opcije da zajedno krenemo u 'Oluju 2'

Apsurdnost hrvatske pozicije i potencijalnu veliku opasnost za mladu hrvatsku državu još je slikovitije opisao general Marko Lukić, predsjednik Zavjeta za Hrvatsku, riječima 'da hrvatski Titanik tone, a cijela posada još bezbrižno pleše na palubi'.

– Zbog dramatične situacije u kojoj se nalazi Hrvatska, pozivamo sve političke opcije da zajedno s nama krenu u provedbu 'Oluje 2', odnosno u borbu protiv unutarnje agresije na Republiku Hrvatsku, detaljno opisanu u 'Streteškim smjernicama' Trebamo se što prije organizacijski posložiti i zajednički odgovoriti na ugrožavanje Hrvatske, jer nemamo puno vremena za spašavanje domovine – napominje Marko Lukić, predsjednik Zavjeta za Hrvatsku, koji potom dodaje da telefoni 'Zavjeta' u zadnja dva dana, odnosno nakon subotnje prezentacije 'Strateških polazišta za Oluju 2', te nakon izvještaja o tom događaju objavljenom jedino na našem portalu, doslovce ne prestaju zvoniti.
Mnogi se, kaže Lukić, žele učlaniti u 'Zavjet', kako bi sudjelovali u 'Oluji 2'.

>>> Uskoro kreće 'Oluja 2' koja će Hrvatsku braniti od srpskog osvajanja predviđenog 'Memorandumom 2'

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.