fbpx

DOGOVOR NA VRUĆOJ JANJETINI: Ovo su ljudi s kojima Josipović počinje graditi treći put i novu političku stranku s kojom računa na pobjedu

Autor: I.Delić

Josipović koketira sa svim predstavnicima lijevih političkih opcija po malo, što na ručkovima, što na kavama. A sve to kako bi ostao i opstao ako ne na vlasti, onda barem negdje blizu nje.

Vjerojatno ostajem u politici, poruka je to koju je Ivo Josipović poslao u noći izbornog poraza, a od tog svojeg nastojanja po svemu sudeći još uvijek nije odustao. Vagao je predsjednik na odlasku ovih dana sve opcije koje mu se nude, a konačnu odluku kako saznajemo objavit će nakon inauguracije nove predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Premda je izbore izgubio vjetar u leđa dalo mu je milijun i sto tisuća osvojenih glasova, u kojima Josipović vidi ozbiljan kapital kojega ne smije i ne želi profućkati. Taj rezultat ga, kako je u više navrata diskretno dao do znanja obvezuje jer ne smije izdati one koji su mu dali glas. Predsjednik na odlasku očito nije svjestan da se rezultati s ovih izbora vrlo vjerojatno neće ponoviti, a mnogi analitičari skeptični su prema tome da bi mu ti rezultati u neko dogledno vrijeme mogli koristiti. Ali vlast je slast i od toga se ne odustaje tako lako. S druge strane, Josipović je ovih dana izrazito iznerviran porukama koje stižu iz vladajuće stranke, odnosno njegova SDP-a.

Iznervirale su ga izjave predstavnika stranke koji poraz pripisuju njemu, a osvojene glasove sebi. Pripremio je stoga u suradnji s bliskim suradnicima i partnerima ozbiljan plan i strategiju na kojoj polako, sigurno i lukavo misli raditi. Za početak, maknuti će se na neko vrijeme iz javnosti oblačeći ponovno odijelo mirnog i uglađenog sveučilišnog profesora. Svjestan da ga u SDP-u ne dočekuju raširenih ruku, već sada začinio je s nekim svojim ljudima nove sukobe u stranci. A sve Josipoviću sklone glave imaju samo jedan cilj s trona stranke ukloniti Zorana Milanovića, koji se usprkos igrama iza leđa još uvijek relativno uspješno koprca u borbi sa oporbenjacima iz svojih redova. Ne da ni Milanović svoju vlast tako lako jer svjestan je da ga do parlamentarnih izbora nitko neće rušiti.

Valja imati na umu da Josipovića još uvijek nitko nije pozvao da se vrati u SDP, a ponajmanje Milanović. Kada poljulja Milanovićevu poziciju u stranci, u kojoj Josipovića nitko ne želi krenuti će samouvjereno u jednu novu bitku nadajući se da će SDP izgubiti izbore. Osnivanje vlastite stranke za njega je suviše komplicirano, a takvi pokušaju na hrvatskoj političkoj sceni rijetko kada urode plodom. Zato računa na infuziju koju bi trebao dati svojim dolaskom u njegove redove trebao dati bliskom prijatelju Nikici Gabriću i njegovom Nacionalnom forumu. Gabrić i Josipović izrazito su prisni, a tu prisnost ne kriju. Štoviše, poznavatelji ovoga dvojca često ih susreću kako brk maste janjetinom po restoranima u Zagrebu i okolici. Sam Gabrić za političku kuhinju Ive Josipovića prilično je zainteresiran, a za kombinaciju ovoga tipa veoma je otvoren.


Podjednako otvorena za kombinaciju s Josipovićem jest Vesna Pusić s kojom se Josipović nedavno sastao na kavi razgovarajući o planovima za budućnost. Ona je ta koja bi trebala odraditi posao za bivšeg predsjednika, odrađujući dio plana za novu lijevu koaliciju, čija bi članica i sama bila. Uz to, zavirio je ovih dana predsjednik na odlasku malo po županijama pa zasjeo s predstavnicima IDS-a na koje također računa, a koji se pak u želji za vlašću mogu, hoće i žele utrpati u svaki politički lonac. Te naposlijetku, tu je predsjedniku odana i sveprisutna Mirela Holy sa svojim Orahom. Lukavo i vješto ova dama koketira sa svima po malo. Dok u javnosti očajava zbog toga što je Zoran Milanović neprestano naziva, s njim odlazi na večere na kojima kako sama kaže ne priča o politici. No, s Ivom Josipovićem ova bivša SDP-ovka o politici bi mogla pregovarati, jer njezina stranka vjetar u leđa davala mu je i na izborima. A jednako tako, na njezinu potporu mogao bi računati i kada krene u pohod na parlamentarne izbore što poznavatelji lika i djela bivšeg predsjednika ne isključuju.

Autor:I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.