Miranda Cikotic/PIXSELL

Dok dr.Plenković opipava puls naroda, svi pokretni pacijenti bježe u druge bolnice

Autor: Marin Vlahović

Doktor Plenković evidentno ima svestranu doktorsku naobrazbu. Uz pedagoške mjere on i opipava puls naroda.

U sinoćnjem gostovanju na dnevniku Hrt-a premijer Andrej Plenković je najavio odgodu poreza na nekretnine. Plenković je ovu odluku obrazložio sljedećim rečenicama: „Osluškujemo bilo naroda, premda treba napomenuti da je ovaj porez, u okviru zakona o lokalnim porezima, prošao raspravu u Saboru kao dio paketa porezne reforme još prošle godine.
No zaključak razgovora s ministrom financija i drugima u Vladi jeste da je potrebna dodatna pedagogija, ne samo građana već i lokalne samouprave, jer je cilj ovog poreza da bude prihod samoupravnih jedinica. Radi se o svojevrsnom pojednostavljenju komunalne naknade i spomeničke rente. Prevladava stajalište, nakon dodatne analize, da se predloži odgoda poreza za dogledno vrijeme – dijele ga i naši partneri. Treba pomoći samoupravi i smiriti tenzije. „

Pedagogija je znanost koja se bavi odgojem i obrazovnim procesima a kako su građani koji trebaju platiti porez na nekretnine odrasli i punoljetni, odgojni proces je tu završen. Doduše, možda Plenković misli kako ih treba preodgojiti ili bolje rečeno pripitomiti kako bi im država lakše otimala novac. Jer ovako više ne ide. Ljudi se bune i zato se mora primijeniti pedagoški pristup problemu, kao s malom djecom, deranima koji ne razumiju kako se treba ponašati, ako želiš biti dio civiliziranog svijeta. Svi se ti zakoni već provode u drugim zemljama Europske Unije. Znate, u onim državama gdje većina građana ima plaću 4-8 tisuća eura, a ne 4000 kuna. Prepisati sve te uredbe, zakone i namete, kao da se radi o svetom pismu, mogu samo oni koji nemaju nikakvog doticaja s hrvatskom stvarnošću. Ili ih jednostavno nije briga, što je mnogo vjerojatnije.

Doktor Plenković evidentno ima svestranu doktorsku naobrazbu. Uz pedagoške mjere on i opipava puls naroda. Ako se puls previše ubrza, to znači kako se pacijent jako uzrujao i da bi mogao naglo odapeti ili, što je za liječničko osoblje još opasnije- poludjeti. Dakle,  istrgnuti sa sebe sve te cijevi i elektrode, te obrnute infuzije vađenja umjesto davanja krvi, i krenuti u suludi pohod po bolnici. Očajni pacijent, oslabljen desetljećima lažnog liječenja, a ustvari trovanja, tražio bi tada po hodnicima odgovorne doktore. Pošto je dugo vremena bio u komi, kada bi ugledao Plenkovića na bolničkom hodniku pacijent bi ga jamačno pitao a koji si sad ti? Pa ja sam novi, došao sam vam pomoći. Ma jesi ti onaj što je zadnjih mjeseci iz mene izvadio pet litara krvi? Na ovu optužbu Plenković bi vjerojatno odgovorio pedagoški široko, objašnjavajući pacijentu da su takve mjere liječenja nužne, kako bi mu jednog dana bilo bolje. Smirujućim tonom, uvjerio bi nesretnika da se vrati u krevet i prihvati sudbinu.

Ali doktore Plenkoviću, nismo mi mala djeca ni pacijenti na samrti. Narod je veoma živa i nepredvidljiva biološka i kulturološka masa svega i svačega, i nisam siguran da je vaša dijagnoza točna. Niste prvi, ali mogli biste biti zadnji liječnik koji nam propisuje ovakvu terapiju. Da uistinu slušate bilo naroda, Ivica Todorić bi se davno našao u zatvoru i vi ne biste dizali nove lihvarske kredite kako bi se prikrio kriminal u Agrokoru koji je godinama bio pod zaštitom i kontrolom države. Doktore, bolnica vam se prazni. Svi pokretni pacijenti bježe u druge bolnice, i kupuju karte za Irsku u jednom smjeru. Hrvati odlaze, nestaju a vi ispipavate puls. Pogledajte kako se na ruci Ive Balent sjaji novi Rolex. Ispipajte njoj puls i saznat ćete kako ludo lupa od pohlepe i obijesti.  Cijena tog sata može nahraniti puno gladnih ljudi. To su građani koji kopaju po smeću i traže plastične ambalaže. Po Dalmaciji slijede turiste u stopu i čekaju kad će ovi iza sebe ostaviti ispijene boce alkohola. Nisu to klošari. To su pošteni ljudi, učitelji, umirovljenici,  radnici pa i branitelji. To je slika vašeg pacijenta, hrvatskog naroda čiji puls vi tako dobro iščitavate. Narod je na izdisaju i treba mu hitna stručna liječnička pomoć.  Nego,  jeste li sigurni da ste vi pravi doktor?

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.